Na terapiji: Život na drugoj čakri

by | jun 28, 2016
Autorka: Olivera Stojšić, psiholog i joga instruktor www.bodyandmindinstitut.rs

Autorka: Olivera Stojšić, psiholog, REBT terapeut i joga instruktor

www.bodyandmind-institut.com/

Dragi moji, dok ste na prvoj čakri zadovoljni samo opstankom, druga čakra rađa želju da se uživa u doživljaju. Ova čakra vas vuče da život osetite u potpunosti. Ona budi vaš emotivni život sa željom da zaronite u svet čula a senzualne i seksualne aktivnosti postaju osnovna briga.

Na ovom nivou svesti veoma su važne izgrađene lične vrednosti jer bez vrednosti, potraga za zadovoljstvima svodi se na hedonizam i na nedisciplinovan život. Vaše vrednosti vas vode ka tome da u životu dopustite da uživate u prijatnim mogućnostima, ali i da razvijate negativan stav u odnosu na one izazove koje nisu u vašem najboljem interesu. Druga čakra obuhvata sve što donosi zadovoljstvo, a na njih se lako naviknete. Izazovi kao što su seks, droga, alkohol, duvan, čokolada, sve je to druga čakra i sve lako može da pređe u naviku. Zavodljivost navike vas preplavljuje i sama pomisao na zadovoljstva vuče vas da u njih zaronite. Kada ste uhvaćeni u naviku ovog centra, vi u stvari pokušavate da ponovo vratite zadovoljstvo koje ste doživeli u prošlosti. Ali to ne može da vas dovede do potpunog ispunjenja, zato što ste zagledani u prošlost i propuštate postojeći trenutak. Napuštanje tog zaranjanja u zadovoljstvo retko može da pomogne jer vam je poznato sve što je suzbijeno postaje još jače. Jedini lek je da doživite zadovoljstvo i da ostanete budni i svesni onog što radite, jer svi imamo osobinu da dok sledimo uživanje, gubimo svest da u tom trenutku postojimo u takvom doživljaju. To je drugačije od pokušaja da zauvek napustimo taj doživljaj jer napuštanje nečega je slično gubitku našeg dela karaktera, a žudnja za tim nas nikad ne napušta i ostaje samo potisnuta.

Na primer, vizuelizujte neko zadovoljstvo koje vas ispunjava. Setite se predmeta zadovoljstva i sada ga doživite potpuno svesni. Kako doživljavate ovo iskustvo? Da li je prijatno? Gde se to zadovoljstvo nalazi u vašem telu? Šta osećate, čujete, vidite? Budite potpuno svesni tog dožvljaja. Otkrićete da to samo uvećava vaše mogućnosti da doživite zadovljstvo i da ste zadovoljni i bez direktnog stimulansa. Sledeći put kada vas privuče želja da pojedete čokoladnu tortu (ili da krenete putem zadovoljstva koji donosi destruktivne posledice), prenebregnite svoje razmišljanje o njoj i odmah „uskočite“ u to iskustvo. Usporite ceo proces da biste produbili doživljaj zadovoljstva. Uživajte u svakom zalogaju. Ne gutajte doživljaj zadovoljstva, nemojte preskočiti ni najmanji njegov osećaj a onda ćete videti šta će se zatim desiti. Osetićete se potpunim, ispunjeni doživljajem i možda nećete moći ni da pojedete kolač do kraja ili će vam biti dovoljan samo doživljaj. Jer ste sebi podarili punoću iskustva.

Neravnoteža ove čakre se ispoljava i kroz strah da ćemo izgubiti izvor zadovoljstva. Ljubomora i preterana vezanost su posledice ove neravnoteže. Svakodnevno se srećem sa mladim i odraslim ljudima koji su u zavisničkom odnosu (sa partnerima, roditeljima, decom…). Pošto vas vodi strah od gubitka, osećaj ispunjenosti postaje neuhvatljiv. To je ono što stimuliše buđenje druge čakre i jakih strasti. Bes iz ljubomore još više produbljuje strasti i na taj način budi drugu čakru. U svakom slučaju, to je destruktivna emocija koja vas vodi u patnju. Jedini način da postignete ravnotežu jeste da se usmerite ka unutra umesto ka spolja. U tome morate sami da uspete, umesto da čekate da se situacija spolja promeni.

Kada vas obuzme ljubomora, setite se da je to odraz unutrašnje neravnoteže i da je to mesto koje trebate da sagledate. Zatim se setite da ste vi odgovorni za svoj život i svoje moralne i etičke standarde. Jer ako to nije vaša odgovornost i nije u vašoj moći da kontrolišete, kako onda želite da kontrolišete druge? Ovaj način razmišljanja vas vraća natrag na ono nad čime imate izvesnu kontrolu – a to ste vi.

Druga nervnoteža ove čakre jeste briga u vezi sa sopstvenom privlačnošću. Ako se osećate neraspoloženo zbog vašeg fizičkog izgleda i privlačnosti, budite sigurni da to osećanje dolazi upravo iz druge čakre. Da biste uspostavili ravnotežu, potrebno vam je da se ponovo povežete sa sopstvenom unutrašnjim lepotom i privlačnošću. Samosvest je siguran znak ravnoteže zasnovan na pozitivnoj slici o sebi i znanju da ste i te kako u stanju da privučete sve što poželite od Univerzuma. Ta svest neguje unutrašnje čulo za privlačnost i reflektuje magnetizam prema spoljašnjem svetu.

Još tekstova iz rubrike „Na terapiji“ možete pročitati OVDE.

Tagovi: