Kako savršeno ofarbati jaja? Evo 20 odgovora…

by | 14 aprila, 2017

Ako se upravo pitate kako ćete obojiti uskršnja jaja, evo predloga… Neki iziskuju više vremena i veštine, a neki su veoma jednostavni, ali efektni. 

Foto: Pixabay

1. MRAMORNA JAJA – Ljuske crnog ili belog luka iseckati na komade. Jaje pokvasiti, uvaljati u ljuske i umotati u aluminijumsku foliju ili u tanku najlon čarapu. Kuvati u šerpi sa bojom.

2. GUMICE za teglu vezati unakrsno u svim pravcima preko jajeta i farbati.

3. OBLICI – Izrezati čvršću lepljivu traku na trakice, tačkice, kvadratiće, trougliće, cvetiće, slova, pa lepiti po kuvanim jajima. Staviti ih u najlon čarapu i farbati u željenu boju.

4. DŽAK – Jaje uviti u parče mrežastog džaka od krompira, luka, narandži ili limuna, čvrsto vezati koncem i kuvati u boji.

5. TRADICIJA – Provereno dobre su prirodne boje za jaja koje se dobijaju od ljuske crnog ili crvenog luka, cvekle, orahovog lista, soka od zove. Ukrasiti se mogu sličicama, ali i biljkama koje imaju dekorativan list kao što su peršun, detelina, paprat… Ako jaja kuvate u lukovini možete da dodate u vodu i razno aromatično bilje koje daje lep ukus.

6. ULJE – U manju posudu sa farbom za jaja doliti par kapi ulja. Kuvana jaja spustiti i brzo okretati.

7. MRVICE – Kuvano jaje premazati lepkom i uvaljati u šarene dekorativne mrvice.

8. ŠLJOKICE – Četkicom naneti lepak na određene delove jaja i uvaljati ih u srebrne šljokice za lice i telo.

9. KREP PAPIR – Iseći krep papir po mogućnosti tamnijih boja na dugačke tanke . U njih umotati kuvana, još topla jaja i pažljivo ih spustiti u posudu sa hladnom vodom, u koju je stavljena jedna kašika sirćetai. Izvaditi i ostaviti da se osuši, ali ne treba čekati da se papir skroz stegne. Najbolje je koristiti više nijansi odjednom, crvenu, žutu, plavu, zelenu… jer se dobijaju nesvakidašnje šare.

Kliknite na sledeću stranu…

10. BRZO I LAKO – U kesu za zamrzivač sipati nekoliko kapi prehrambene tečne boje, može i više nijansi istovremeno, ubaciti kuvano jaje unutra i tapkati ga dok ne dobijete željenu boju i motiv.

Foto: Pixabay

11. IZGREBANO JAJE – Ako se jaje ne boji ravnomerno, negde boja uhvati jače, a negde manje, izvadite ga iz farbe i žicom za sudove ili nožem izgrebite još malo ljusku, pa vratite u istu ili neku svetliju boju.

12. BUBAMARA – Ofarbati jaja u željenu boju, najbolje crvenu. Umutiti jedno belance i četkicom praviti tufne na ofarbanom jajetu. Uvaljati u mak.

13. KANAP dužine 30 cm potopiti u koncentrovanu farbu za jaja. Namočen kanap obmotati oko jajeta u raznim pravcima. Uzeti drugi kanap, namočiti u drugu boju i ponoviti postupak onoliko puta koliko nijansi želite da dobijete na jajima.

14. ČIPKA – jaja skuvati, obmotati najbolje najlon čipkom, dobro je zategnuti preko jaja, ali ne previše da ne pukne, i spustiti u pripremljenu boju.

15. JAJA NA PARI – Tvrdo skuvana jaja ocediti od vode. U širu posudu sipajte oko 2 – 3 cm vode, na šerpu staviti cediljku, đevđir ili neku sličnu rešetku. U nju poređajte skuvana jaja, preko njih neravnomerno pospite raznobojne farbe za jaja u prahu, pa sve dobro zatvoriti krpom, da para ne može da izađe iz posude. Kuvati na umerenoj vatri desetak minuta i – dobićete neobično našarana jaja.

16. TEMPERA – Ako želite da oslikate već ofarbana jaja, u plitkoj činijici razblažite tutkalo, tako da voda bude samo blago zamućena. Još topla jaja uroniti u ovaj rastvor. Kada se osuše oslikati ih temperama.

17. ZRNEVLJE – Kuvana jaja mogu se premazati lepkom ili belancetom i uvaljati u kombinaciju pšenice, pirinča i drugog zrnevlja. Preko toga može da se naprska zlatni ili neki drugi lak.

18. VOŠTANE BOJE – Skuvana jaja iscrtati voštanim bojama pa tek onda farbati u željenu boju. Na ispisanim mestima farba se neće uhvatiti.

19. SVILA – isecite stare svilene marame ili kravate na komade tako velike da mogu da obmotaju jaja. Šaru lepo namestiti jer će se kuvanjem potpuno preslikati na jaje. Voditi računa da se štampana strana tkanine okrene prema jajetu. Čvrsto umotati u gazu, staru jastučnicu ili sličnu pamučnu tkaninu, vezati gumicom. Kuvati 20 minuta u vodi, u koju su dodate tri kašike sirćeta.

20.STIKERI – već ofarbana jaja možete ukrasiti manjim stikerima, najbolje onim sa štrasom.

Pročitajte i…  Šta je čuvarkuća i zašto je čuvamo? 

Zapratite nas na Viberu! Učestvujte u kreativnim razgovorima i prvi čitajte najinteresantnije vesti sa portala “Lepota i zdravlje” >>> http://www.viber.com/lepotaizdravlje