Mom 2 Be: Koliko je važan „baby bonding“?

by | jul 12, 2016
Piše: Marina Marić, izvršna urednica magazina "Lepota i zdravlje"

Piše: Marina Marić, izvršna urednica magazina „Lepota i zdravlje“

Budi me pre neko jutro ono slatko „treperenje“ u stomaku, koje sam prvi put počela da osećam u 18. nedelji trudnoće (sad sam već u 27.). Pomislim kako bebac i ja započinjemo još jedan uzbudljiv dan i lagano prelazim rukom preko stomaka dajući mu do znanja da osećam njegovo prisustvo. Uzvraća još jednim blagim udarcem, a zatim još jednim, pa iznova kuca, i tada shvatim da moj dečak zapravo odgovara na dodir i toplinu ruke. Dok me obuzima osećaj neizmernog zadovoljstva, razmišljam o tome koliko je prenatalno povezivanje s fetusom (baby bonding), o kom čitam i slušam na predavanjima za trudnice, izuzetno važno za emocionalni razvoj bebe. Ja to zamišljam kao dobar temelj za kasnije uspostavljanje zdrave komunikacije s detetom.

Fetus oseća vašu ljubav
Sluh počinje da se razvija rano, ali već oko 20. nedelje trudnoće fetus najjasnije čuje glas svoje majke, koji će prepoznati i odmah po rođenju. Verovatno znate da se broj otkucaja bebinog srca čak udvostruči kad vas čuje. Neverovatno! Budući da beba u stomaku ima intuitivnu sposobnost da oseti ljubav svojih roditelja, stručnjaci savetuju da je dozivate i pričate joj, međutim, mnogim mamama bude neprijatno (i meni, priznajem. Lakše mi je da mu se obratim u sebi). No, svakako pokušajte, ma koliko se osećali kao budala. Ja radije pustim svog muža da izigrava budalu i – bebac stvarno odreaguje! 🙂

Foto: Guliver/Getty

Foto: Guliver/Getty

Kako da komunicirate?
Uveče, kad ste vi najmanje aktivni, beba neretko započinje svoj fudbalski meč. Pokušajte da joj čitate bajke za decu ili pustite opuštajuću muziku. Evo, ja baš trenutno dok ovo pišem na poslu slušam relaksirajuću muziku i već osećam kako mi se lagano migolji po stomaku. Kako je to moguće kad muzika ne dopire do njega? Jednostavno, dok se ja opuštam – i bebac se opušta i uživa. Moj srčani ritam se usporava, disanje mi je produbljeno, a krv bogatija kiseonikom prodire kroz posteljicu do bebe. Istovremeno, luči se hormon sreće. Dakle, zadovoljna mama – zadovoljna beba.

Meditirajte i vizualizujte
Udobno se smestite u turski sed, zatvorite oči i opustite čitavo telo. Ako vam je lakše, lezite na leđa (isključivo ako vam to prija) ili na levi bok (ako ležite na desnom, materica pritiska donju šuplju venu i smanjuje se protok krvi do bebe). Zamišljajte svoju bebu i upućujte joj poruke ljubavi. Možete se u mislima „dogovarati“ s bebom kakav porođaj želite, kako bi vam obema/oboma to iskustvo prošlo što lakše. Zajednički se opuštajte u tišini i uživajte u međusobnom povezivanju.

Uključite i budućeg tatu
Kao što pamti vaš glas, beba pamti i glas svog tate, pa je važno da i njega uključite u proces prenatalnog povezivanja. Pustite ga da peva, priča, ljubi stomak… Šta god mu padne na pamet. Sigurno će beskrajno uživati u tom slatkom druženju, baš poput mog muža koji je nedavno „zabavljao“ svog sina pevajući, a na repertoaru te večeri bila je muzika iz „Hobita“. Ništa ne pitajte, smejala sam mu se kao luda, ali bebi se svidelo… 🙂

Pratite me i na Instagramu: @marina_maric

Sve moje postove možete pročitati OVDE.

Tagovi: