#womenspower na Instagramu: Profili koji podržavaju žene – zapratite ih ovog Osmog marta!

Na ovim profilima ne radi se (samo) o estetici, nego pre svega o podršci!

by | 8 marta, 2021

Od magazina preko književnica i glumica do udruženja novinarki. Predstavljamo profile koji će vas inspirisati da posvetite više pažnje pitanjima i problemima koji se tiču žena – sjedne strane – ili postignućima žena, s druge.

 

Погледајте ову објаву у апликацији Instagram

 

Објава коју дели BeFem (@befem.festival)


Feministički kulturni centar “BeFem” odlično je mesto za sve koje interesuje problematika rodne ravnopravnosti i žele da nauče više. Trenutno je aktuelan novi podkast – “BeFem Talks”, posvećen braniteljkama ženskih prava, pokretačicama i ženama koje inspirišu. U toku su i prijave za praćenje predavanja dvodnevnog modula „Feministička medijska kultura: proizvodnja roda”, koji će se održati tokom vikenda 27. i 28. marta.

 

Погледајте ову објаву у апликацији Instagram

 

Објава коју дели MILICA magazine (@milicamagazine)


Milica magazin” slavi proboj ženskih principa u svakodnevnom životu, umetnosti i društvu. Takođe se bavi i izdavaštvom. U svom portfoliju ima nekoliko veoma važnih naslova iz oblasti feminizma.

 

Погледајте ову објаву у апликацији Instagram

 

Објава коју дели Novinarke protiv nasilja (@novinarkeprotivnasilja)

Novinarke protiv nasilja” je grupa koju čini preko 30 novinarki koje se organizovano, javno i glasno bore protiv nasilja prema ženama. Grupa se zalaže da se prilikom izveštavanja o nasilju prema ženama govori kao o društvenom problemu, da se ukazuje na njegove uzroke, jasno osuđuje svaki oblik nasilja i pozivaju se na odgovornost počinioci i institucije nadležne za zaštitu od nasilja. Svima koji pišu o ovom problemu toplo preporučujemo da prezumu njihove “Smernice za medijsko izveštavanje o nasilju prema ženama” (ukucajte u pretraživač ovaj naslov i pronaći ćete pdf).

 

Погледајте ову објаву у апликацији Instagram

 

Објава коју дели Sandra (@sandra.siladjev)


Verujemo da je svi već odavno pratite, ali u ovom izboru jednostano ne možemo da propustimo da je pomenemo. Glumica Sandra Silađev na svom YT kanalu pikazuje probleme žena u vezama, brakovima, na poslu, na dejtu, u seksu, u roditeljstvu, u pošti, banci, na šalteru, u kuhinji – kroz prizmu humora.

 

Погледајте ову објаву у апликацији Instagram

 

Објава коју дели Marija Ratković (@marijaratkovic)

Marija Ratković je publicistkinja, teoretičarka i aktivistkinja, dobitnica nekoliko priznanja za aktivizam i zaštitu ljudskih prava. Krajem 2020. godine objavila je svoj prvi roman – “Ispod majice”, o kojem u jednom od postova na svom IG profilu piše: “… sve sa prefiksom ‘žensko’ je u društvu već okarakterisano kao slabost ili mana, neki nedostak i zato mi je bilo bitno da se bavim i pitanjima odnosa prema pasivnosti, krivici, sramu, slabostima, strahovima, odustajanju, neuspehu.”

 

Погледајте ову објаву у апликацији Instagram

 

Објава коју дели пси&ostali (@psiiostali)

S obzirom na to da smo uplovili u oblast književnosti, preporučujemo i YT emisiju o književnosti “Psi i ostali” koju vode dve odlične mlade književnice – Lana Bastašić i Milica Vučković.

 

Погледајте ову објаву у апликацији Instagram

 

Објава коју дели ninaBljak (@ninabljak)


Od tekstova kolumnistkinje i novinarke Nine Baljak, kada ih jednom otkrijete, teško je odvojiti se. Nina je jedna od hrabrih, koja se ne ustručava da piše i o najintimnijim osećanjima, kao i o temama koje su još uvek tabu, bez straha od tuđih mišljenja. Ponosni smo što njene tekstove možete čitati i na portalu ljepotaizdravlje.hr.

 

Погледајте ову објаву у апликацији Instagram

 

Објава коју дели Miléna Radulovic (@mileena_radulovic)

I za kraj, kako da ne pomenemo Milenu Radulović? Verujemo da ne moramo da objašnjavamo zašto.

Želimo vam srećan Osmi mart! (Pročitajte i… Sve što treba da znate o 8. martu, Međunarodnom danu žena)

 

lepotaizdravlje.rsCataf / iStock / Getty via Guliver

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.