Da li je zahvalnost zaista čarobni štapić? Moje iskustvo kaže…

by | decembar 20, 2016

Zahvalnost! Je l’ to neka nova mantra? Hoće li nam to doneti veću platu, lepšu kosu, partnera iz snova? Ili je to sve samo jedan mit? Moje iskustvo kaže…

Foto: Guliver/Getty Images

Foto: Guliver/Getty Images

Okej, da je ona stara „dobar glas daleko se čuje“ istinita, potvrđuju i čari zahvalnosti koje su toliko uzele maha da mislim da je čak i moja komšinica sa trećeg sprata zahvalna što je doživela više od 80 leta i što joj se bliži kraj. A znate da su žene u njenim godinama baš osetljive na rastanak. Čini mi se da su danas svi zahvalni na svemu, da je trend zahvalnosti pomalo predimenzioniran, ali moraću da se složim da je deletvoran, na kosu, kožu, telo, podočnjake, raspoloženje i celokupno unutrašnje i spoljašnje stanje svesti i organizma.

Već nekoliko godina unazad praktikujem zahvalnost. Ne, nemam svesku zahvalnosti, ne zapisujem, ne lepim šarene post-it papiriće po kući kao podsetnik. Ja sam to oduvek radila spontano, u hodu, u trenutku, baš kako današlji lajf koučeri preporučuju, samo što tada nije bilo koučera, jeste za teretanu, ali ne i za zahvalnost. Kao treniram zahvalnost?! Kakva besmislica. Zahvalnost ili osećaš ili ne.

Kako sam se oduvek na sva zvona, transparetno i iz srca radovala malim sitnim darovima koje jedan dan pruža, i izgovarala na glas sve čestice života koje su me terale na osećanje razgaljenosti, prijatelji su počeli intenzivno da se zanimaju šta je to na mom spisku. Za sve njih i vas koji ne znate ili mislite da nemate na čemu biti zahvalni, ja vam otkrivam spisak, koji sam prvi put u životu napisala, prošlog petka. I to bi otprilike izgledalo ovako:

Pročitajte i … Još tri dana i počinju rasprodaje, ali… Kome još treba pun orman garderobe?

Kliknite na sledeću stranicu… 

Foto: Guliver/Getty

Foto: Guliver/Getty

Danas sam zahvalna na:

(napisaću vam i opozite, čisto da imate u vidu da stvari uvek mogu biti gore)

Jutarnjoj poletnosti (iznimno se radujem laganom ustajanju jer sam inače velika spavalica). Kafi (jutros me je sačekala prazna tegla, savet: Ne uzimajte kafu zdravo za gotovo). Psu koji se probudio mašući repom (ko ima pse zna koliko je ovo važno). Komšinici koja me je zamolila za uslugu (zamislite da ste neki baksuz kome se čovek ne bi obratio ni za uslugu, zar to nije mnogo loše?). Prolazniku koji mi sje uzvratio osmeh. I svakom koji me je pogledao u oči. Detetu koje mi se osmehnulo na kasi. Ženi koja je radila na kasi i koja mi je „oprostila“ dva dinara. Čokoladici koja me je zatekla na radnom stolu (don’t panic, koleginica je ostavila, ne udvara mi se niko sa posla). Svim taskovima koje sam uspešno sa puno ponosa i miline završila (samo zamislite jedan od onih dana kada vreme ide unazad, a sve što radite radite po dva puta. Zar nije milinica kada sve ide „go with the flow“?)

Dalje, zahvalna sam i na divnom prodavcu na pijaci koji me je iznenadio korpicom voća. kaže: „Ovo je gratis, zato što dolazite često“, odgovaram „Hvala, dolaziću još češće“. Doktoru koji je baš tog petka izdvojio pola sata svog vremena, puno reči, mišljenja i ideja. Drugarici koja mi je poverila da uradim nešto veoma važno za nju (malo ljudi bi se radovalo da ga neko zamoli za uslugu, ja to vidim kao priliku da nekome ulepšaš dan, a ne kao priliku da te neko iskoriti, a kako vi to doživljavate?). Porodičnoj prijateljici koja me je pozvala na večeru. Porodičnoj prijateljici koja je na večeri pripremila vegetarijanski obrok za mene.

Zahvalna sam na mnogo čemu. Na lepom i toplom domu, čistoj posteljini, mirišljavim svećama, grožđu van sezone, šetnji, pečenom kestenju, susam štanglicama, lušama (oh koliko se samo radujem lušama), divnom telefonskom razgovoru sa drugom, na svim novim saznanjima, urednim nalazima krvne slike, smehu, lepom i dobrom osećaju u svojoj koži…

Ja bih ovako mogla do sledećeg petka, nije to poenta. Postoji zaista mnogo razloga zbog kojih bi trebalo da budete zahvalni. Vi pronađite svoje male radosti koje će vas podsećati na sva blaga života koja su pred vama. E da, nisam vam rekla… Zahvalna sam i što čitate ovaj tekst! Veliki ljubac za sve. Puno zahvalnosti, ali ne ove u trendu, već one iskrene, prećutne, ali iskrene.

Do sledećeg kuckanja…T.


Zapratite nas na Viberu! Učestvujte u kreativnim razgovorima i prvi čitajte najinteresantnije vesti sa portala “Lepota i zdravlje” >>> http://www.viber.com/lepotaizdravlje

Tagovi: