U pet koraka: Kako da vas kolege i nadređeni poštuju

by | 10 februara, 2016

Ukoliko ste nedavno promenili posao i želite već prve nedelje na novoj poziciji da ostavite dobar utisak na nove kolege i nadređene, ove stvari obavezno morate da radite.

Foto: Printscreen

Foto: Printscreen

Predstavite se svima

Bez obzira na to da li ste stidljivi ili ne, imajte na umu da postoji samo jedna prilika za ostavljanje prvog utiska na nove kolege. Ukoliko se ne predstavite odmah po dolasku, rizikujete da drugi pomisle da ste nevaspitani, nekulturni ili uobraženi.

Ne pričajte o prethodnom poslu

Ovo pravilo slično je onom svima znanom – novom momku ne treba pričati o njegovom prethodniku! Tako je i sa poslom: sačekajte da vas neko od kolega pita nešto u vezi sa vašim prethodnim zaposlenjem, pre nego što sami počnete previše da otkrivate. Takođe, obavezno vodite računa o tome da o bivšim kolegama pred novima govorite sve najbolje.

Ne obećavajte previše

Naravno da želite da ostavite dobar utisak na nove nadređene, ali važno je da im, za početak, ne obećavate više od onoga što zasigurno možete da ispunite. Vrlo je moguće da nećete moći dobro da procenite koliko vam je vremena potrebno za ispunjavanje novih obaveza. Stoga, sebi postavite realne ciljeve koje ćete moći da ispunite i pravilno postavite prioritete.

Oblačite se primereno

Već iz intrevjua za posao mogli ste da zaključite više o dreskodu kompanije u kojoj počinjete da radite. U svakom slučaju, postoje neka osnovna pravila koja se moraju poštovati bez obzira na tip radnog mesta i vašu poziciju.

Postavljajte pitanja

U svemu treba imati mere, pa tako ni vi ne treba kolege da zapitkujete nešto svake sekunde, ali utisak zainteresovane osobe najbolje ćete ostaviti ukoliko se ne budete ustručavali da pitate sve što vas zanima.

Tagovi:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.