Najbesmisleniji mitovi o menopauzi: Raspršimo ih!

by | novembar 11, 2022
mitovi o menopauzi, nasmejane žene u pedesetim

Pojedini mitovi o menopauzi nisu samo besmisleni, oni vam otežavaju ionako zahtevan period života. Rasprišimo ih!

Menopauza obično nije povezana sa prijatnim promenama: malo je verovatno da će žene jedva čekati ovaj period svojih života. Naleti vrućine, promene raspoloženja, nagle fizičke promene… Ko će sa time izaći na kraj?

Istina je – menopauza je posebno stresno i posebno teško razdoblje. Ali, hajde da je ne demonizujemo – ona ima i svoje prednosti. Zato, hajde najpre da razbijemo besmislene mitove o menopauzi.

 

Menopauza nije kraj života

 

Najčešći mit o menopauzi sa kojim se žene suočavaju je ideja da se život završava sa 50 godina i da se morate pomiriti sa tim. U stvari, hormonska terapija se efikasno bori sa simptomima menopauze.

Suprotno stereotipima, žene se ne ugoje zbog uzimanja hormona tokom menopauze, ne postaju „ružne“ i ne dobijaju rak. Naprotiv, hormoni mogu značajno poboljšati kvalitet života. Uzimanje lekova pomaže sa simptomima kao što su znojenje, talasi vrućine i depresija.

Da biste se pripremili za menopauzu, potrebno je da pratite promene u ciklusu. Ako je menstruacija postala kraća, priroda ciklusa se promenila – konsultujte se sa ginekologom. To mogu biti simptomi menopauze.

Sve žene starije od 40 godina moraju razmišljati o promeni svog životnog stila. Sada svi govore o važnosti sporta, pravilne ishrane, kvalitetnog sna i smanjenja stresa. A ovo su samo četiri komponente koje će pomoći ženi da ostane aktivna i zdrava.

 

Najbesmisleniji mitovi o menopauzi

 

  1. Zaboravite na seks

Istina, biće promena, a jedna od glavnih uključuje naviku da se koristi lubrikant. Kada nivo estrogena opadne, dotok krvi u vaginu se pogoršava, što dovodi do suvoće vagine. Zapamtite da vam savremena medicina omogućava da rešite sve probleme i ne pomišljajte da odustanete od sebe – mnogi kažu da posle menopauze seks postaje još bolji.

 

2. Neću u  menopauzu pre 50 godina

Da, prosečno vreme ulaska u menopauzu jeste 51 godina, ali nemojte to uzimati kao  pravilo. Stručnjaci kažu da vreme menopauze u velikoj meri zavisi od genetike. Ako je vaša majka, baka ili sestra počela sa menopauzom u 45-oj velika je verovatnoća da ćete i vi. Ako pušite ili patite od hroničnih ili autoimunih bolesti, povećavaju se šanse za ranu menopauzu.

 

3. Garantovano ćete dobiti višak kilograma

Žene se zaista goje tokom menopauze: hormonalne promene usporavaju metabolizam. Ali ne možete svaliti sve na hormone – nedostatak fizičke aktivnosti i poremećaj sna takođe negativno utiču na figuru. Ako redovno vežbate, pravilno jedete i dovoljno se odmarate, nećete morati da kupujete odeću koja je nekoliko veličina veća.

 

4. Soja je prirodna hormonska terapija

Ljubitelje tofua ogreva ideja da će ih soja spasiti od neprijatnosti tokom menopauze. Hrana bogata sojom može biti zdrav dodatak vašoj ishrani, ali definitivno nije lek za menopauzu: naučnici nisu dokazali da jedenje soje pomaže u ublažavanju simptoma menopauze. Ali placebo efekat, naravno, nije nešto što treba otpisati.

 

5. Osuđeni ste na osteoporozu

Osteoporoza je bolest povezana sa gubitkom kalcijuma u ​​kostima. Ali nemojte misliti da nakon menopauze, sve žene neizbežno postaju krhke, poput krila leptira. Što je veća gustina kostiju na početku menopauze, manja je verovatnoća da će se razviti osteoporoza. Jedite hranu bogatu kalcijumom, vežbajte da biste ojačali svoje kosti ili pitajte svog lekara za suplemente – vaše zdravlje je u vašim rukama.

 

6. Menopauza = gubitak pamćenja

Da li često zaboravljate imena ili stalno gubite ključeve od stana? I opet, ne krivite menopauzu za sve ove grehe. Prosečna starost prilikom ulaska u menopauzu je 51 godina, tako da gubitak pamćenja može biti samo simptom starenja. I s tim se suočavaju ne samo žene, već i muškarci. Postoji više razloga zbog kojih dolazi do kognitivnog pada: depresija, anksioznost, neželjeni efekti lekova i loša ishrana takođe utiču na vaše stanje.

 

7. Menstruacija će nestati odjednom

Mislite da ćete se samo probuditi i shvatiti da su menstruacije zauvek nestale iz vašeg života? Ovo je uobičajena zabluda. Do gašenja menstrualne funkcije dolazi postepeno, a sama menstruacija se menja: može se lakše ili teže tolerisati, biti kraća ili duža, obilnija ili oskudnija. Samo kod 10% žena menstruacija prestaje potpuno i bez promena.

 

8. Valunzi su vaš glavni neprijatelj

Neki veruju da su talasi vrućine najneprijatniji i najčešći simptom menopauze. Ali budite spremni da se nosite sa mnogo više simptoma: noćno znojenje, problemi sa spavanjem, glavobolja, nadimanje i promene raspoloženja takođe mogu da se pojave u vašem životu. Obavezno se konsultujte sa svojim lekarom ako vaši simptomi počnu ozbiljno da utiču na vaš svakodnevni život.

 

9. Menopauzu treba lečiti

Menopauza je sasvim normalan proces, a ne bolest. Terapija može pomoći u ublažavanju simptoma i kontroli hroničnih stanja koja ih mogu pogoršati. Nekim ženama u ovom periodu uopšte nije potrebna pomoć lekara.

 

10. Ne možete zatrudneti

U procesu menopauze, samo žene koje koriste kontracepciju ne mogu da zatrudne. Jajne ćelije nastavljaju da se formiraju do kraja menopauze, iako ne previše aktivno. Ako ne planirate da imate bebu, nemojte se opuštati.

 

11.  Sigurno ćete morati da osetite simptome menopauze

Na sreću, i ovo je mit. Postoji mnogo načina da se smanji nelagodnost i poboljša blagostanje tokom menopauze. Međutim, ne postoji univerzalni recept. Ovde svako bira odgovarajuću opciju za sebe (ali bolje zajedno sa doktorom): neki više vole da rade jogu i idu na dijete, drugi se podvrgavaju hormonalnoj terapiji.

 

12. Hormonalna terapija  je izuzetno opasna

Privremena upotreba zamenskih hormona u malim dozama neće izazvati nikakvu štetu i oslobodiće vas neprijatnih simptoma. Štaviše, terapija zamenom hormona smanjuje rizik od razvoja srčanih bolesti. Ali postoji upozorenje: za neke žene, zamena hormona je kontraindikovana iz zdravstvenih razloga. Obavezno razgovarajte o svim mogućim rizicima sa specijalistom.

 

 

Tom Merton/GettyImagesPlus