Categories Inspiracija

Šta sve ne sme da vam se desi tokom Prvog maja

Autorka teksta: Maja Guzijan
Autorka teksta: Maja Guzijan

Dok razmišljamo o izletu, uglavnom se fokusiramo na spisak obaveza koje sa zadovoljstvom ispunjavamo. Ipak, veoma je bitno imati na umu i moguće neželjene okolnosti, koje mogu da upropaste odmor.

Foto: Getty
Foto: Getty

Kako prvomajski praznici ne bi ostali ružna uspomena, nudimo vam nekoliko jednostavnih smernica vezanih za to šta nikako ne smete dozvoliti da vam se desi tih dana.

1. Uključeni uređaji i otvoreni prozori

Ako dan planirate da provedete van kuće, pre polaska obavezno prekontrolišite da li ste isključili sve aparate. Zaboravljen, uključen toster može biti podjednako opasan kao i pregrejana pegla, rerna ili otvorena slavina u kuhinji. Zatvorite prozore, jer nikada ne možete biti sigurni da li će za vreme vašeg odsustva pasti kiša. Ne želite poplavu ili požar u domu, zato dobro proverite sve navedeno pre nego što zaključate vrata.

2. Ujedi insekata i gmizavaca

Došli ste na željeno mesto, odnosno u obližnji park ili šumu. Možda vam baš deluje zgodno da ležite u travi ceo dan, da se popnete na drvo ili sednete na kamen, ali, budite pažljivi. Čuvajte se krpelja, mrava i pčela (na čiji ujed je mnogo ljudi alergično), vodite računa gde spuštate odeću i ne zalazite u visoku travu bez potrebe. Susret sa uplašenom, potencijalno otrovnom zmijom je poslednje što vam treba.

3. Kupanje u obližnjoj reci ili jezeru

Proleće nije pravo vreme za kupanje na otvorenom, bez obzira na to koliko je stepeni napolju. Voda u rekama i jezerima je u najboljem slučaju mlaka, ali ne u ovo doba godine. Kombinacija hladne vode i vetra može biti opasna za vaše zdravlje, zato bolje sačekajte leto.

4. Sunčanje bez zaštite

Sunce ume da zavara, zato vodite računa koliko dugo, u koje doba dana i pod kojim uslovima se sunčate. Kakva god da je vaša odluka, ne zaboravite kremu sa zaštitnim faktorom, posebno ako vam je koža sklona crvenilu i opekotinama.

5. Izgubiti se u šumi

Slobodan dan jeste iskušenje za avanturu, ukoliko ona ne podrazumeva skretanje sa ustaljene ture, staze ili izletišta. Zaboravite na neistraženu šumu, pećinu ili izvorište, čak i onda kada okolnosti ukazuju da opasnost nije ni na vidiku.

6. Prekršena dijeta

Meso sa roštilja je baš ukusno, kao i salata, povrće, kolači i sve ono što ste smislili da ćete jesti za 1. maj. To ne znači da treba da prekršite dijetu. Ako je iskušenje preveliko, pomislite na sav pređašnji trud koji ste uložili da smršate, jedite umereno i pijte dovoljno vode.

7. Nedovoljno odeće i haos koji ostavljate iza vas

Na izletu se dešavaju nezgode, promene vremena, možete pasti ili pokisnuti, zato ponesite rezervnu odeću. Majica i trenerka ne zauzimaju puno prostora, a mogu biti veoma korisne kada se isprljate ili pokvasite. Posle piknika nikako ne zaboravite da pokupite i bacite otpad.

8. Vožnja u pijanom stanju

Budite odmorni i trezni. Mislite na svoju decu, sebe i druge učesnike u saobraćaju, koje može ugroziti unos alkohola tokom prvomajskih praznika. Ukoliko želite da pijete alkohol, nikako ne sedajte za volan.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

TAKOĐE ZANIMLJIVO!

ESTETICA magazin

IDEJE ZA UREĐENJE DOMA