Da li je zaista gotovo? 10 znakova koji kažu da je vreme da razmislite o razvodu

by | jun 20, 2024
Greške koje vode do razvoda posle pedesete

Kada je zaista gotovo i treba početi razmišljati o razvodu? Kada je to tačno vreme za razvod?

Možda je to bio spor, ali siguran rasko između vas i vašeg supružnika. Ili, jednostavno, više ne gledate jedno drugo na isti način. Nažalost, možda je uzork nečija nevera. Koji god da je razlog, odluku o razvodu je jako teško doneti.
Kada ste sigurni da treba da odustanete i dobijete razvod?

Kada je vreme za razvod?

Evo deset znakova da treba da se razvedete:

Članak se nastavlja posle reklama

1. Razmišljali ste o razvodu ili razdvajanju
Srećni parovi ne razmišljaju o razvodu. Dakle, kada vam se ove misli prikradu i postanu deo vaše svakodnevice, postoji velika verovatnoća da ste se odjavili iz veze i da ne vidite budućnost sa svojim supružnikom.

2. Zloupotreba
Stručnjaci za bračno zlostavljanje kažu da manji incidenti zlostavljanja često eskaliraju, dovodeći vas u opasnost.Ako ste bili zlostavljani, imate razumne razloge da podnesete zahtev za razvod.

3. Neverstvo
Nevera razbija poverenje i dovodi do niza veoma štetnih emocija. Još je gore ako se vaš supružnik ne izvinjava ili je nije voljan da se pozabavi problemima koji su doveli do afere. Takođe, narušeno poverenje je teško obnoviti i može zahtevati više nego što ste spremni da date.

Članak se nastavlja posle reklama

4. Nedostatak interesovanja da ostanemo zajedno
Ljudi se rastaju iz različitih razloga. To može biti posao koji vam oduzima svo vreme, previše neispunjenih očekivanja ili očigledna ravnodušnost jednog supružnika. Ovi aspekti izjedaju obavezu da ostanete u braku – i često dovode do hladne, neispunjene zajednice.

5. Nedostatak intimnosti
Saučešće, empatija, gestovi koji ih izražavaju – sve je ovo odraz emocionalne intimnosti. Pravilo je da nastavite da odgovarate i uzvraćate da biste ostali povezani. Ako ne dobijate ove znake, to može proizvesti osećaj zanemarivanja, usamljenosti i emocionalne nepovezanosti. U teškim slučajevima, komunikacija se prekida, a fizička intimnost može prestati. Kada je fizička intimnost isključena, partneri počinju da se ponašaju više kao cimeri, povećavajući verovatnoću neuspeha braka.

Članak se nastavlja posle reklama

6. Manje referenci na „mi“ i više na „ja“
Zamenica „mi“ dokazuje da par sebe posmatra kao jedinicu. Često izgovaranje „ja“ pokazuje odvojenost . Postaje jasan znak da brak propada kada se retko pojavljuje upotreba reči „mi“.

7. Nedostatak dogovora o vitalnim pitanjima
Kada su razgovori o važnim temama kao što su finansije i deca teški, kada nemate volju za kompromisom, to neminovno vodi ka razvodu.

Članak se nastavlja posle reklama

8. Komunikacija ne postoji
Možda više ne pričate kao nekada, ili kada pričate, to izaziva svađe koje traju danima zajedno sa pasivnom agresijom. Loša komunikacija se takođe manifestuje u obliku ravnodušnosti u razgovoru o stvarima koje su važne, odbacivanju ili ignorisanju.

9. Pokušavali ste da popravite brak i niste uspeli
Prirodni odgovor na bračni sukob je pokušaj da se on reši. Možetepočeti savetovanje, pokušati medijaciju i živeti odvojeno dok pokušavate da postignete sporazumno rešenje. Ako osećate da ste učinili sve što je bilo moguće, ali još uvek imate malo toga da pokažete za svoj brak, možda je vreme za razvod.

Članak se nastavlja posle reklama

10. Ostajete u braku samo zbog dece
Ostati u braku zbog nekog drugog znači neljubazan prema sebi. U svakom slučaju, stručnjaci kažu da je deci bolje sa srećnim, razdvojenim roditeljima nego roditeljima koji žive zajedno, ali se stalno svađaju.

Tagovi: