Šminkera Marija Rakazović: Kako prikriti podočnjake pomoću mejkapa

by | 21 marta, 2022
Šminkera Marija Rakazović

Šminkera Marija Rakazović pomaže vam da “stanete na put“ ovim neprijateljima ženske lepote!

Podočnjaci, tj. promena boje koja se javlja u okoloočnom predelu, stručno se naziva periorbitalna hiperpigmentacija (POH). Podočnjaci nastaju tako što koža tokom vremena, kako stari, gubi kolagen i postaje tanja, a vene oko očiju sve vidljivije. Boja podočnjaka zavisi od boje tena i tipa kože, te tako imamo one plave, ljubičaste, žute, crvene i izrazito tamne (crne). Šminkera Marija Rakazović demonstrira vam kako da se pozdravite sa njima!

Šminkera Marija Rakazović: Kako da šminkom zakamuflirate podočnjake?

Da biste saznali koji korektor neutrališe određenu pigmentaciju, kao i razliku između korektora i konsilera, pogledajte najpre naredni video…

Krivci za nastanak podočnjaka su različiti. To može biti genetika, umoro, alergija, zamor očiju, alkoholo, pušenje, duvanski dimom, dehidratacija kože, starenje, prekomerno izlaganje suncu, kao i određeni zdravstveni problemi.

PROČITAJTE I…Mejkap za venčanje: Šminkerka Marija Rakazović ima nekoliko efikasnih saveta za buduće mlade!

Kada je reč o vrsti podočnjaka, razlikujemo:

Natečene podočnjake – posledica su zadržavanja vode u organizmu.

Udubljene podočnjake – javljaju se kod osoba sa istaknutim jagodicama, kod kojih se oči nalaze dublje u očnoj šupljini.

Kesice ispod očiju – nastaju usled oticanja (edema).

Da biste ublažili podočnjake, neophodno je da izbegavate slanu i masnu hranu, da koristite hladne obloge ili jastučiće za podočnjake, kao i hidratantne kreme za negu okoloočne regije.

A evo kako pomoću mejkapa možete prikriti podočnjake…

Kada je odabir konsilera u pitanju, on bi trebao da bude za nijansu do dve svetliji od vaše tečne podloge kako bi lice izgledalo sveže i odmorno. Nanesite ga nežnim, tapkajućim pokretima (četkicom, blenderom ili prstima) – da biste postigli što bolji i prirodniji izgled. Potrudite se da lepo „stopite“ prelaz između konsilera i tečne podloge. Tako ćete izbeći stvaranje jasne (oštre) linije prelaza. Na kraju, da bi konsiler ostao na svom mestu, fiksirajte ga translucentnim puderom. Nanesite ga četkicom, u što tanjem sloju.

 

 

lepotaizdravlje.rsTanyaRow/iStock via Getty Images