Od sledeće godine Britanci će se razvoditi putem interneta

by | 2 marta, 2016

Britanci koji žele razvod braka više neće morati da idu u sudnicu i suočavaju se sa partnerom “oči u oči”. Prema predlogu izmena Porodičnog zakona te zemlje, od 2017. godine razvod će biti moguć putem interneta.

Foto: Guliver/Thinkstock

Foto: Guliver/Thinkstock

Za rasprave, pregovaranja i sve ostalo što se mora obaviti kada se podnese zahtev za razvod, od sada će Britanci obavljati putem laptopa ili mobilnog telefona. Parovi koji sporazumno budu želeli da se razvedu odgovoriće na niz pitanja o njihovom braku putem online formulara. U njemu će se naći pitanja i o njihovoj imovini i deci.

U budućnosti neće biti ni papira niti će sudije morati da idu u sudnicu kako bi okončali proces razvoda. Međutim, već su se pojavili protivnici ove ideje koji tvrde da će ovakav način razvoda devaluirati brak.

Brak je ozbiljan biznis. Razvod zahteva vreme, razmišljanje i razumevanje, a ne nepromišljeno brzi način putem online forme. Bilo bi pogrešno regulisati razvod poput postavljanja tvita. To treba učiniti ljudski i lično“, rekao je Hari Benson iz Fondacije Brak.

S druge strane, pristalice i pokretači ovog predloga smatraju kako će se na ovaj način uštedeti novac i vreme. Ipak, oni teži slučajevi moraće biti završeni na tradicionalni način na sudu.

Tagovi: