Kako prepoznati manipulatora: Na šta obratiti pažnju

by | jul 28, 2023
Kako prepoznati manipulatora

Kako prepoznati manipulatora? Dešava se da je osoba izmanipulisana, a da nije ni svesna toga. Da li ste ikada naišli na osobu koja nije u stanju da sluša i uzme u obzir vaše želje, misli i osećanja?

Upoznajte gospodina manipulatora. Ovaj posebno složen tip ličnosti ignoriše vaše zdrave granice, bez obzira na to koliko ih jasno postavljate. Za prekršioca granica kompromis je zabranjena reč. On ignoriše granice drugih, svesno ili podsvesno, otvoreno ili prikriveno, delom zato što oseća da je iznad granica (a u nekim slučajevima i formalnih zakona). Takvi ljudi veruju da imaju pravo na vaše vreme, brigu i pažnju i ne brine ih reciprocitet.

Kako prepoznati manipulatora: Šta ga odaje

1. Izokreće vaše reči

Rušioci granica su stručnjaci u odvlačenju pažnje sa sebe i svojih sumnjivih postupaka. Ako odlučno iznesete razuman zahtev „Želim da budem kući do 22 sata jer mi nije dobro u poslednje vreme, moram da spavam“, manipulator može da reaguje kao da ste ga upravo udarili u lice: kako se usuđujete! Njegov odgovor je proračunata akcija osmišljena da vas natera da se predomislite. Vaše etiketiranje potreba, želja, a posebno ograničenja može ga samo razjariti.

Članak se nastavlja posle reklama

Drugi manevar je da se pretvarate da ste postali predmet njegove brige, posebno ako ga krivite za loše ponašanje. Na primer, kada vam se ne sviđa što je ostao budan do kasno i nije se trudio da nazove, on uzvraća: „Stvarno sam zabrinut za tebe. Previše si osetljiva u poslednje vreme. Šta se dešava?“ Ovi manevri su trik da vas nateraju da sumnjate u sebe i odvratite pažnju od onoga što je uradio. Druga opcija je kada se uznemiri jer postavljate jednostavno pitanje, ili preuveličava ono što ste uradili.

Ako manipulator radi nešto sumnjivo iza vaših leđa, može vas naterati da se branite i da skrenete potencijalno negativnu pažnju sa sebe. Manipulator vas može zamoliti da mu učinite jednu malu uslugu, a zatim vam natovariti nešto veće, insistirajući da ste već pristali na to, iako to nije bio slučaj.

2. Gaslajting

Jedan od najpogubnijih oblika manipulacije je gaslighting, gde manipulator pokušava da poseje seme sumnje u drugu osobu kako bi zadržao kontrolu nad vezom. Ovo je način na koji rušitelji granica koriste skriveni arsenal stalnog poricanja, pogrešnog usmeravanja, kontradiktornosti i laži da bi vas naterali da dovedete u pitanje svoje pamćenje, percepciju i razum.

Članak se nastavlja posle reklama

Ako vas neko ko vam je blizak stalno gaslajtuje, možda ćete se osećati kao da gubite razum. Na primer, možda ste kao dete bili svedoci strašne svađe između svojih roditelja, sa lomljenjem sudova i divljim vriskom, ali kada ste pitali majku zašto su se posvađali, ona je rekla: „Ma, nismo se svađali, draga. Imaš tako bujnu maštu.“ U suštini, gaslighting je pokušaj da se delegitimizuju vaša uverenja i natera vas da dovedete u pitanje svoju percepciju stvarnosti. Ovo uključuje stalnu kontrolu nad naracijom ili poricanje vašeg životnog iskustva.

3. Bombardovanje ljubavlju

Ljubavno bombardovanje je još jedna uobičajena narcistička taktika. Laskaju svojoj meti, podstičući njen ego i fantaziju o večnoj ljubavi, sve dok ne budu sigurni da je žrtva na udici (i da, droga ljubavnog bombardovanja je najjača). U ovom trenutku, razarač granice postaje veoma kritičan i neprijateljski raspoložen. Na kraju, prezir se pretvara u potpuno odbacivanje, on prestaje da te primećuje.

Članak se nastavlja posle reklama

Love bombing: Šta se krije iza bombardovanja ljubavlju

fizkes/gettyimages.co.uk