Da li treba nositi grudnjak? Šta kažu naučna istraživanja?

by | 21 jula, 2021
da li treba nositi grudnjak

Da li treba nositi grudnjak? Kako (ne)nošenje grudnjaka utiče na moje grudi? Postoji li ijedna među nama koja si nije postavila ova pitanja? U nastavku donosimo odgovor.

Generacija milenijalaca unela je mnogobrojne novine, kako u svet mode i lepote, tako i kada su neke navike u pitanju. Između ostalog, neke od njih ne nose brushaltere. Čak su osnovale i Dan bez grudnjaka, koji se proslavlja 13. oktobra.

 View this post on Instagram

 

A post shared by SOLUSI PAYUDARA KENDUR (@lacocobusfit)


Ovaj novi trend započeo je i debatu: da li treba da nosimo grudnjak ili ipak ne? Ima li trend nenošenja grudnjaka posledice po zdravlje i izgled samih grudi? Odlučili smo da odgovorimo na sva pitanja.

Da li treba nositi grudnjak?

Na iznenađenje mnogih, dosadašnja istraživanja pokazala su da nošenje ili pak nenošenje grudnjaka neće napraviti nikakvu razliku.

Naime, ne postoje dokazi koji pokazuju da će trend nenošenja grudnjaka uticati na zdravlje ili izgled samih grudi.

Pročitajte i… Da li treba nositi grudnjak na spavanju?

Ipak, istraživanja na ovu temu je veoma malo. Jedno od njih, koje je sproveo francuski profesor Žan Denik Rouiljon pokazalo je da grudnjaci nemaju nikakve benefite na same grudi. Čak je tvrdio da nošenje grudnjaka može imati štetnije posledice.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Ashley Ladlie (@bad.ash.babe)

Naime, u njegovoj studiji učestvovalo je 300 žena starosti od 18 do 35 godina. Tokom tog perioda, koji je trajao 15 godina, one nisu nosile brushaltere. Studija je pokazala da su njihove grudi razvile mišiće kako bi imale potporu. Profesor je čak tvrdio da materijal grudnjaka utiče na opuštanje grudnih mišića i kože.

Međutim, ova studija, prema naučnicima, nije dovoljna da bi se teorija o nošenju i nenošenju grudnjaka podržala ili pak opovrgla.

Na kraju dana, odluka o tome da li će žena nositi grudnjak ili neće je samo njena, zaključuju naučnici.

 

lepotaizdravlje.rs Deagreez/iStock/Getty Images Plus via Getty Images

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.