Neslaganja koja dovode do razvoda: Ovih 7 tema može da sruši i najjaču ljubav

by | novembar 29, 2023
neslaganja koja dovode do razvoda

Postoje parovi koji ostare zajedno, ali i oni čiji se brak, uprkos ljubavi, završi razvodom. Neslaganja koja dovode do razvoda, kao po pravilu se tiču ovih 7 tema

Idealni odnosi su iluzija. Ponekad se čini da postoje parovi koji ne znaju za probleme i svađe. Ali to nije istina. Najvažnije je na vreme otkriti problem i kontaktirati specijaliste ili pronaći snagu u sebi i prekinuti vezu sa partnerom.

Predstavljamo vam 7 tema koje mogu biti kamen posticanja. Neslaganja po ovim pitanjim definitivno urušavaju brak. 

Neslaganja koja dovode do razvoda

Podela obaveza

Ako raspodela obaveza u porodici nije skladna i ravnomerna, teško da će brak opstati kroz duži niz godina. Partner koji je na sebe preuzeo više obaveza sa vremenom će doživeti umor, razočarenje i na kraju to pretvoriti u negativna osećanja.

Učenje

Postoje parovi u kojima jedan partner stalno raste i razvija se, dostiže vrhunce u karijeri, raspon njegovih interesovanja je veoma širok i raznolik, ali drugi partner je sasvim drugačiji.Čovek je zadovoljan malim, ne pravi planove za budućnost ili mu se, u principu, može gaditi ideja da uči, razvija i troši resurse na to.

Neslaganja koja dovode do razvoda: Seksualni temperament

Različiti seksualni temperamenti su prilično čest razlog za razvod. Parovima je sada lakše da raskinu i potraže novog partnera nego da se otvore jedno drugom i izgrade odnos poverenja tako što će sami početi da istražuju temu seksualnosti ili kontaktiraju seksologa.

Porodični budžet

Ako jedan od partnera izabere zajednički budžet, a drugi zaseban, jedan je sklon da štedi na svemu, a drugi voli da živi u velikom stilu, onda je to razlog za duge razgovore i izradu modela potrošnje. U nekim parovima partner bira da sakrije deo troškova, ali kada se istina otkrije može nastati jaz koji će samo rasti usled različitog shvatanja norme kako u svakodnevnom životu tako iu raznim oblastima života. Ako vam je, recimo, važno da ručate u restoranu i naručite dostavu za večeru nekoliko puta nedeljno, onda o tome treba da razgovarate unapred. O malim i velikim troškovima vredi razgovarati.

Roditelji

Dešava se da jedan od supružnika ima zahtevnog roditelja.  Zove u tri ujutru sa visokim krvnim pritiskom ili napadom astme, tražeći da se dođe. Prognoze za brak sa takvim teretom nisu baš radosne, pogotovo ako muž i žena ne postave sve porodične uloge na svoje mesto. Roditelji mogu i treba da daju svoju brigu, ali glavna stvar je zadržati autonomiju bračnog para.

Neverstvo

U  savremenom društvu, tolerancija prema izdaji opada. Razvod kao pojava prestao je da bude sramota za celu porodicu, prevareni partneri sve ćešće odbijaju da ostanu u  zajednici u kojoj je narušeno poverenje.

Neslaganja koja dovode do razvoda:Zavisnost

Alkoholizam, zavisnost od kockanja i druge nekontrolisane želje dovode brak do račvanja na putu: ili će se brak srušiti, ili će dvoje ljudi uništiti jedno drugo, u sprezi spasavanja i žrtvovanja. Ponekad to traje mnogo godina, tako da spolja porodica izgleda prilično jaka. Često je u takvom paru razvod spasonosan.

 

gstockstudio/gettyimagesplus