Haljine koje NIKADA neće izaći iz mode i baš zato ih OBOŽAVAMO

by | avgust 1, 2016
Priredila: Aleksandra Dimitrijević

Priredila: Aleksandra Dimitrijević

Možemo slobodno reći da nijedan komad garderobe toliko ne slavi ženstvenost, a istovremeno zrači klasičnom elegancijom i dozom modernosti, kao što to čini haljina. U njoj se žene osećaju poput kraljica, a moć male crne haljine osetila je svaka od nas kada smo se našle sa večitim pitanjem šta da obučemo za večernji izlazak.

Naravno, sa promenama u modi tokom vekova, menjali su se stil i uticaj haljine. Nosili su je još Stari Rimljani u formi prelepih tunika, u doba Baroka dominirale su raskošne haljine sa krinolima i steznicima, revoluciju u modnom svetu napravila je Coco Chanel kreirajući prvu dizajnersku haljinu, dok mnogi modni znalci tvrde da se savremena žena rodila onda kada je Audrey Hepburn 1960. godine, odevena u dugu crnu haljinu, sa pecivom u jednoj i kafom u drugoj ruci, posle noćnog provoda, prišla izlogu prodavnice nakita Tiffany, na Petoj aveniji u Njujorku.

Bez obzira da li negujete poslovni, casual ili elegantni look svaka od nas u svojoj garderobi mora da poseduje bar jedan vanvremenski model. A koje haljine nikada ne izlaze iz mode otkrijte u nastavku.

1. Iako je pravi bum na modnoj sceni ove sezone donela tzv. slip dress, must have model leta nosila je još 20-ih godina prošlog veka poznata glumica Jean Harlow. Sofisticirani kroj laganog materijala koji laska ženskoj figuri bio je aktuelan i 90-ih godina, a sigurna sam da se mnoge od nas sećaju kako je Courtney Love svoju haljinu nalik na spavaćicu nosila uz bajkerske čizme i kožne jakne, Kate Moss ju je začinila čupavom bundom, dok je Victoria Beckham birala elegantniji stil uz visoke potpetice.

Ove godine slip dress je prvi predstavio Givenchy. Ubrzo, i druge modne kuće lansirale su svoje slip dress verzije. Eksploziju boja doneli su nam Saint Laurent i Haider Ackermann, romantični stil neguju Burberry, Chloé i Céline, dok su ekstravagantne modele predstavili Balenciaga i Marc Jacobs. Da ove haljine nisu namenjene samo za svečane prilike pokazali su nam Calvin Klein, Rag & Bone i Alexander Wang kombinujući ih sa patikama.

Foto: Getty images/ Splash

Foto: Getty images/ Splash

Slip dress model nije namenjen samo za leto već je možete nositi i tokom hladijih dana kao što su to prošle zime učinile Rosie Huntington-Whiteley, Rihanna, Rooney Mara, Victoria Beckham i mnoge druge poznate dame.

Foto: Getty images/ Splash

Foto: Getty images/ Splash

Pročitajte i… Trend koje devojke širom sveta OBOŽAVAJU stigao je i u Srbiju!

2. Koktel sa prijateljima, kafa sa drugaricama ili popodnevna kupovina? Haljina A-kroja je pravi izbor u ovakvim prilikama. Nastala je davnih 50-ih godina kada je čuveni dizajner Christian Dior predstavio svoj “New Look”. Od tada ona je postala omiljeni model žena širom sveta. Elizabeth Taylor je najčešće birala upravo haljine A-kroja u beloj ili šampanj boji, dok se Audrey Hepburn za dodelu Oskara pojavila u haljini iz filma “Roman Holiday” koju je Givenchy kreirao za pomenuti film a zatim prilagodio ovom prestižnom događaju.

Foto: Getty images/ Splash

Foto: Getty images/ Splash

Neprikosnoveni vladar A-haljina jeste Oscar de la Renta čije modele poznate dame rado nose i na crvenom tepihu. U svom prepoznatljivom stilu ova modna kuća predlaže raskošne cvetne modele jarkih boja. Nežni čipkani model predstavili su Valentino i Dolce & Gabbana, zavodljivu crvenu nude Burberry i Zimmermann, dok midi varijatne uvrstili su u svoje kolekcije modne kuće Self-portrait, Temperley London, Hervé Leger i Elie Saab. Ako želite nešto sasvim drugačije birajte A-kroj sa spuštenim ramenima koji je sada u trendu a videle smo ih na Alice + Olivia i Johanna Ortiz revijama dok za smele cure tu je ekstravagantna Junya Watanabe haljina.

Da je haljina A-kroja vanvremenski komad potvrđuje i činjenica da je danas rado nose zvezde poput Alessandre Ambrosio, Jessice Albe, Amal Clooney, Suki Waterhouse, Jessice Chastain, Blake Lively i mnoge druge.

Foto: Getty images/ Splash

Foto: Getty images/ Splash

Pročitajte i… Venci od cveća su prošlost: Pogledaje šta je sad u trendu!

3. Zima zvanično nije krenula sve dok ne prošetate pletenu haljinu. Tzv. džemper-haljine bile su aktuelne još 60-ih kada su imale bele zvonaste rukave, 70-ih prelaze u A-kroj a nosile su ih kako bogate dame iz Pete avenije tako i dame sa boemskim stilom iz Delancey ulice. Moda 80-ih pretvorila je ovaj komad odeće u oversized, dok su 90-te vratile Lolita stil pomalo nalik školskim uniformama.

Foto: Alexander McQueen, RED Valentino, Public School

Foto: Alexander McQueen, RED Valentino, Public School

Idealne su za hladne dane kada vam treba topao i udoban komad garderobe u kome želite da izgledate ženstveno i zanosno. Bilo da su od čiste vune ili konca, ručnog rada ili konfekcijske proizvodnje, ovakve haljine su veoma praktične jer se lako mogu prilagoditi bilo kom stilu ili prilici, pa se zato nose dugi niz godina i mogu slobodno da kažem da su must have tokom zimskih dana.

Inspirisani raznim stilovima, za narednu sezonu dizajneri su ih učinili drugačijim i atraktivnijim. Nežne bele poput snežnih pahulja predstavili su na svojim revijama Victoria Beckham i Alexander McQueen, Valentino je dodao čipkani karner dok geometrijski print predlaže Missoni. Veliku kragnu koja privlači poglede na pletenim haljinama uvrstili su Public School i Fendi, a elegantni retro model lansirala je modna kuća Gucci.

Koliko su pletene kreacije popularne govori podatak da ih rado nose i poznate dame. Selena Gomez i Sienna Miller biraju prugaste modele veselih boja, Gigi Hadid i Zoë Kravitz kratke crne neobičnog kroja. Manekenke Kendall Jenner i Emily Ratajkowski kombinuju pletene haljine sa čizmama iznad kolena, pravi poslovni look pokazala nam je Miranda Kerr, dok su ih Zendaya i Zoe Saldana prošetale crvenim tepihom.

Foto: Getty images/ Splash

Foto: Getty images/ Splash

Pročitajte i… Svet je POLUDEO za ovim majicama: Ukoliko želite da ih nosite, ovih pravila se morate pridržavati!

4. Kada pomislim na košulja-haljinu prva asocijacija mi je prelepa Brigitte Bardot koja je nosila ovaj model sa zavrnutim rukavima i tankim kaišem u filmu “And God Created Woman” iz 1956. godine. 90-ih ova haljina donela je Jil Sander titulu kraljice minimalizma, a 2006. Ralph Lauren joj dodaje mornarske pruge i pretvara je u must have komad za tople dane.

Foto: Getty images/ Splash

Foto: Getty images/ Splash

Udoban kroj inspirisan muškom košuljom čini je lakom za kombinovanje, jer podjednako dobro izgleda sa visokim potpeticama, kao i japankama pa čak i trendi patikama. Zato mogu slobodno reći da je ovo jedan je od najfunkcionalnijih komada neophodan u svakoj ženskoj garderobi.

Klasične modele za ovo leto predstavili su Acne Studios, The Row i ADEAM, neodoljive pruge Maison Margiela, Topshop Unique i Alexander McQueen, dok Dolce & Gabbana i Stella McCartney predlažu vesele cvetne printove. Nezaobilazne teksas modele u svoje kolekcije uvrstili su Kenzo, Splendid, Madewell, Steve J & Yoni P.

Naravno, i high street brendovi koji su nama dostupni nude veliki izbor košulja-haljina pa vrlo lako možete pronaći svoje favorite koje sigurno nećete nositi samo ove sezone.

Foto: Adeam, Topshop Unique, Dolce & Gabanna

Foto: Adeam, Topshop Unique, Dolce & Gabanna

Pročitajte i… Ovo je jedina krpica koju morate imati u ormanu da biste bile u trendu

5. Nekonvencionalno, bezbrižno, jednom rečju – boemski. Ovo je i danas glavna karakteristika boho stila koji je nastao u početkom 20. veka u Francuskoj a krase ga cvetni motivi, rese, veliki šeširi, nabori… sve što se vezuje za ležerne komade. Takve su upravo i boho haljine koje traju decenijama – prozračne i lepršave, a veliki comeback doživele su prošle godine. Ovog leta važe za jedan od vodećih trendova koji vlada street style kombinacijama trendseterki širom sveta.

Foto: Getty images/ Splash

Foto: Getty images/ Splash

Šareni printovi, etno motivi i lagani materijali dovoljni su za savršen stajling u bilo kojoj prilici. Možete ih nositi leti sa ravnim sandalama i uz minimum modnih dodataka ili zimi sa čizmama do članka i kratkim bundama od veštačkog krzna ili prslucima sa resama, takođe u retro stilu. Neka vam kao inspiracija za čarobni boho look posluže haljine koje smo videle na Michael Kors, Dolce & Gabbana, Coach, Etro, Chloé, Erdem revijama.

Foto: Getty images/ Splash

Foto: Getty images/ Splash

Pročitajte i… Može li seksepilnije? Poznate dame obožavaju haljine boje kože!

Tagovi: