Kako da vam biljka ženska sreća lepo cveta tokom cele godine

by | april 23, 2024
biljka ženska sreća

Biljka ženska sreća jedna je od napopularnijih ukrasnih biljaka ali mnogima zadaje glavobolje jer neće da cveta. A zašto se to dešava i kako se pravilno neguje spatifilum?

Pripremili smo vam detaljan vodič za negu spatifiluma koji je kod nas poznat pod prelepim nazivom „devojačka sreća“. Naime, postoji verovanje da ova prelepa biljka donosi sreću ženama na svim poljima, a naročito neudatim. Spatifilum nije teško uzgajati, ako znate kako se to pravilno radi. A to je ključno ako želite da vam biljka cveta tokom cele godine.

Biljka ženska sreća ima najlepši cvet

Spatifilum je poreklom iz tropske Centralne i Južne Amerike. Dakle, naviše mu prija prošarana sunčeva svetlost i konstantna vlagu i vlažnost vazduha. Repliciranje ovih uslova u kući je ključ da ženska sreća lepo napreduje i cveta tokom cele godine. A njegov cvet jedan je od najegozotičnijih i najlepših među svim sobnim biljkama. Podseća na kalu, samo je mnogo manji i nežniji. Spatifilum nije otporan na hladnoću, tako da ga kod nas uvek treba saditi u saksijama.

Kako se presađuje

Posadite žensku sreću u duplo veću saksiju od korena biljke. Zemlja mora biti rastresita, dobro drenirajuća. Zemlja treba da bude u stanju da zadrži vlagu i da se polako suši tokom vremena. Spatifilum ne voli da se potpuno osuši, ali mu ne prija ni zemlja koja je stalno vlažna, jer to može da izazove truljenje korena.

Biljku treba presađivati u proleće. Izvadite spatifilum iz saksije i pažljivo razdvojite mlade biljke. Pazite da ne oštetite listove. Ženska sreća raste iz rizoma tako da je vrlo laka za presađivanje i može tolerisati manje oštećenje rizoma tokom presađivanja.

Biljka ženska sreća: Vodič za gajenje

Osvetljenje

Postavite saksiju sa spatifilumom na indirektnu, ali jaku sunčevu svetlost. Prozor okrenut prema istoku je savršen, jer će biljka biti izložena jarkom jutarnjem suncu. Prozor okrenut prema severu takođe bi bio dobar izbor za žensku sreću. Držite biljku podalje od mesta na kojem će dobijati direktnu sunčevu svetlost ceo dan (kao što je prozor okrenut prema jugu), jer je to može previše isušiti.

Zalivanje

Koliko često treba da zalivate žensku sreću? Nije bitan broj, već suvoća tla. Držite zemlju lagano vlažnom na dodir, ali ne preterano zasićenom. Biljka može da toleriše kratke periode suve zemlje, ali će vrhovi listova početi da se suše ako nemaju dovoljno vlage.

Lepa stvar kod spatifiluma je to što će vam reći kada je žedan: listovi biljke počinju da padaju. Kada biljka počne da izgleda manje „živo“ nego obično, testirajte tlo prstom. Ako deluje da je suvo, vreme je za ponovo zalivanje. Ne paničite ako biljka izgleda kao da počinje da vene.

Treba da znate i to da je biljka ženska sreća osetljiva na hemikalije koje se obično nalaze u vodi iz slavine, kao što je fluor, koji može izazvati smeđe vrhove listova. Koristite filtriranu vodu sobne temperature, ako je moguće.

Vlažnost

Spatifilum uživa u visokoj vlažnosti. Prskanje lišća vodom ili postavljanje saksije na podmetač sa navlaženim šljunkom može pomoći da se poveća vlažnost oko biljke.

Đubrenje

Ženska sreća nije zahtevna biljka, pa je đubrite samo povremeno. Da biste podstakli prolećni i letnji rast, đubrite svakih 6 nedelja. I birajte đubrivo za cvetnice. A biljku možete početi da prihranjujete i od kasne zime.

Temperatura

Budući da je reč o tropskoj biljci, najviše joj  prijaju temperatura između 18 do 23°C tokom dana i oko 10° hladnije noću. Držite ove biljke dalje od peći ili promajenog prozora ili vrata.

Veliki listovi spatifiluma imaju tendenciju da skupljaju mnogo prašine u kući. Povremeno ih nežno obrišite mokrim papirnim ubrusom; debeo sloj prašine može inhibirati fotosintezu.

Kako naterati žensku sreću da cveta

Najčešće, ako se ne pojavljuju cvetovi, biljka ne dobija dovoljno svetlosti. Spatifilum je veoma tolerantan na slabo osvetljenje, ali „slabo osvetljenje“ ne znači da nema svetlosti! Da biste podstakli cvetanje, premestite biljku na svetlije mesto, gde će dobijati jarko, indirektno svetlo najmanje nekoliko sati svakog dana.

Zeleno cveće ili zakržljalo cveće, kao i potpuni izostanak cvetanja mogu biti posledica nepravilnog đubrenja. U slučaju zelenog cveća, smanjite đubrenje, jer biljka možda dobija previše azota. Ako biljka ima male, zakržljale cvetove ili ne cveta uopšte, nabavite đubrivo za cvetnice. Ova vrsta đubriva ima veću količinu fosfora, koji je biljkama neophodan za cvetanje.

dmf87/gettyimages.co.uk