Kako se rešiti NEŽELJENIH POKLONA

by | 17 decembra, 2009

Novogodišnji praznici predstavljaju divno vreme – porodica na okupu, ko je srećan dobije i čestitku, vernici utvrđuju veru, kolači, pečenica, puno je prijatne muzike i filmova… i poklona.


Nezeljeni pokloniAli šta da se radi kada se pod jelkom nađe nešto odvratno, gadno, nešto što nikad ni u najluđim snovima ne biste sami sebi kupili ili poklonili (hm, kažu poklonu se u zube ne gleda)? Ne mora se raditi o Božiću – rođendani, krstitke, raznorazne prigode koje podrazumijevaju darivanje, sve su to situacije u kojima biste mogli dobiti nešto zbog čega će vam se želudac okrenuti.


Priznajte, koliko god hteli da budete pristojni i koliko god znali da je bitna samo namera, neke poklonjene stvari jednostavno ne želimo da držimo u kući, nosimo, pijemo i jedemo ili ko zna šta još. Čest je slučaj da taj neželjeni poklon samo provučemo kroz ruke i predamo nekome kome se zaista sviđa. Istina, neko uz grižu savesti, neko bez da trepne. To se čini kao prihvatljiva praksa. Svaka kuća bi trebalo da ima razvijenu strategiju za rešavanje ili odlaganje „bezveznih“ poklona. 

 

– Dobro proverite sve što ste dobili. Ne želite da se nađete u situaciji da poklonite nekome neki komad nakita koji vam je dala „tetka od strine od bake iz Kanade“ a na njemu piše posveta na vaše ime. Dobro, ako znate nekog imenjaka kojem bi se takva stvar dopala, nemate brige.

 

– Izbegavajte nekome da poklanjate prehrambene poklone (čokolada, bombonijera, pića, itd.). Svi mi u ovo vreme dobijamo poklone kojima je prošao rok trajanja. Bacite ih u smeće. Oni zločestiji znaju samo sastrugati taj datum i nadati se najboljem. Ipak, nadamo se da ne želite poslati bližnje u bolnicu.

 

Nezeljeni pokloni– Pravilno spremajte predmete. Ako želite da poklonite nekome ono što ste dobili, morate da budete dobri u proceni koliko je loš taj poklon pre nego što ga u potpunosti otvorite. Uništite li originalno pakovanje, zeznuli ste se.

 

– Ne vraćajte taj poklon osobi od koje ste ga primili. Čini se kao nešto sasvim logično, ali začudili biste se koliko nas sećanje često izneveri, posebno kad se radi o neprijatnim situacijama, poput primanja užasnog poklona, na primer.

– Ne poklanjajte poklone osobama koje znaju osobe od kojih ste te poklone dobili. Nije zgodno da prijatelji nalete na kafu kod vaših drugih prijatelja i u njihovom stanu ugledaju onu, za vaš ukus, katastrofalnu vazu ili sliku.

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.