Biljke u spavaćoj sobi: Koje biljke ne treba držati tamo gde spavate

by | septembar 6, 2023
Biljke u spavaćoj sobi: Koje biljke ne treba držati tamo gde spavate; biljke u spavaćoj sobi

Neke biljke u spavaćoj sobi mogu naštetiti  zdravlju i ometati san, zato ih treba držati podalje prostorije u kojoj spavate. A koje su to nepoželjne biljke za spavaću sobu?

Nisu sve vrste biljaka pogodne za spavaću sobu. Čak i ako cvet izgleda prelepo, možda neće najbolje uticati na vaše zdravlje. Pored toga, buđ ili gljivice se mogu razviti u zemljištu u saksiji, što takođe može biti štetno. Koje biljke ne treba držati u spavaćoj sobi.

Biljke u spavaćoj sobi: Kojim biljkama nije mesto u spavaćoj sobi

Bršljan

Dodir s ovom biljkom izaziva alergijski dermatitis s jakim svrabom, plikovima i osipom. Pored toga, držanje bršljana u spavaćoj sobi može dovesti do vrtoglavice i glavobolje. Kada je bršljan u pitanju, naročito treba da budu oprezni astmatičari i kardiovaskularni bolesnici.

Ljiljan

Cvetovi ljiljana imaju opojan miris koji može izazvati glavobolje. Snažan miris biljke uzbuđuje nervni sistem, a sa takvim cvetom u blizini teško ćete zaspati. Bolje je postaviti ljiljan u dnevnu sobu koja se stalno provetrava ili gde je prozor stalno otvoren.

Monstera

Ova biljka aktivno apsorbuje kiseonik noću, tako da može izazvati gušenje. Pored toga, površina biljke prekrivena je sitnim otrovnim iglicama, koje u dodiru sa kožom izazivaju iritaciju, svrab i otok. Ništa manje otrovan je sok, koji može dovesti do opekotina i trovanja. Monsteru je najbolje postaviti dalje od kreveta i dece.

Kaktusi

Ne preporučuje se stavljanje biljaka s oštrim bodljama u spavaću sobu. Energija kaktusa je veoma neprijateljska i može dovesti do sukoba i nesuglasica između članova porodice. Ako već želite da vam kaktus krasi spavaću sobu, postavite ga što dalje od kreveta, a noću ga zaklonite debelim zavesama.

Afrička ljubičica

Biljka poreklom iz Afrike ne sadrži otrovne supstance, ali aktivno apsorbuje kiseonik noću. Iz tog razloga ne bi trebalo da stavljate saksiju s ljubičicom na noćni stočić. Ako stavite nekoliko ljubičica u spavaću sobu, postoji opasnost od gušenja i nesanice.

Difenbahija

Ova prelep biljka ima otrovan sok. Ako vrlo malo soka difenbahije dospe na kožu ili sluzokožu, može doći do alergija, iritacije kože, pa čak i otoka. Zbog toga ljudi skloni alergijskim reakcijama ne bi trebalo da stavljaju difenbahiju u spavaću sobu. Bolje je držati podalje od dece i kućnih ljubimaca.

Kako brzo očistiti stan: Pomoći će vam biljke čistači

Tatiana Buzmakova/gettyimages.co.uk