Putovanja 2021: Šta su „kovid pasoši“?

Sezona putovanja ove godine biće posve drugačija, a u nastavku saznajte šta će sve biti potrebno da biste otišli u inostranstvo.

by | 6 aprila, 2021

„Kovid pasoši“, potvrde o vakcinaciji i negativni PCR testovi koji će nam biti potrebni ukoliko ove godine budemo želeli da otputujemo na letovanje… O svemu ovome šuška se već neko vreme. Iako je za sada neizvesno kako će izgledati letnja turistička sezona, prikupili smo informacije o kojima se trenutno piše (i spekuliše).

Iako je sve ovo delovalo kao scenario postapokaliptičkog filma, sve više zemalja uvodi mere bez kojih nećemo moći da pređemo granicu. U nastavku razjašnjavamo nedoumice vezane za turističku sezonu 2021.

Koronavirus i putovanja 2021.

Neke zemlje u Evropi već pokreću ideju o tzv. “Digitalnom zelenom pasošu”, koji će omogućiti kretanje kroz evropske države. Ipak neke zemlje će zahtevati da pored kovid pasoša putnici imaju i dokaz o negativnom PCR testu.

Budući da će putovanje biti komplikovano, svetski čelnici razmišljaju o “zajedničkom pasošu“ (engl. Common Pass). Ovaj pasoš će sadržati podatke poput imena i prezimena, datuma rođenja i informacije o vakcinaciji, a moći će da se proverava digitalno. Ova vrsta pasoša je u eksperimentalnoj fazi, a iza njega stoje velika imena poput Rokfelerove fondacije kao i Svetski ekonomski forum.

Ovaj pasoš već koriste neke globalne i međunarodne kompanije, kao što je “JetBlue”, koji na ovaj način proverava putnike i verifikuju one s negativnim PCR testom.

Prema najavama, “zajednički pasoš” će koristiti carinici i vlade širom sveta kao standardni dokaz o vakcinaciji. (Pročitajte… Godinu dana od koronavirusa: Šta smo naučili?)

Kovid pasoši vs zdravstvena propusnica

“Kovid pasoši” su forma identifikacije koja se može koristiti na međunarodnom nivou, dok je zdravstvena propusnica nešto što će najverovatnije biti u upotrebi na lokalnom nivou. Stručnjaci objašnjavaju da će kovid pasoš imati istu funkciju kao običan pasoš, dok je zdravstvena propusnica nešto nalik na ličnu kartu. Šta će vam biti potrebno, zavisiće od toga u kojoj državi živite i kuda planirate da putujete.

Kako će izgledati “kovid pasoši”?

Još uvek je rano da se tačno precizira dizajn kovid pasoša, ali se pretpostavlja da će imati QR kod koje će moći lako da se proveri, korišćenjem određene aplikacije. Isto tako, moguće je da će se kodovi štampati i na dokument, pa da će se i tako proveravati.

Kako će funkcionisati “korona pasoši”?

Nakon što se vakcinišete, ti podaci biće uneti u digitalizovanu bazu podataka koja će biti dostupna carinicima i pomoću koje će moći da provere da li možete da izađete iz zemlje.

Šta ako ne želim da se vakcinišem protiv koronavirusa?

Pored kovid pasoša, iz zemlje ćete moći da izađete ukoliko imate negativan rezultat na PCR testu. Rezultat neće smeti da bude stariji od 72 sata.

lepotaizdravlje.rsina9 / iStock via Getty


Najnovije na portalu Marie Claire

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.