Seks u menopauzi: Sve što treba da znate

by | februar 23, 2024
Seks u menopauzi: Sve što treba da znate; nasmejani par, srednih godina, pravi selfi

S godinama se sve menja pa i seks, a na to najviše utiče manjak estrogena koji izaziva brojne tegobe. Kako izgleda seks u menopauzi.

„Ne treba očekivati da će seks u menopauzi biti isti kao u dvadesetim“, kaže dr Kris Kraft, direktor kliničkih usluga na Klinici za pol i rod na odeljenju za psihijatriju u Johns Hopkins Medicine. „Iako možda imate veću slobodu kod kuće, ovo je takođe faza života sa puno promena koje mogu uticati na vašu seksualni život“, kaže dr Kraft. „Pritom, vi se i fizički menjate.“

Kako izgleda seks u menopauzi

Faktori koji utiču na želju

Vaš estrogen se smanjuje tokom menopauze i godina koje su prethodile tome, što se naziva perimenopauza. Ova promena ima ogroman uticaj na vašu seksualnu funkciju. To može smanjiti želju za seksom i ometati dostizanje orgazma. Takođe, manjak estrogena može učiniti vaginalni kanal manje rastezljivim, te izazvati suvoću vagine što može uzrokovati bol prilikom odnosa.

Više od trećine žena u perimenopauzi ili u postmenopauzi izjavilo je da imaju seksualne poteškoće, od nedostatka interesovanja za seks do problema sa orgazamom. Pored toga, sa godinama je veća verovatnoća da ćete imati zdravstvenih problema. Hronične bolesti i povrede mogu da iscrpe vašu energiju i učine da se osećate manje privlačno, a sve to utiče na vaš seksualni nagon.

Manje seksa je prirodno

„Seks u kasnijim godinama često nije toliko prijatan za parove kao što je nekada bio. To je zbog telesnih promena kao što su suvoća vagine i erektilna disfunkcija“, kaže dr Kraft. Polovina žena u 50-im nastavlja da ima snošaj, ali do svojih 70-ih samo 27 odsto žena to čini. To ne znači da ne možete biti intimni sa svojim partnerom – bilo da imate snošaj uz pomoć lubrikanata, vaginalnih hidratantnih krema ili lekova koji se izdaju na recept.

„Oko trećine dugoročnih parova nema seks ili ima seks samo povremeno. Ali oni to ne smatraju nužno problemom. To je mesto gde su njihovi odnosi evoluirali“, objašnjava dr Kraft. „Oni rade druge stvari koje su intimne u kojima uživaju, poput maženja, deljenja kreveta i zajedničkog smejanja. I srećni su.”

Održavanje intimnosti

Ako odustajanje od seksualnog života zvuči strašno, ne brinite: mnogi parovi ostaju seksualno aktivni tokom svojih starijih godina. „Žene često prestanu da budu seksualno aktivne kada se jave navedene tegobe i kada postizanje orgazma postane teško. Ali ono što može pomoći je više mentalnog angažmana i fizičke stimulacije“, kaže Kraft.

Kako starite, krv puni vaše genitalije sve sporije dok se uzbuđujete, što znači da nemate istu osetljivost i da vam treba duže vremena da doživite orgazam. Obično vam je potrebna direktnija i intenzivnija stimulacija klitorisa. „Raditi stvari poput trljanja i dodirivanja umesto snošaja možda je ono što vam se najviše dopada u ovoj fazi života“, kaže dr Kraft.

„I to je u redu. Prestanite da razmišljate o tome šta svi drugi rade i samo razmislite o tome šta je dobro za vas i vašeg partnera.” Komunikacija sa svojim partnerom je ključna za postavljanje realnih očekivanja o tome šta možete da uradite kada je seks u pitanju. I kako da održite intimnost kako starite. „Živeti sveukupno zdravim životom – imati dobru energiju, dovoljno spavati, biti fizički aktivan i dobro se hraniti– pomoći će vam da se usredsredite i da se osećate dobro kada ste intimni sa svojim partnerom“, savetuje dr Kraft.

evgenyatamanenko/gettyimages.co.uk