Urastanje nokta na palcu: 5 najčešćih uzroka bolne i neprijatne pojave

by | 19 avgusta, 2017

Urastanje nokta na nožnom palcu u meso vrlo je česta pojava. Iako nije opasno, urastanje brzo može preći u upalu i izazvati brojne zdravstvene probleme. Evo kako možete sprečiti urastanje nokta ili sanirati već urastao nokat.

Foto: Thinkstock

Šta uzrokuje urastanja nokta?

– Pogrešno sečenje nokta
– Naglo gojenje (npr. u trudnoći)
– Stara povreda nokta (deformacija nokta)
– Preuska obuća
– Ravna stopala (krivi gaz stopala)

Pročitajte i … Kako se rešiti suve kože na petama uz pomoć limuna?
Koje su posljedice urastanja nokta?

Urasli nokat vrlo brzo dovodi do upale mesa pored nokta. Ako se ne tretira na vreme upala se može proširiti i produbiti u tkivo. Uznapredovala i jaka upala može zahtevati hirurški zahvat. Mesto gde nokat ulazi u meso vrlo lako se može inficirati i zagnojiti te se stvara otvorena rana koja vrlo sporo zarasta.

Kliknite na sledeću stranicu…

Foto: Thinkstock

Kako lečiti urasli nokat na palcu?

Nokat koji počne urastati u meso vrlo brzo može dovesti do upale. Tokom upale nokat se ne sme dirati, već lečenje počinje nakon što se upala smiri. Upala se rešava antibiotskom terapijom tabletama ili antibiotskom masti (kod prvih znakova upale). Najsigurnije rješenje je odlazak kod pedikera koji će profesionalno i sigurno sanirati upalu.

Pročitajte i ...  “Tečno zlato Maroka”: Za hidrataciju kože dovoljno je nekoliko kapi arganovog ulja

Šta možemo sam uraditi kod kuće?

Kod prvih znakova upale (otok, bol i crvenilo) napravite kupku od vruće vode i soli i potopite noge 20 minuta ujutru i uveče. So će omekšati kožu i dezinfikovati ranicu. Dođe li do upale u apoteci kupite antibiotsku mast i ujutro i uveče, nakon kupke namažite prst i nokat. Ne obuvajte čarapu kako ne biste obrisali mast.

Kako pravilno seći nokte na nogama?

Pogrešno sečenje noktiju na nogama najčešći je uzrok urastanja nokta u meso. Nokte na nogama treba seći ravno, a nikako zaobljeno, odnosno na koso. Ako se sa strane preduboko zaseče, nokat se može deformisati i tokom izrastanja početi da urasta u kožu.

Zapratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube i pridružite nam se na Viber public chatu.