Categories Blog

Duda Alapača: Instant

Sedi da popijemo kafu, reče Milanka i uključi ringlu. Što ne prokuvaš vodu u kuvalu, upitah. A što bi’ je kuvala, izbeči se ona. Pa, brže će, rekoh. Žuriš li ti gde…? Možeš valjda sačekati da voda provri…? Ma, mogla si nam i onu brzinsku jednu zamutiti, predložih. Koju ”brzinsku”..? Instant, mama, nes, jakobs, kakvu god. Instant, ponovi ona. Vi bi, deco, sve instant. Ne može tako, Dudo, mora nekad čovek i da se strpi malo. Znaš kako se kaže, strpljen-spašen.

Strpljen-spašen, mama draga, odavno ne drži vodu. Rođeni smo nestrpljivi. Jedna moja s posla, četrdeset godina ima, pitam je kad će da rađa, šta čeka. Kaže ”ih, rodila bih ja da je to tako lako, al’ ko će to sve izgurati, nositi devet meseci, pa onda izdržati zubiće, pa grčevi, pa pelene…” Jeste, mislim se, najbolje da svi rađamo odma’ decu recimo od pet-šest godina, pa čim ga rodiš – ajd’ u prvi razred. A priča mi opet jedna druga, nema tri meseca kako se udala, veli – brine, nikako da ostane u drugom stanju. Koliko dugo pokušavate…? Dva meseca, kaže. Toliko o strpljenju. Sve bi odma’. Instant.

I nije najgore to što u nemanju vremena i strpljenja pijemo instant kafe i jedemo brzu hranu. Gore od onih smrdljivih instant-nudli je, čini mi se, to što hoćemo instant da porastemo. Pa devojčice od sedam godina izgledaju kao da im je deset, one od deset kao da im je trinaest, one od trinaest kao da su punoletne, a onim punoletnima ne možeš više ni pogoditi koliko godina imaju – između osamnaest i dvadesetosam. Lektire niko ne čita, svi bi nešto nabrzaka, da im se prepiča, film eventualno da pogledaju, ko će se akati s Karenjinom na trista i kusur strana…? Ni mastilo im se iz đačke knjižice ne osuši, kad vidiš, to već nadogradilo nokte, trepavice, to se šminka k’o da će na naslovnu stranu, pa kad završe srednju odma’ bi u neki biznis, nedobog štagod naučiti. Ako i upišu dalje nešto, to sve kilavo ide, jer ko će učiti, zaboga…? A vožnju da polažu – hoće odma’. Samo ih mrzi da polažu glupe testove.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

TAKOĐE ZANIMLJIVO!

ESTETICA magazin

IDEJE ZA UREĐENJE DOMA