Praznični običaji: Božićni simboli širom sveta

by | 26 novembra, 2020

Iako se božićni običaji potpuno razlikuju od kulture do kulture, atmosfera koju donosi najradosniji praznik je svuda ista. Na svim krajevima sveta, za one koji ga slave, Božić je dan ljubavi, zahvalnosti i porodičnog okupljanja.

Foto: Gulliver/Thinkstock-Pexels.com

Foto: Gulliver/Thinkstock-Pexels.com

Počećemo od srpskog naroda – naroda sa najbogatijom tradicijom koja od najranijih vremena pa do danas nastoji da ispuni jednu od najznačajnihih uloga a to je čuvanje identiteta naroda. Danas, u izmenjenim okolnostima, unutar srpskog naroda, prisutna je težnja da se mnogi zaboravljeni običaji obnove. A za to su, složićete se sa nama, zadužene naše majke, bake i sestre – vredne žene koje od usnulih običaja naprave pravi kontekst savremenog života. Od bogate trpeze, preko raskošno okićene jelke, poklona za najmlađe, do koljiva i pogače za one najstarije koji su nas ovim običajima i naučili.

Ali, ono što je najzabavnije je činjenica, kakve veze ima Božić sa cipelama, kišobranima, jelkama, kengurima, metlama, panjem i cvećem? To su ljupke sitnice koje su glavni “krivci” za to, što tri meseca ranije upadnemo u onu maničnu euforiju praznične kupovine. I sve to u cilju da nam ne daj Bože tih dana ništa ne nedostaje, ma i višak nije na odmet.

Foto: Gulliver/Thinkstock

Foto: Gulliver/Thinkstock

CIPELA – Simbol Božića u Češkoj
Neudate žene u ovoj zemlji izvode veoma neobičan ritual na Badnje veče da bi saznale hoće li se udati u narednoj godini. Okrenute leđima ulaznim vratima, bacaju svoju cipelu preko ramena. Ako cipela padne tako da joj je peta okrenuta prema vratima, ostaće neudata, ali ako vrh cipele bude okrenut prema vratima, ubrzo će se udati.

Koji su srpski simboli, ali i oni u ostatku sveta, te i kako su nastali pogledajte OVDE. 

Tagovi:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.