Šta je fonio i zašto se smatra hranom budućnosti?

Fonio je drevna hrana, koja se vekovima koristi u ishrani. Ali zašto tek sada čujemo za nju?

by | 3 marta, 2021

Fonio je vrsta prosa poreklom s afričkog tla – mesta gde su otkrivene najstarije kultivisane biljke. Dobro uspeva u sušnim predelima i na osiromašenom zemljištu. Ipak, uprkos tome što može da raste gotovo svugde i iako ima veliku nutritivnu vrednost, fonio je nedovoljno poznata i korišćena žitarica.

Međutim, iz zapadne Afrike, gde je namirnica broj jedan, kako zbog lakog uzgoja, tako i zbog nutritivnih vrednosti, fonio polako stiže do drugih krajeva planete i stručnjaci je smatraju hranom budućnosti.

Fonio: Zdravstveni benefiti

Ova vrsta prosa prirodno sadrži nizak nivo holesterola, masti i natrijuma, a bogata je vlaknima, cinkom, magnezijumom i gvožđem. Uz to, sjajan je izvor vitamina grupe B, uključujući i tiamin, riboflavin i niacin – neophodne nutrijente potrebne za rast i pravilan razvoj i funkciju ćelija.
Organizacija za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih Nacija (FAO) sugeriše da je fonio, od svih trava malog semena, najbogatiji kalcijumom. Stoga, sjajan je izbor za one koji ne konzumiraju mlečne proizvode, kao i za vegane ili osobe koje pate od netolerancije na laktozu. Zahvaljujući svojim sastojcima, pomaže u stvaranju crvenih krvnih zrnaca, jača imunitet i utiče na povećanje energije.

Zašto treba uvrstiti fonio u ishranu

1 Pored toga što sadrži kalcijum, fonio je odličan dodatak ishrani (a naročito se preporučuje veganima), jer je prepun biljnih proteina i amino-kiselina koje utiču na elastičnost kože, rast kose i zdravlje noktiju.
2 Budući da se konzumira u obliku celog zrna, idealan je za zdravlje organa za varenje. Uz to, pospešuje mršavljenje, a istraživanja su pokazala da umanjuje rizik od dijabetesa tipa 2, srčanih oboljenja, raka pankerasa i želuca.
3 Prirodno je bez glutena, te je idealan za osobe koje su osetljive na gluten ili imaju celijakiju.
4 Zahvaljujući niskom glikemijskom indeksu, ne podiže naglo nivo šećera u krvi, pa se preporučuje osobama koje pate od dijabetesa.

Kako se priprema fonio

Fonio je veoma svestrana biljka. Kada se skuva, njegov “zemljani” ukus apsorbuje arome drugih namirnica. Tradicionalno, kuva se kao kuskus, a stavlja se i u čorbe, kao i u neka pića. Može i da se samelje te da se koristi u pripremi peciva, kolača i torti. (Pročitajte i… Kako da izaberete zdrave žitarice za doručak?)

Način pripreme

Šolju (240 ml) vode sipajte u šerpu i ostavite da provri. U vodu dodajte pola šolje (45 g) fonio žitarica, posolite i ostavite da se kuva dok ne upije vodu.
Smanjite vatru i viljuškom isprobajte da li se fonio smekšao.

Kuvani fonio možete da kombinujete sa voćem, salatama ili povrćem.

lepotaizdravlje.rsKarisssa via Getty Images