A kako se vi borite sa stresom?

by | novembar 14, 2012

Marina Luković, urednica Zdravlja

S

vakodnevno se nalazimo na udaru različitih stresnih situacija i, bez obzira da li se radi o privatnom ili poslovnom životu, opterećeni smo mnogobrojnim obavezama i nekako smo u stalnoj trci s vremenom. Nekada manje nekada više. Čini se da nam stres remeti dan od onog trenutka čim otvorimo oči, prati nas kroz sve dnevne aktivnosti od pristavljanja kafe, doručka, jutarnjih vesti, odlaska na fakultet ili posao, boravka i povratka u kasnim popodnevnim satima, pa sve do trenutka kada opet sklopimo oči. Zar ne? Kako se vi opuštate u stresnim situacijama?

Mene najviše prija fizička aktivnost. Natera me da, makar na kratko zaboravim na obaveze i probleme i prepustim se treningu, vežbama. Što se mene tiče – najbolji način da se razbistri um. Neretko me relaksira i dobra knjiga. Uplovim u priču, uživam u svakoj pročitanoj stranici i baš me briga za sve nedaće! Ponekad odem i u šetnju čak i kad su temperature nepodnošljivo niske. Ili na kafu s prijateljicama. To uvek opušta. Mada, ta kafa se uvek nekako završi kupovinom i najmanje sitnice (lak za nokte, gumica za kosu, nova majica…) koja mi često nije potrebna, ali trenutno leči – to je najbitnije. A kada nastupi suša u novčaniku zbog ovakvih impulsivnih kupovina, smišljam novi način da se vratim u kolosek. I tako u krug. Uostalom, mnogi to rade (zar ne?).

Imam mali savet za vas: Ukoliko vas neke obaveze posebno opterećuju, naučite da ljudima kažete ne. Eliminišite aktivnosti koje su nepotreban izvor stresa. Nema potrebe da sebi natovarite gomilu stvari koje ne možete da postignete. Kada ispred sebe imate pregršt obaveza i zbrku u glavi, najpre duboko udahnite. Budite realni prema sebi i veliki zadatak „razbijte“ na manje. Prvo se pozabavite najhitnijim obavezama; privedete kraju jednu, a zatim pređite na drugu. Budite sistematični i to će vam dati snage da nastavite dalje da „štiklirate“ ono urađeno.

Imate li i vi nekakav savet za nas ili predlog kako se izboriti sa stresom? Ostavite komentar.

Tagovi: