Limun može da se iskoristi i posle ceđenja

by | 14 januara, 2015

Nemojte da bacate ostatke isceđenog limuna, metalno posuđe može njime perfektno da se očisti

San svake domaćice je to da joj kuhinja bude uredna, šporet čist a posuđe ispolirano.

Metalno posuđe zahteva naročitu pažnju zato što hlor iz vode ostavlja ružan kapljičast trag ukoliko ga odmah posle pranja ne obrišete. S druge strane, trag belačevina koji se hvata na dnu metalne posude čak i posle detaljnog pranja, uvek je vidljiv pa šerpe i lonci, tiganji ili čajnik izgledaju loše oprano.

Za sve situacije postoji rešenje.

Limunska kiselina

Ako nemate vremena da polirate metalno posuđe posle pranja,

pre ispiranja vodom, iscedite nekoliko kapi limuna po posudi i razmažite po celoj površini. Ostavite da limunska kiselina deluje minut, dva i onda isperite.

Čajnik spada u najzahtevniji deo bar kad je pranje i poliranje u pitanju. Evo šta možete da uradite: Kad iscedite limun, unutrašnjim delom premažite čajnik sa svih strana, pogotovo deo oko ručke.

Ostavite da limunska kiselina deluje nekoliko minuta.

Isperite mlakom vodom.

Limun i sirće

Kad pravite limunadu, ostatke nemojte da bacate. Polovine limuna presecite na pola i stavite u čistu teglu. Prelijte ih alkoholnim sirćetom i teglu zatvorite. Dve nedelje tegla treba da stoji na sobnoj temperaturi.

Nakon toga procedite sirće u posudu koja može da se zatvori. Dobijenu tečnost korisiti za poliranje metalnog posuđa i skidanja belačevina sa dna posude.

Tagovi:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.