Najbrži način za čišćenje pegle – treba vam samo kutija šibica

by | jul 8, 2024
najbrži načini za čišćenje pegle

Ovo su najbrži načini za čišćenje pegle: od soli i paste od soda bikarbone, do viralnog trika sa šibicama

Vremenom se na svakoj, pa i najboljoj pegli nataloži prljavština, a to je noćna mora svake domaćice. Prljava pegla lepi odeću, ostavlja fleke, uništava tkaninu…  Zbog toga, kako ne biste bacili odeću nakon peglanja, morate biti u mogućnosti da brzo očistite peglu od prljavštine.

Zašto se prlja ploča pegle?

Ploča pegla se s vremenom prlja iz nekoliko razloga. Prvo, korištenje pegle dovodi do nakupljanja ostataka tkanina na ploči, posebno ako koristite sintetičke materijale koji mogu ostavljati tragove. Drugo, kamenac i minerali u vodi koju koristite mogu se nakupljati na površini ploče, što dovodi do stvaranja bijelih mrlja i smanjenja učinkovitosti peglanja. Treće, kemijski sastojci u sredstvima za omekšavanje vode ili u deterdžentima za rublje mogu se taložiti na ploči i uzrokovati prljavštinu. Redovito čišćenje ploče pegle je stoga važno kako bi se očuvala njezina funkcionalnost i produžio vijek trajanja uređaja.

Članak se nastavlja posle reklama

Kako se čiti pegla? Najbrži načini za čišćenje pegle

Ploču pegle možete očistiti na nekoliko načina:

  1. Vlažna krpa sa sirćetom: Isključite peglu i pustite da se ohladi. Zatim umočite krpu u alkoholno sirće i nežno obrišite površinu ploče. Sirće pomaže u uklanjanju kamenca i ostalih mineralnih naslaga.
  2. Pasta od sode bikarbone: Napravite pastu od sode bikarbone i vode te je nanesite na ploču pegle. Nežno trljajte krpom za čišćenje kako biste uklonili tvrdokorne mrlje. Nakon toga obrišite čistom, vlažnom krpom.
  3. Trljanje solju: Ako je ploča pegle jako zaprljana, možete koristiti so kao abrazivno sredstvo. Stavite sol na vlažnu krpu i nježno trljajte ploču dok se prljavština ne ukloni.

Trik sa mreže: kako najbrže očistiti peglu šibicama

Za ovo će vam dobro doći obična mala kutija šibica. Uzimamo peglu u jednu ruku, a u drugu bočni deo kutije šibica, onaj na kome se pale palidrvca. Trljajte ploči pegle, sve dok sumpor ne očistiti svu čađ. Zatim zagrejte peglu i peglajte neku staru tkaninu nekoliko minuta da biste uklonili preostalu prljavštinu sa đona.

To je to –  pegla je spremna za rad, a vaša odeća je spremna za peglanje.

Članak se nastavlja posle reklama
centrallTAlliance/gettyimagesplus