Sobno cveće koje voli tamu: Njemu ne treba puno svetlosti

by | april 2, 2024
Sobno cveće koje voli tamu: Njemu ne treba puno svetlosti; prlepa biljka maranta koja ne zahteva puno svetlosti

Ako vam je stan na severnoj strani, ovo su idealne biljke za vas. Koje to sobno cveće ne zahteva puno svetlosti i odlično uspeva i u tamnim prostorijama?

Ništa tako ne oplemeni i ne ulepša dom kao sobno bilje. Samo ga treba pravilno negovati i postaviti tamo gde mu najviše prija. A ako u vašem stanu nema dovoljno sunčeve svetlosti, ne brinite. Postoje biljke kojima tamnije okruženje savršeno odgovara.

Koje to sobno cveće odlično uspeva u tamnijim prostorijama

1. Aglaonema

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Bangsa Aglonema (@bangsaaglonema)

Aglaonema ima upečatljive raznobojne listove u nijansama crvene, ružičaste, žute i zelene. Stavite ovu biljku u prostor koji treba malo boje i nećete biti potrebe za cvećem. Kineske zimzelene biljke uspevaju u oblastima sa slabom osvetljenošću i takođe su veoma tolerantne na sušu. Tako da ako zaboravite da je zalivate neko vreme, neće biti štete. Savršena je biljka za one koji se žale da im „ništa ne uspeva i da im ugine svaka biljka“.

Prilikom izbora aglaoneme, obratite veliku pažnju na boju biljke. Stariji hibridi, uglavnom zelene boje, mogu da podnesu slabo osvetljenje i dobro rastu. Novijim šarenim hibridima je potrebna srednja svetlost i dobro se snalaze na istočnom ili zapadnom prozoru. Ako se stave na slabo osvetljenje, izgubiće boju.

2. Hlorofitum

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Stela Sales (@varandaverdejar)

Hlorofitum vole slabo osvetljenje i ne zahteva mnogo pažnje osim povremenog zalivanja kada je zemlja suva. Biljku treba postaviti na visinu (idealno bi bilo u viseće korpe), jer pušta grančice koje padaju i deluju veoma dekorativno.

3. Drecena

Ova sobna biljka ne zahteva održavanje izgledaj kao mala tropska palme, tako da će doneti tračak sunca u tu mračnu, sivu oblast koju ste nameravali da ukrasite. Postavite je negde gde nema direktne sunčeve svetlosti i zalivajte povremeno (nemojte preterivati).

4. Maranta

Marantha leuconeura je dobar izbor ako želite da ukrasite slabo osvetljenu sobu. Biljka ima prelepo lišće, u bogatoj zelenoj, ljubičastoj, žutoj i crvenoj boji. Ovu sobnu biljku treba držati podalje od direktne sunčeve svetlosti kako bi šareni uzorak na listovima ostao živ. Posadite marantu u dobro drenirano zemljište. Listovi će noću biti usmereni nagore, kao ruke u molitvenom položaju, odakle je i dobila ime „molitvena biljka“.

5. Sanseveria

Sanseveria se lako prilagođava i odlično uspeva i u prostorijama koje ne obiluju svetlošću. Zalivajte je tek kada se zemlja potpuno osuši.

6. Spatifilum

 

View this post on Instagram

 

A post shared by @kwiaty_i_kropka (@kwiaty_i_kropka)

Ova prelepa, sobna biljka ima bujne, tamnozelene listove i delikatne bele cvetove. Osim što je lep, spatifilum je i izuzetno koristan – radi izuzetan posao čišćenja vazduha. Odlično uspeva i na svetlim i na tamnim mestima, pa ga slobodno možete smestiti gde god želite. Samo se pobrinite da spatifilum ima dovoljno vlage i redovno orošavajte listove kako bi lepo cvetao.  Da ga ne zalivate dovoljno znaćete po tome što će listovi pasti. U tom slučaju samo je dobro zalijte i biljka će se brzo oporaviti.

Firn/gettyimages.co.uk