Top saveti: Kako napraviti pozitivnu radnu atmosferu

Što srećniji zaposleni, uspešnija je i kompanija, kažu stručnjaci. Ali nije uvek lako stvoriti pozitivnu radnu atmosferu...

by | 3 marta, 2021

Mnogobrojna istraživanja pokazala su isto: srećniji zaposleni su kreativniji, inovativniji i posvećeniji poslu, te će najverovatnije duže ostati na određenoj radnoj poziciji.

Negativna radna atmosfera stvara manjak motivacije, lošije rezultate i više grešaka. Ipak, čak i ako situacija nije ružičasta, ona se može popraviti, a potrebno je samo poslušati nekoliko jednostavnih saveta. (Pročitajte i… Kako da ponovo zavolite svoj posao?)

Kako stvoriti (i održati) pozitivnu atmosferu na poslu

1 Jasna komunikacija

Dobra komunikacija između šefa i zaposlenog, ali i između kolega, ključna je za pozitivnu radnu atmosferu. Zaposleni moraju da razumeju šta direktor želi da postignu, ali i šta se od njih očekuje. Takođe, međusobnom komunikacijom lakše se dolazi do rešenja problema.

2 Slušajte tuđe ideje

Ukoliko radite u timu, veoma je važno da svačije mišljenje saslušate i uvažite. Čak i ako je ideji potrebno još da se razvije, važno je da svaka osoba dobije na važnosti.

3 Udobno radno okruženje

Od svog radnog mesta napravite prijatno okruženje, kojem ćete se rado vraćati. Donesite fotografiju voljene osobe i stavite je na vidljivo mesto. Radni sto možete oplemeniti biljkom ili sitnicama koje vas uveseljavaju. Donesite na posao omiljenu šolju iz koje ćete piti kafu ili izaberite rokovnik veselih boja ili printova.

4 Negujte odnose s kolegama

Mnoge studije su pokazale da socijalna povezanost ima pozitivne efekte na pojedinca tokom radnog vremena. Na primer, ljudi koji u pauzama ćaskaju s kolegama imaju manji rizik da pate od depresije, ređe idu na bolovanje, brže uče i duže pamte, a povećava im se i prag bola.

5 Zabavljajte se

Većina nas provodi osam sati pet dana u nedelji na radnom mestu i dok je profesionalizam veoma važan, ne znači da treba da budemo uštogljeni. Smejte se više, na pauzama prepričavajte smešne situacije iz života i nemojte izbegavati sastanke timova, kao i “tim bildinge”. Sve su to načini da bolje upoznate svoje kolege i da boravak na radnom mestu ne bude turoban i naporan.

 

lepotaizdravlje.rsnensuria / Getty via Guliver

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.