Categories Inspiracija

Praktični saveti za čišćenje kuće

Kućni poslovi, među kojima su čišćenje i usisavanje, nikome nisu omiljena aktivnost. No, činjenica da su potrebni kako bismo održali zdravlje i red, stavlja ih na listu prioriteta. Kako čistiti određene površine, kako osvežiti prostor uz pomoć usisivača ili kako najbolje pospremiti za kućnim ljubimcem, a da to što kraće traje, pitanja su koja veoma često postavljaju mnoge domaćice. Samsung je pripremio nekoliko praktičnih saveta za lakše održavanje čistoće doma.

samsung1

Za one koji imaju kućnog ljubimca u kući…

Većina vlasnika svoje kućne ljubimce voli kao deo porodice. Oni nas bezuslovno vole, ne odgovaraju drsko i diskretno nas podsećaju kada kasnimo sa večerom, ali, nažalost, ne znaju da počiste za sobom. Sledećih nekoliko saveta pomoći će vam da kućne poslove, makar one koji imaju veze sa pospremanjem za ljubimcima, svedete na minimum.

Pseća i mačja dlaka nabijena je statičkim elektricitetom, zbog čega prijanja uz mnoge površine. Kako biste uklonili dlaku s drvenog nameštaja koristite meku pamučnu krpu ili krpu sa mikrofiberom, koju ste poprskali sredstvom za poliranje nameštaja ili antistatičkim raspršivačem. Raspršivač će ukloniti statički naboj i olakšati čišćenje, ali će ujedno smanjiti mogućnost da dlaka ponovo prijanja uz površinu.

Za uklanjanje dlaka s posteljine i tapaciranih površina jednostavno navucite gumene rukavice i lagano ih navlažite. Potom, pređite rukom preko površine koju želite da očistite, a dlaka će se zalepiti za rukavicu.

Mačja i pseća dlaka sakuplja se u velikoj meri na podovima i tepisima. Velika količina dlake može biti skrivena u uglovima i zapetljana u tepisima i nije samo ružan prizor već i zadržava alergene i čestice prašine. Zato usisivači velike usisne snage koji, sa odgovarajućim dodacima, mogu ukloniti dlake i nečistoću mogu biti od velike pomoći.

Samsungova nova generacija usisivača MotionSync ima patentiranu tehnologiju uspešnog čišćenja, zahvaljujući rotirajućim četkicama. Uz to, opremljena je HEPA filterom koji pomaže u hvatanju sitnih čestica i alergena, što je vrlo poželjno u slučaju da neko od vaših ukućana ili prijatelja ima probleme izazvane alergijom ili astmom. HEPA filteri mogu da se operu, što podrazumeva trajnost i čistoću nakon svakog korišćenja. Novi Samsungovi F500 usisivači imaju i posebnu četku s mogućnošću UV sterilizacije, koja osim čišćenja površine, svu usisanu nečistoću steriliše snažnom UV lampom čiju je efikasnost sertifikovao i British Allergy Foundation.

Takođe, dlaka ljubimaca lako se zavlači u vlakna odeće. Lepljivi valjci vrlo su uspešni u uklanjanju dlaka. Ako se na odeći nakupilo mnogo dlake, prvo je uklonite vlažnom gumenom rukavicom, a potom završite čišćenje valjkom. Uz ove praktične savete možete imati više vremena za druženje sa porodicom i igru sa ljubimcima, jer će vam skratiti vreme potrebno za čišćenje stana.

Čišćenje prašine

Kućni poslovi nisu ničija omiljena aktivnost. Ipak, pravi usisivač može olakšati održavanje i pomaže očuvanju zdravlja svih članova porodice.

Kao što ne biste pomislili da nosite neopranu odeću ili da ručate iz prljavog tanjira, tako nećete ni zanemarivati čišćenje površina u domaćinstvu. Redovno održavanje smanjuje količinu prašine, grinja i bakterija u domu i pomaže u održavanju podova i tepiha čistim. Samsung nudi usisivače s više usisne snage od uobičajenih usisivača, a snagu zadržavaju i nakon dugotrajne upotrebe.

Prilikom odabira usisivača, vodite računa o ključnim funkcijama koje olakšavaju čišćenje i pomažu očuvanju zdravlja. Nova generacija Samsungovih usisivača, na primer model F700, ima senzor koji prepoznaje nečistoću, što smanjuje napor prilikom čišćenja i njegovo trajanje.

Od izuzetnog je značaja i HEPA 13filter. U novoj generaciji Samsung usisivača on s lakoćom hvata 99,9 odsto mikročestica prašine i alergena i uklanja ih iz vazduha. Već smo pisali o posebnim nastavcima i dodacima za čišćenje, što uveliko olakšava pospremanje za kućnim ljubimcima.

Koliko često usisavati? Ako živite u brojnijem domaćinstvu, usisavajte makar dvaputa nedeljno. Učestalost zavisi i od toga kakav je teren oko doma, kao i da li imate kućne ljubimce. Većina usisivača dolazi s nekoliko različitih nastavaka i dodatnom opremom za čišćenje određenih površina. Promenom smera usisavanja na površinama kao što su tepisi, bolje ćete ukloniti prljavštinu i istovremeno sačuvati trajnost tepiha. Usisivač možete koristiti i kako biste povremeno očistili i kondenzatore frižidera ili kako biste detaljno očistili površinu dušeka od prašine i bakterija.

samsung2

Usisivač kao osveživač

Jeste li znali da usisivač možete koristiti i kao osveživač prostora? Kada stavljate novu vrećicu u usisivač ili kada ispraznite posudu, usisajte nekoliko kašika cimeta. Alternativno, možete usisati i cvetove lavande. Tako će vaš dom, kada usisavate, biti čist i mirisan.

Samsung F500

Iako najmanji, novi Samsungov usisivač oznake F500 moćan je aparat koji će se s lakoćom uhvatiti u koštac s najraznovrsnijom prljavštinom. Namenjen mladima i parovima bez dece, uz veliku moć usisavanja, odlikuje se takozvanom CycloneForce tehnologijom koja ravnomerno održava usisnu snagu. Jaka centrifugalna sila rotira čestice nečistoće u komori, razdvaja je od vazduha i stavlja uspoljašnji pretinac. Kao rezultat, usisivač izbacuje čist vazduh i održava filtere čistim.

Samsung F600

Reč je o usisivaču koji trenutno ima najveću snagu usisavanja na tržištu, za šta je zaslužan snažan motor i posebna četka ekstremne snage koja prianja na pod, raspoređujući pritisak ravnomerno po celoj širini, nezavisno od toga koju površinu želite očistiti. Ono što je karakteristično za njega je mekan i zaobljeni zaštitni vazdušni jastuk koji štiti nameštaj od ogrebotina. Kako bi ukućani bili zaštićeni od različitih bakterija i alergena, ovaj uređaj sadrži u sebi higijensku mirko vreću za prašinu koja je anti – alergijska i uklanja sve prljavštine uz higijensku filtraciju.

Samsung F700

Model F700 izdavaja se iz mnoštva usisivača svojim Motion Sync dizajnom sa obrtnim telom odvojenim od točkova što omogućava lako kretanje, brze pokrete i naglo skretanje bez opasnosti od prevrtanja.Takođe, karakteriše ga I CycloneForce Multi tehnologija koja stvara multi ciklonski system protoka vazduha i omogućava održavanje visoke usisne moći koja olakšava naporne kućne poslove. Snažna centrifugalna sila ovog usisivača savršeno razdvaja prašinu i nečistoće iz vazduha I sprečava ih da napuste komoru. Ono što je posebno zanimljivo je sensor za prašinu koji svetli crveno kada otkrije prašnjavo mesto.Ovaj Samsungov usisivač odlikuje i izuzetno tih rad, čak i u slučaju usisavanja maksimalnom snagom, što će nesumnjivo ceniti roditelji male dece kao i oni koji imaju lak san.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

TAKOĐE ZANIMLJIVO!

ESTETICA magazin

IDEJE ZA UREĐENJE DOMA