Kako iz tamne preći u plavu boju, a da pritom ne uništite kosu?

by | 6 septembra, 2023
prelazak iz tamne u svetlu kosu, mlada žena lepe plave kose

Hair trend za jesen 2023. je plava kosa! Ali, kako izvesti prelazak iz tamne u svetlu kosu a a da je ne uništite?

Ako trenutno žudite za preobrazbom ​​kose, trend je jasan. Na jesen 2023. u modi su plavuše. Nijanse izgledaju sjajno, privlačno, otmeno, samo je jedan problem. Šta ako ste trenutno tamnokosi?

Postoji nekoliko stvari koje ćete želeti da imate na umu jer je prelazak sa smeđe na plavu kosu velika stvar. Krajnji cilj bi trebalo da bude zdrava kosa u nijansi koju priželjkujete. Ukoliko budete forsirali postupak ili se oglušili na savete može vam se dogoditi da uništite kosu, isušite je ili čak dovedete do opadanja. Druga neželjena nuspojava prelaska iz tamne kose u svetlu jeste – pogrešna nijansa. Gotovo je sasvim izvesno da ne želite da vam ispod vaše Barbie plave izbijaju crvenkasti ili mesingani tonovi?

Zato, pre nego se odlučite za odlazak kod frizera, pročitajte šta vas sve čeka ako se rešite da pređete iz tamne kose u plavu.

Priprema za prelazak iz tamne u svetlu kosu

Pre nego što počnete sa procedurom zvanom “postajem plavuša”, moraćete da odlučite koju nijansu plave želite. Ako želite da vidite kako će na vama izgledati različite nijanse plave, poput pepeljaste ili med boje, isprobajte neku od virtuelnih alatki za boje za kosu.

Prelazak sa smeđe na jako svetlu plavu kosu zahteva izbeljivanje — i što je vaša početna nijansa tamnija, to će možda biti potrebno više rada da biste postigli željenu nijansu plave boje. Ako imate tamno smeđu kosu i želite da postanete plavuša, ne očekujte da će se vaša kosa magično transformisati u prelepu plavu boju nakon jedne posete frizeru. Važno je zapamtiti da će vam možda trebati nekoliko sesija izbeljivanja i farbanja da biste postigli nijansu iz snova.

Da li se moće izvući plava boja kose kod kuće?

Ako prelazite iz tamne u svetlu kosu trebalo bi da to poverite frizeru. Ukoliko baš insistirate na farbanju kod kuće, uvek treba da sledite uputstva u farbi za kosu. Kada ciljate na svetlo plavu nijansu ili je vaša početna osnovna boja duboka, moraćete da izbledite kosu. U svakom slučaju naš savet je – idite kod frizera.

Koliko vremena treba da se postigne željena plava nijansa kose?

Koliko će vam vremena trebati da od brinete postanete plavuša zavisi od vaše početne osnovne boje. Ako imate svetliju kosu, možete postati plavuša za jednu do dve sesije. Ali, ako ste tamno braon kose, računajte da je od dva do četiri meseca je realan vremenski okvir. Želite da date dovoljno vremena kosi da se oporavi između sesija izbeljivanja (oko četiri do šest nedelja), pa imajte to na umu kada pokušavate da smislite vremenski okvir.

Kako izgleda prelazak iz tamne u svetlu kosu?

Ako imate svetlo smeđu kosu, da postanete plavuša, biće potrebno da posvetlite svoju osnovnu boju za nivo ili dva. Vrlo je moguće da će biti dovoljna jedna sesija izvlačenja pramenova i stavljanja preliva pre nego što se postigne pun obim vaše željene svetle nijanse kose.

Ako imate tamno smeđu kosu, prelazak u plavu će zahtevati malo strpljenja, ali je potpuno izvodljivo. Ako farbate kosu u salonu, svakako ćete morati da zakažete nekoliko termina za transformaciju vaše kose, a ako to radite kod kuće, možda ćete morati da izbledite pramenove nekoliko puta. Imajte na umu da ove procedure moraju da se izvode svojim tempom i da morate ostaviti vremena da kosa zaceli.

Između dva tretmana, tretirajte kosu proteinskim maskama kako biste je ojačali pre sledeće sesije izbeljivanja. Takođe, važno je da u ovom periodu izbegavate stilizovanje fenom ili peglom (ili da ga svedete na minimum) i da koristite blage šampone koji čuvaju boju.

 

Sanneberg/istock/gettyimagesplus