Slučaj neobrađene fotografije Kloi Kardašijan: Važna opomena za sve nas?

Kloi Kardašijan se svim silama trudi da ukloni jednu fotografiju sa društvenih mreža.

by | 11 aprila, 2021

U savršenom svetu, retko ko bi imao potrebu da menja proporcije svog tela i crte svog lica do granica neprepoznatljivosti samo kako bi se uklopio u društveno prihvatljivu viziju lepog.

U savršenom svetu, poznate osobe ne bi nas obmanjivale svojim fotografijama isklesanih trbušnih mišića pripisujući potonje ispijanju magičnih čajeva. U savršenom svetu, devojke bi odrastale gledajući prirodna lica i tela na internetu koja im ne bi stvarala osećaj manje vrednosti, stida i nezadovoljstva te ne bi s 18 godina imale potrebu da ubrizgavaju botoks u  čelo ili stavljaju filere u usne.

U savršenom svetu, poznate osobe bile bi imune na kritike, maltretiranja i ismevanja (ako bi iste uopšte postojale u takvom svetu) te bi uvek i konstantno, izdižući se iznad njih, samouvereno prikazivale svoja lica i tela, promovišući različitost, pristupačnost i prirodnost.

Ipak, ovaj je svet, odnosno društvo koje smo kreirali, oduvek daleko od savršenstva, pa se sve navedeno vrlo teško može očekivati, što se pokazalo i sa slučajem fotografije o kojoj se poslednjih dana dosta priča na internetu.

Kloi Kardašijan: Skandal oko fotografije

U slučaju da vam je promaklo, neobrađena fotografija Kloi Kardašijan, na kojoj poznata zvezda rijaliti šoua stoji ispred bazena u kupaćem kostimu, greškom je objavljena te je počela da se širi internetom. S obzirom na to da Kloi nije autorizovala fotografiju, KKW tim danima neumorno radi na tome da se fotografija potpuno ukloni s interneta, blokirajući pritom čak i profile korisnika, na primer, Tvitera.

Fotografija Kloi uslikana tokom privatnog porodičnog okupljanja objavljena je greškom na društvenim mrežama bez dopuštenja”, otkrila je direktorica marketinga KKW brendova Trejsi Romulus u izjavi za Page Six, dodavši kako Kloi na njoj izgleda sjajno, ali da ima potpuno pravo da zahteva da se ukloni fotografija koja nije bila namenjena objavi.

Reakcije na društvenim mrežama su, očekivano, mnogobrojne i raznovrsne. Dok mnogi navijaju i podstiču Kloi da fotografiju ostavi onlajn jer je reč o realnom prikazu njenog tela i kao takav je vrlo koristan za fanove, drugi objašnjavaju da nisu na strani Kloi jer je upravo takvo ponašanje, odnosno 10-godišnje promovisanje određenog tipa izgleda od strane porodice Kardašijan, doprinelo kreiranju i održavanju nerealnog standarda lepote koji se promoviše poslednjih godina.

U međuvremenu se oglasila i sama Kloi koja je na svom Instagram profilu objavila set nefiltriranih i neobrađenih videa koji prikazuju njeno telo. “Fotografija objavljena ove nedelje je lepa, ali kao neko ko se ceo život bori s tim da prihvati sopstveno telo, imam potpuno pravo da zahtevam da se ona ne deli. To pravo treba da ima svako kada drugi snimi fotografiju na kojoj ste vi, a koja vam ne laska, te zbog osvetljenja ili nekog drugog razloga ne prikazuje kako zaista izgleda vaše telo – i tada tu fotografiju podeli sa svetom”, napisala je Kloi u objavi dodavši kako su pritisak i konstantno ismejavanje koje doživljava za nju jednostavno previše.

 

Погледајте ову објаву у апликацији Instagram

 

Објава коју дели Khloé Kardashian (@khloekardashian)

Kloi je adresirala i vrlo ružne komentare koji je prate tokom svih godina karijere, poput onoga da je ona “ružna sestra”, objašnjavajući kako je veoma teško živeti pod večnim mikroskopom, na način da se svaka njena mana i nesavršenost analiziraju do najsitnijeg detalja a potom ismejavaju. “Kad takve kritike odlučim da pretvorim u motivaciju i dovedem se u najbolju formu u životu, pa čak i s namerom da motivišem one koji prolaze kroz slično, stižu mi komentari da to nisam mogla postići teškim radom, već da sam sve to platila”, napisala je Kloi, završivši rečenicom da su njeno telo, njena fotografija i način na koji želi da se prikaže u javnosti – njen izbor. (Pročitajte i… #bodyshaming: Zvezde koje su se javno suprotstavile)

I iako Kloi jednim delom ima pravo i teško je uopšte zamisliti količinu maltretiranja koju sestre Kardašijan/Džener, a naročito Kloi, prolaze na dnevnom nivou poslednjih desetak godina. Ono zbog čega nam je pomalo žao jeste to što Kloi zasad nije odlučila da prekine začarani krug tiranije nad ženskim telima. Istina je da su sestre Kardašijan, koje iza sebe imaju ogromne timove koji im pomažu da izgledaju tako kako izgledaju, već svojim učestvovanjem u ovoj “igri” doprinele “pumpanju” neodrživog standarda lepote, ali nije fer odgovornost prebaciti isključivo na njih.

Standardi lepote postoje otkad je sveta, a oni fokusirani na žene oduvek su bili rigorozni. S druge strane, bez obzira na to koliko se neki komentar na internetu učinio benignim, pa čak i duhovitim u očima komentatora u datom trenutku, ostaje činjenica da i takve usputne opaske i kritike doprinose sveopštoj klimi neprihvatanja različitosti naših tela i promovisanju samo jedne vrste izgleda kao ultimativnog standarda. Ne treba zaboraviti ni činjenicu da su poznate osobe ljudi od krvi i mesa, baš kao i mi, te da su njihovi osećaji stida i nezadovoljstva potpuno realni.

Jasno, nemoguće je u potpunosti se poistovetiti sa zvezdama poput sestara Kardašijan, ali sama činjenica da Kloi opsesivno pokušava da ukloni fotografiju na kojoj izgleda potpuno normalno, mnogo govori o tretmanu koji ima u medijima, ali i u javnosti, te je s time na umu čak i pomalo nerealno očekivati da bude toliko mentalno jaka da se odjednom odluči na potpuni zaokret. Ono čemu se možemo nadati jeste da će Kloi, baš kao i njene sestre, osvestiti činjenicu da one mogu biti te koje će stvari okrenuti nabolje za mnoge mlade ljude koji su osetljivi na ono što vide onlajn, te da zaista mogu odbaciti sveopšti teror filtera i Fotošopa koji je poslednjih godina uzeo maha i za koji znamo da ima negativan uticaj na naše mentalno zdravlje.

Na nama ostalima jeste da osvestimo sopstveno ponašanje, često i ono nesvesno, baš kao i uticaj koji nerealne fotografije i životi na društvenim mrežama imaju na nas, te da radimo na sebi. Na kraju dana, trendovi se menjaju i neki će standard lepote uvek dominirati jer je to u ljudskoj prirodi, ali ipak smo mi ti koji dopuštamo hoće li uticati na nas ili ne.

Tekst u originalnu objavljen je na ljepotaizdravlje.hr

ljepotaizdravlje.hrTinseltown via Shutterstock


Najnovije na portalu Marie Claire

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.