Kako smanjiti stres uređivanjem doma: 8 saveta stručnjaka

Prostor u kome boravimo može uticati na raspoloženje. Naučite kako smanjiti stres tako što ćete od svog doma napraviti mesto za opuštanje. 

by | januar 27, 2023
kako smanjiti stres

Prostor u kome boravimo može veoma uticati na naše raspoloženje. Zbog toga naučite kako smanjiti stres tako što ćete od svog doma napraviti mesto za opuštanje.

Kako smanjiti stres uređivanjem doma

Svakodnevno smo pod stresom koji ostavlja veliki trag u našem zdravlju. Telefonski pozivi, poruke, radni sastanci, privatne obaveze čine da naš organizam bude van ravnoteže. Zbog svega toga bitno je da bar u nekom delu dana naše telo oseti mir i harmoniju. Strućnjaci iz oblasti dizajna enterijera nude nekoliko saveta u vezi sa dekorisanjem prostora koji će nam pružiti udobnost i opuštenost. U nastavku pročitajte kako smanjiti stres uređivanjem doma na pravi način.

Kako smanjiti stres uređivanjem doma: Izvor svetlosti

Prostor koji pruža mir mora imati dobar sistem osvetljenja. Više scenarija na koje ćemo osvetliti svoju prostoriju može doprineti osećanju spokoja. Ukoliko imamo jako svetlo iznad glave, ono šalje našem telu signal da je dan, a istovremeno i vreme aktivnosti. Zbog toga je najbolje prigušiti svetlo. Smanjivanje intenziteta svetla će omogućiti našem organizmu da uspori aktivnost mozga.

kako smanjiti stres

Korisbo/GettyImagesPlus

Kako smanjiti stres plafonskim i podnim osvetljenjem

Kod alternativnih osvetljenja bitno takođe ostaviti opciju prigušenog. Za ovakvu vrstu osvetljenja najbolje je birati tople nijanse sijalica. To mogu biti razna plafonska ili podna svetla. Ono što je bitno kod ovakvih detalja, jeste da se izvor svetlosti ne vidi ni iz jednog ugla kako ne bi iritirao oči. Što je pozadinsko svetlo toplije, mozak će brže dati signal za proizvodnju melatonina.

Jedno od dobrih rešenja jeste da pozadinsko osvetljenje bude smešteno na dno kreveta i da ga uključuje senzor pokreta. Na taj način, svetlo vam noću neće remetiti san, ali će vam uvek osvetliti put. Iz ovakvog sna je dobro da vas budi budilnik sa laganom melodijom buđenja.

Zavese koje će zatamniti prostoriju

Dobar san je osnova dobrog zdravlja. Kako bi smene njegovih faza bile pravilne, potrebno je obezbediti potpuni mrak. Dakle, potrebno je eliminisati čak i svetla kućnih aparata koja trepere. Osim unutrašnjih izvora svetlosti, treba da znate da i svetlost koja dolazi sa ulice kroz prozor može poremetiti proces vašeg spavanja. Zato je dobro imati zatamnjene zavese u spavaćoj sobi. Kada birate zavesu, treba da izaberete onu čija tkanina nije prozirna. Postoje dve vrste neprozirnih zavesa. Blackout zavese su napravljene od materijala koji se odlikuje 100% neprozirnošću. Druga vrsta su dimout zavese koje imaju neprozirnost između 70 i 90%, one blokiraju veštačko osvetljenje, dok prijatno prirodno svetlo zore ipak propuštaju.

kako ublažiti stres

Maria Korneeva/GettyImagesPlus

Udobna posteljina je odgovor na pitanje kako smanjiti stres uređenjem doma

U velikoj meri vašem kvalitetnom snu i odmoru, i uklanjanju stresa doprinosi posteljina koja je napravljena od prirodnih i ekološki prihvatljivih materijala. U snu, telu treba vazduh da bi moglo da diše, a prirodne tkanine su sposobne da ga propuštaju u dovoljnim količinama. Sintetičke tkanine ne mogu se nositi sa zadatkom propuštanja vazduha i razmene toplote. Materijal posteljine treba da bude prijatan na dodir. Takve bi trebale da budu sve površine doma u kom želite da se oslobodite stresa.

biranje posteljine

Boris Jovanovic/GettyImagesPlus

Odabir podova sa blagim reljefom

Podovi sa blagim reljefom korisni su za stopala i trenutke kada hodamo bosi. Mat, teksturirani porcelanski kamen kao pod je dobar u vlažnim prostorijama. Kada ga malo zagrejete, imaćete osećaj kao da hodate po toplom kamenu. Za dnevne sobe preporučuju se prirodne obrade. Na primer parket ili neki drugi pod od tvrdog drveta.

Podovi od plute su takođe sigurno i ekološki prihvatljivo rešenje. U pitanju je potpuno prirodan materijal od drveta koji ima mnogo prednosti. Topao je na dodir, smanjuje buku, osim toga je i hipoalergen, a možete birati nijanse iz raznovrsne palete.

Udobno kupatilo

Prostorija u kojoj započinjemo i završavamo dan je kupatilo. Zbog toga je ono veoma važno. Kao što je već rečeno, za ceo dom bitno je birati taktilno prijatne površine. Tako treba birati i porcelansku keramiku koja je lepa na dodir. Osim toga, i za kupatilo treba pripremiti alternativne izvore osvetljenja. Prirodne tkanine se podrazumevaju.

kako smanjiti stres

Helin Loik-Tomson/GettyImagesPlus

Kada je reč o tušu treba birati sisteme sa termostatom kako ne bismo doživljavali iznenađenja poput ledenog ili vrelog tuša. Uz ovakav izbor, temperatura vode će uvek biti prijatna. Još jedna preporuka je ugradnja Bluetooth zvučnika. Opuštajuća muzika pred spavanje i okrepljujuća muzika u zoru pomoći će u podizanju vašeg raspoloženja i pomoći će vam da se oslobodite stresa.

Otvoreni prostori

Domovi planirani prema konceptu otvorenog prostora veoma su popularni. Ukoliko se odlučujete za ovakav vid enterijera u kome ćete često boraviti, nemojte zaboraviti da ga upotpunite malim udobnim detaljima. Na primer, udobna stolica u kojoj je lepo opustiti se uz šolju čaja nakon radnog dana, mekani deo na prozorskoj dasci gde se možete odmarati oči uz pogled. Naš mozak se u ovim trenucima zaista odmara.

uređenje doma

demaerre/GettyImagesPlus

Red u kući

Poslednja važna tačka u vezi sa planiranjem prostora u kom ćete se osloboditi stresa jeste: za svaku stvar koju želite ostavite mesto. Nemojte dozvoliti da vaš dom bude pretrpan jer u takvom stanu od uživanja nema ni traga. Pretrpanost prostora pravi nered i u glavi. Zato, ako želite da smirite svoj um, obezbedite mu mir i red u domu.

Jovana Jevtićfizkes/GettyImagesPlus