Kuda za vikend: Femix Fest od 15. do 17. aprila na tri lokacije u Beogradu, a deo sadržaja prenosiće se i onlajn

by | 14 aprila, 2022
Femix Fest

Ovogodišnji festival stvaralaštva mladih žena Femix Fest održaće se od 15. do 17. aprila u KC Gradu, UK Parobrodu i Filmskoj galeriji Kulturnog centra Beograd.

Prošlogodišnje izdanje festivala okupilo je preko 100 učesnica, autorki iz zemlje i regiona iz različitih umetničkih oblasti, kulturnog sektora i kreativnih industrija. Ove godine cilj organizacionog tima festivala je da se osvrne na promene, novosti i postignuća zajedničkog zalaganja za rodnu ravnopravnost na domaćoj kulturnoj sceni, ali i na nove izazove, nove vidove diskriminacije i seksizma, te nove i aktuelne načine borbe i primere aktivizma za rodno ravnopravnu muzičku, filmsku, pozorišnu, strip, street art, te sveukupnu umetničku i kulturnu scenu u Srbiji i regionu.

Femix Fest vizual

Autorka vizuala: Bojana Stojanović 

Festivalski program će se od 15. do 17. aprila 2022. godine održati uživo u KC Gradu, UK Parobrodu i Filmskoj galeriji Kulturnog centra Beograd sa jednim delom sadržaja koji će se prenositi i onlajn putem društvenih mreža.

U petak 15. aprila zakazano je otvaranje festivala od 18 h u KC Gradu i tom prilikom će se publici obratiti saradnice kolektiva Femix. Nakon toga, od 18:30h održaće se grupni razgovor sa akterkama sa domaće aktivističke i umetničke scene o mogućnostima za zaštitu učenica/ka i studentkinja/ata umetničkih i drugih škola i fakulteta, svih mladih žena, kao i radnica/ka u kulturi i umetnosti od različitih vidova diskriminacije i uznemiravanja. Za druženje i atmosferu nakon formalnog dela prve večeri festivala biće zadužena DJ Časna sestra (Marija Nikolić).

Tokom dva dana vikenda, 16. i 17. aprila publiku u KC Gradu očekuje rasnovrstan program – panel o ženama u street artu, preliminarno predstavljanje rezultata studije ,Rodna ravnopravnost za kulturnu raznolikost koje se realizuje uz podršku UNESCO Međunarodnog fonda za kulturnu raznolikost, filmski program, radionica dramaturškinje Tanje Šljivar, kao i vođeni razgovor sa vizuelnom umetnicom Andrijanom Vešović (Zombijana).

Foto: Femix promo

Foto: Marija Lazić (Majka Mara) / Femix promo

Foto: Femix promo

Subota veče, 16. april od 20h, u UK Parobrod rezervisana je za odličan muzički program u okviru koga će nastupiti učesnice prošlogodišnjeg izdanja Femiksete – Majka Mara, Sanja Stevanov, Realma i Jasmina Todorović.

U nedelju, 17. aprila u 19:30h u Filmskoj galeriji Kulturnog centra Beograd biće otvorena kolektivna izložba strip autorki Vratiti svoje vr(ij)eme. Publika će na ovoj izložbi imati priliku da vidi radove Danice Jevđović, Jane Adamović, Dragane Radanović i Ane Milojković.

Detaljan program festivala svi zainteresovani mogu pronaći na sajtu Femixa i facebook eventu festivala.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.