Kako se otarasiti suparnice?

by | jul 22, 2013
Zana

Foto: Aleksandra Ostojić, www.linea.bz.

Postani joj najbolja prijateljica! Dovedi je u situaciju da njoj bude neugodno što uopšte ima kontakt sa tvojim mužem. Neka joj svaka dalja pomisao na mogućnost uspostavljanja veze sa njim bude mrska i neprikladna, u najmanju ruku. Igraj na najjaču kartu – njenu savest jer savest je najgori sudija!’

Nikada meni ovako nešto ne bi palo na pamet nit’ bih do te duboke ženske mudrosti došla, jer nit’ sam suparnica bila niti je imala, bar da ja znam, da tog prohladnog decembarskog jutra nisam krenula vozom za Zagreb. Bilo je to njegovo poslednje putovanje na toj liniji, pre nego je ukinuta, kao neisplativa. Vrlo simbolično, kako se kasnije ispostavilo.

Iznenada, kao što to obično biva, bih prosvetljena. Do svega toga ne bi došlo da me je knjiga Mani Gotovac „Fališ mi“, koju sam spremila za to dugo putovanje, uspela dovoljno da zainteresuje. Ovako, imala sam dve dodatne opcije. Da skrenem pogled ka beznađu prostranstva kroz koje smo prolazili i ostatak putovanja provedem u meditaciji ili da malo bolje odvojim uvce ka redu iza, odakle je dopiralo živo čavrljanje dve fine dame, koje su se tu bile smestile i nešto novo naučim. Bile su malo mlađe od mene. Po stajlingu se lako dalo zaključiti da su na put krenule poslom.

Pošto volim da posmatram i proučavam ljude oko sebe, putovanja mi uvek pružaju savršenu priliku za to. Već prve reči koje sam uspela da uhvatim bile su dovoljne da me ljupke, mlade gospođe ubede da zabodem marker po sredini stranice i knjigu odložim za kasnije. Udobnije sam se smestila i priča je krenula.

Moderna, savremena, aktuelna, dešava se na Fejsu, dakle, svuda oko nas. Potrebno je samo biti dovoljno oprezan. Ustvari, biti žena jer muškarci, to pouzdano znam, uopšte nemaju sluha ni vida za takve stvari.

Jer žena je uvek na oprezu. Čak i kad miruje, leži na udobnoj ležaljci na plaži, u debelom hladu, dok čarlija vetrić mio, aktivno joj je 90 odsto mozga, dok muškarcu samo 30 odsto.

Dakle, jedna od mojih saputnica, zvaću je Rozi, po boji košulje koju je nosila, ima muža koji nije imun na žene. Voli da švrlja. Uvek je bilo tako, još od kad su se zabavljali. Ali pošto je on predstavljao sve ono o čemu je ona oduvek sanjala (mlad, lep, iz bogate lekarske kuće, takođe lekar u usponu) rešla je da pređe preko toga i kao takvog ga prihvati, sve u nadi, a najvećoj iluziji od svih (primedba autorke kolumne), „promeniće se“.

Da, „hoće vraga!“, uverila se Rozi ubrzo nakon venčanja. Od tada je krenula u večni lov na sve njegove signale u magli, čak i potencijalne ljubavnice. Dešavalo se da ga je tokom deset godina braka i hvatala u lažima, bednim izgovorima, ali nikada na delu. Bio je vešt jer je to u njegovom karakteru. Pravio je velelepne slalome i veleslalome u ljubavnom životu, kojima se dičio svojim najbližim prijateljima. A prijatelji pričaju.

S druge strane, Rozi je imala sve što je htela i bila je zadovoljna. Smatralaje da drži stvari u svojim rukama, ali joj je ta đavolja alatka zvana Fejsbuk malo pomutila račune. Sad je već teško hvatala sve konce i jedva ih zadržavala u svojim rukama.

Postala je prisutna u virtuelnom životu mada je retko imala šta da podeli s javnošću. Uglavnom je njega motrila, k’o soko. Pratila je čije slike gleda, s kim komunicira, ko su mu prijatelji i prijateljice, bar onoliko koliko je to on javno dozvoljavao. Da ni to nije malo, shvatila je kada je postalo upadljivo da iz dana u dan lajkuje slike neke Cice. Da je vrlo zgodna, atraktivna i pametna ubrzo je Rozi shvatila prateći Cicin profil i komunikaciju koju je njen muž sa njom imao. Iako Cica nije pokazivala inacijativu za komunikacijom sa Rozinim mužem niti je uzvraćala lajkovanjem, Rozi je rešila da krene u proaktivan napad i da predupredi moguće zlo.

Obratila se njihovoj zajedničkoj prijateljici, s molbom da joj pomogne oko stupanja u kontakt sa Cicom lično. Ne sluteći ništa, posrednica je odradila svoje, a Rozi je vrlo mudro prišla traženjem saveta o ishrani jer je videla da je Cica nutricionistkinja. Nakon par razmenjenih pisama, u vrlo prijatnom tonu, otišla je čak kod nje i na pregled. Da se odmeri sa protivnicom, kako dolikuje i suoči sa njom oči u oči.

Da Cica i ne sanja o čemu se radi i da nema nikakve pretenzije prema njenom mužu, Rozi je to ubrzo shvatila. Izveštila se i ona u čitanju signala. Ali joj je ipak prilikom tog njihovog susreta naširoko pričala o njihovoj srećnoj porodici, pokazivala slike dvoje zlatne dece i navodila svedočenja o muževljenoj posvećenosti i obožavanju. Nije izostavila ni da pokaže svoje duge, vitke noge, koje je smatrala svojim najjačim ženskim adutom. Pred Cicom se pojavila u najkraćoj suknji koju je imala, podvivši je, pre ulaza u ordinaciju, zlu ne trebalo.

U međuvremenu su postale i frendice na Fejsu. I tu je Rozi krenula u aktivnu bitku. Demonstrirala prisustvo i prijateljstvo sa Cicom pred svojim mužem. Zube mu pokazavši tako što je lajkovala i komentarisala šta god bi Cica postavila na zid. Uskoro, muž je shvatio da nema šale i odustao od daljeg interesovanja za Cicu. Da je tu dima, bar s njegove strane, bilo videlo i po tom njegovom naglom odustajanju od daljeg prisustva u Cicinom virtuelnom svetu. Rozi je bila srećna što je predupredila dalje razvijanje moguće afere. Odustala je i od daljih odlazaka kod Cice. Njen unutarnji sklad je opet, bar zakratko, bio ponovo uspostavljen. S vremena na vreme opet bi se pojavila javno na Fejsu, komentarišući nešto kod Cice, čisto da im da žišku i održi budnost. Ili pak stavljajući neku veselu zajedničku sliku sa svojim mužem.

Iako je najveća nevolja od svih što je u životu sa svojim voljenim mužem ona bila ta koja je morala večito biti budna i na oprezu. Nikad mirna, nikad spokojna. Da li je samo njen ili i dalje koristi svaku situaciju da flertuje sa svakom pacijentkinjom, konobaricom u restoranu ili koleginicom na službenom putu? Rozi je igrala ulogu lovca na oprezu.

„Umorna sam. Iscrpljena. Ne znam koliko dugo ću još moći da izdržim taj pritisak u glavi. Noću me bude košmarni sni. Progone me njegove ljubavnice, bivše, sadašnje, buduće. Koliko li ih još ima?! Hoću li uspeti da ih sve pohvatam?! Dok se moj život svodi na sokolarenje nad njim, on se ludo zabavlja, hraneći svoj muški ego“.

„Ma, daj, opusti se. Kakav vam je to zajednički život ako nema uzajamnog poverenja i poštovanja?! Nije on vredan toga. Uostalom, pusti neka on misli gde i s kim si ti, a ne obrnuto. Sad te vodim u provod da mu vratiš milo za drago. Nisi ni svesna kako zagrebački dečki padaju na Beograđanke!“, glasio je odgovor podrške Rozine prijateljice pored.

Prijatelje drži blizu, a neprijatelje još bliže.

Žana Korolija, vlasnica agencije za odnose s javnošću CORE Relations

Pratite Žanu na Facebooku i Twitteru.

Tagovi: