Ulje ruzmarina i brži rast kose: Mit ili istina?

by | 24 novembra, 2021
Ulje ruzmarina i brži rast kose

Ulje ruzmarina i brži rast kose – zvuči li previše dobro da bi bilo istinito?

Ukoliko imate tanku i beživotnu kosu ili ona jednostavno veoma sporo raste, sigurno ste u potrazi za rešenjem. Mnogi preparati navodno utiču na brži rast kose, ali da li je to zaista tako?

Najnovija istraživanja, ali i svedočanstva ljudi na društvenim mrežama, upućuju na to da ulje ruzmarina igra ulogu u ubrzavanju rasta vlasi. Evo o čemu se radi.

Ulje ruzmarina i brži rast kose

Ulje ruzmarina sadrži antiupalna svojstva koja, prema istraživanjima, imaju benefite po našu kosu. Studija iz 2015. godine koju je sproveo magazin SkinMED pokazala je da korišćenje ovog ulja smanjuje alopeciju (genetsko opadanje kose u pečatima).

Naime, istraživanje je utvrdilo da korišćenje ulja ruzmarina sprečava opadanje kose, ali i podstiče njen rast, naročito na mestima gde je ona, zbog oboljenja, opala. Međutim, ovo ulje ima i nuspojave. Neki korisnici prijavili su da ih je koža glave, tokom tertmana, izuzetno svrbela.

Pored alopecije, ruzmarinovo ulje može da pomogne i osobama kojima opada kosa usled iritacije kože glave, zbog hormonskog disbalansa ili zbog samog slabljenja folikula vlasi.

Pročitajte i… Saveti za brži rast kose

Iako je potrebno još dodatnih istraživanja na ovu temu, zaključak je da ruzmarinovo ulje vredi isprobati, ukoliko želite da utičete na rast kose. Naučnici o dejstvu ruzmarina na rast kose imaju nekoliko teorija.

Jedna od njih kaže da ulje ove biljke blokira DHT (vrstu hormona testosterona) koji utiče na folikule kose. To sprečava da se folikuli smanjuju, a samim tim, kosa brže i lakše raste. Uz to, ovo ulje podstiče i cirkulaciju kože glave, pa samim tim dlaka dobija neophodne nutrijente.

Kako se koristi ulje ruzmarina za brži rast kose?

Ulje nanesite na kosu celom dužinom, uključujući i koren i kožu glave. Ostavite da deluje 10 minuta pa ga isperete mlakom vodom i blagim šamponom.

Nekoliko kapi ulja možete dodati i u šampon koji inače koristite.

Napomena: Nemojte preterivati sa količinom ulja, kako biste izbegli iritacije. Pet kapi je sasvim dovoljno za tretman.

lepotaizdravlje.rs Dmitrii Ivanov/iStock/Getty Images Plus via Getty Images

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.