Smirivanje epidemije je prilika koju osobe s dijabetesom moraju da iskoriste – a evo i zašto!

by | 21 jula, 2021
Osobe s dijabetesom

Za osobe s dijabetesom redovni pregledi su ključni. Smirivanje epidemije koronavirusa je prilika koju morate da iskoristitite – odmah! Evo i zašto…

Život s dijabetesom nije lak, ali daleko od toga da ne može biti kvalitetan. Kada jednom prihvatite svog saputnika, a to je najčešće tip 2, kada bolje upoznate njegove ćudi i ritam, vrlo brzo ćete naučiti kako da ga držite pod kontrolom. To je posebno važno u ovo nezgodno vreme kad svet pokušava da se izbori s virusom korona. Upravo dijabetičari spadaju u visokorizičnu grupu, a istraživanja pokazuju da je, u proteklih godinu i više dana, koliko traje pandemija, gotovo svaka treća osoba koja je preminula od posledica kovida-19 imala loše regulisanu šećernu bolest.

U Srbiji svaka osma osoba boluje od dijabetesa

Prema podacima Instituta za javno zdravlje Batut, Srbija sa oko 750.000 osoba sa dijabetesom, nažalost, spada u grupu zemalja s visokom stopom obolelih. U proseku, svaka deseta osoba u svetu boluje od dijabetesa, a u Srbiji svaka osma. Pritom, trećina nije svesna svoje bolesti.

Ono što naročito zabrinjava jeste loša regulacija dijabetesa. Ona dovodi najpre do mnogobrojnih teških komplikacija, a zatim i do visoke stope umiranja od posledica. Podaci Međunarodne dijabetes federacije kažu da u proseku svakoga dana 25 osoba u Srbiji umre od uzroka povezanih s dijabetesom, a to je preko 9.000 ljudi godišnje!

Gotovo svaka treća osoba koja je preminula od posledica kovida-19 imala loše regulisanu šećernu bolest.

Kako dijabetes utiče na kardiovaskularna oboljenja

Posebno je zastrašujući uticaj dijabetesa na broj preminulih od kardiovaskularnih komplikacija. Bolesti srca su, sa 50.000 umrlih godišnje, daleko najčešći uzrok smrti u Srbiji. Nedavno sprovedena studija u 13 zemalja na više od 10.000 pacijenata s dijabetesom tipa 2 pokazala je da će svaki treći oboleli od šećerne bolesti ovog tipa razviti neku kardiovaskularnu bolest, najčešće krvnih sudova, odnosno aterosklerozu. Sama ateroskleroza je u osnovi čak pet od šest uzroka smrti od kardiovaskularnih bolesti.

Oprez! I ove bolesti su povezane s dijabetesom

Nisu samo bolesti srca pretnja za osobe s dijabetesom. Zbog loše regulisanog nivoa šećera deset puta se povećava mogućnost bubrežnih oboljenja. Osim toga, deset do 20 puta se povećava opasnost od amputacije stopala, a dijabetes je i među vodećim uzrocima slepila.

Veći rizik od težih oblika Covida-19 za osobe s dijabetesom

Tokom pandemije se pokazalo da su osobe s dijabetesom s dobro regulisanim šećerom imale oko 40% veći rizik da zbog korone budu hospitalizovane u poređenju sa onima bez dijabetesa. Čak pet puta je takav rizik bio veći za one sa loše regulisanim dijabetesom. Dakle, i tokom pandemije koronavirusa ispostavilo se da su redovne kontrole i dobra glikemija ključni za pacijente. A upravo nemogućnost redovnih kontrola tokom aktuelne epidemije, koje se po pravilu moraju sprovoditi kod specijaliste svakih tri do šest meseci, predstavlja najveći rizik za obolele od dijabetesa.

Savet za osobe s dijabetesom: Iskoristite ovaj period i posetite svog lekara

Covid-19 opteretio je i naš zdravstveni sistem i zbog toga mnogi dijabetičari nisu bili u mogućnosti da redovno odlaze na kontrole, iako su svesni činjenice da su rizična grupa. Međutim, pokazalo se da su upravo redovni pregledi ključni – oboleli sa dobrom regulacijom šećera bili su manje podložni virusu ili su se bar lakše izborili s njim. Otuda su sadašnje delimično smirivanje pandemije i veća dostupnost lekara za lečenje hroničnih bolesti od nemerljivog značaja upravo za pacijente s dijabetesom. Na taj način oni imaju mogućnost da kontrolišu svoju bolest i na taj način spreče njene komplikacije. Zapravo, od krucijalne je važnosti da iskoriste ovaj mirniji period i posetite svog lekara, a on će već pronaći adekvatno rešenje. Pogotovo jer je teško u ovom trenutku proceniti u kojoj meri će takve posete biti moguće i u narednim mesecima.

Mislite na sebe – zakažite pregled

Redovne posete lekaru mogu, pre svega, doprineti boljoj edukaciji bolesnika o preporukama vezanim za ishranu, bolji uvid lekara u regulisanost šećerne bolesti i mogućnost otkrivanja prvih simptoma vezanih za hronične komplikacije, a to su poremećaji vida, trnjenje u rukama i nogama, povišen pritisak ili simptomi kardiovaskularnih problema. Time bi se stvorili uslovi za pravovremene intervencije specijalističkih službi”, poručuje prof. dr Dragana Tomić Naglić, upravnica Klinike za endokrinologiju, dijabetes i bolesti metabolizma Kliničkog centra Vojvodine.

Nemojte gubiti vreme. Ako živite s dijabetesom, držite ga pod kontrolom i pregled zakažite – odmah. Iskoristite činjenicu da je korona napravila predah” i da su posete lekaru ponovo omogućene. Mislite na sebe, dijabetes jeste stalno prisutan, ali to ne znači da se ne može kontrolisati.

Pročitajte i… Da li su osobe s dijabetesom podložnije zarazi virusom Covid-19?

Interdstid / iStock via Getty

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.