Ženska seksualnost posle četrdesete: Navike koje pomažu da podignete libido

by | novembar 14, 2022
seksualnost žena posle četrdesete

Ženska seksualnost se neminovno menja posle četrdesete godine. Ove jednostavne navike pomoći će vam da ostanete u formi i povećate želju za seksom i intimnošću

 

 

Članak se nastavlja posle reklama

Seksualna želja kod žena opada posle 40 godina opada usled fiziološkog smanjenja glavnih polnih hormona. Ali to uopšte ne znači da se posle 40 godina seksualni život žene završava. Sve što je okružuje utiče na seksualni život žene. Počevši od ishrane i nivoa stresa, pa do nivoa hormona i nutritijenata u organizmu. Zdravlje žena sastoji se od dve međusobno povezane komponente – imunološkog i neuroendokrinog sistema. Njihov stabilan rad obezbeđuje normalan menstrualni ciklus, dobro zdravlje i raspoloženje, seksualnu želju (libido), kao i odsustvo ginekoloških oboljenja.

 

Seksualnost žena posle četrdesete: Čime je uslovljena?

 

Članak se nastavlja posle reklama

Ženski libido je najmultifaktornija priča, koja direktno zavisi ne samo od hormona, već i od emocija, estetike, osećaja ravnoteže, samopouzdanja, simpatije prema muškarcu. Ne zaboravite da slušate i čujete svoje telo.

Nakon 40 godina, posebno je važno obratiti pažnju na 3 indikatora:

Članak se nastavlja posle reklama

 

1. Menstrualni ciklus

Ako počne da se smanjuje ili produžava, to je razlog da se obratite ginekologu. Međutim, nema potrebe za uzimanjem oralnih kontraceptiva. Bolje je podvrgnuti pregledu i saznati razloge za narušavanje hormonske regulacije vašeg ciklusa.

Članak se nastavlja posle reklama

 

2. Imunitet

Ako se često razbolite, periodično se pojavljuje neobičan iscjedak iz genitalnog trakta sa svrabom i neugodnošću, potrebno je da prilagodite svoj način života i počnete da uzimate dodatke ishrani koji najaktivnije utiču na imunološki sistem. Ali tek nakon pregleda kod ginekologa.

Članak se nastavlja posle reklama

 

3. Osećanja tokom seksa

Ako imate bol i nelagodnost tokom odnosa, peckanje, suvoću, pored kontaktiranja ginekologa da ispita uzroke suvoće vagine.

40 godina je divno doba u kojem možete i treba da živite punim životom. Ako smatrate da vas seksualni život ne zadovoljava, to uopšte nije razlog da odbijete seks. Pokušajte da primenite jednostavne savete i obratite se lekaru za pomniji pregled.

Članak se nastavlja posle reklama

 

Seksualnost žena posle četrdesete: ostanite u formi

 

Postoji nekoliko jednostavnih pravila koja će pomoći ženi da održi svoje telo, a samim tim i libido u dobroj formi.

Članak se nastavlja posle reklama

 

Kontrolišite nivoe stresa

Ako nivo napetosti raste, potrebno je boriti se protiv stresa. Za svakog će ovaj put biti drugačiji: neko se opušta uz pomoć meditacije, neko – druženjem sa prijateljima, neko ide na trčanje ili šetnju parkom. Nije toliko važno šta ćete tačno uraditi, glavna stvar je da ova akcija smiruje i daje energiju. Pronađite ono što vam odgovara.

 

Članak se nastavlja posle reklama

Spavajte dovoljno

Idite u krevet najkasnije do 23:00 i budite se u 8:00 ili ranije. Ovo će pomoći telu da obezbedi normalnu sintezu melatonina (hormona spavanja). Tako ćete se osećati vedrije i odmornije, a imaćete dovoljno snage za ceo dan.

 

Ne zaboravite na detoksikaciju tela

Pomozite svom telu da se oslobodi nepotrebnog otpada i toksina pridržavajući se režima pijenja, posećivanja kupatila i procedura limfne drenaže.

 

Ubacite sport u raspored

Bilo da je to sat vremena na traci za trčanje, 10.000 koraka, plivanje ili joga. Pronađite aktivnost koja će vam doneti zadovoljstvo, a istovremeno održavati tonus tela.

 

Malo hormeze

Fiziološki stres u umerenim dozama je veoma koristan za naše telo, jer doprinosi proizvodnji hormona radosti i ljubavi. Probajte hladan font nakon kupanja. Ali ne preterujte. Da bi hormeza (lekoviti nivo stresa) poboljšala vaše blagostanje, a ne obrnuto, morate slušati svoje telo i baviti se samo onim procedurama koje volite.

 

Uzmite vitamine

Neophodno je uzimati glavne hranljive materije i multivitaminske komplekse tokom cele godine. Osnovne hranljive materije su vitamin D, magnezijum, jod, omega-3, vitamini B. Takođe ima smisla uzimati vitamin C, vitamin A, vitamin E, minerale. Sada postoji ogroman izbor visokokvalitetnih kompleksa i mononutrijenata. Za kompetentniji izbor, bolje je konsultovati dijetetičara ili nutricionista. A za žene starije od 40 godina, ima smisla dodati fitoestrogene.

Obratite pažnju na udobnost tokom seksa

Seksualno zdravlje žene u bilo kom uzrastu zavisi ne samo od hormona, već i od osećaja udobnosti u genitalnoj oblasti. Odnosno, važno je da tokom odnosa postoje normalni sekreti, vlaga, tonus zidova vagine i mišića karlične dijafragme. Ako imate bol i nelagodnost, peckanje ili suvoću, obratite se svom ginekologu da biste ispitali uzroke suvoće vagine.

Odustanite od loših navika

Što smo stariji, to su štetnije po naše telo loše navike u vidu, na primer, pušenja ili jedenja masne hrane. Uspostavite režim pijenja i ishranu – ovo je sastavni deo zdravlja žena.

 

Ridofranz/GettyImagesPlus