Univerzitet za najukusniju ledenu poslasticu!

by | jul 31, 2011

Sladoledžije koje žele da usavrše svoje veštine i oni kojima su neophodni časovi da bi naučili kako se pravi najukusnija ledena poslastica otvoren je „Đelato univerzitet“! Po ceni od 800 evra zainteresovani mogu otkriti i recepte sladoleda sa ukusom mortadele i divlje mirođije.
Kompanija „Karpiđani", koja je godinama poznata po proizvodnji mašina za pravljenje sladoleda, otvorila je školu u kojoj se uči veština pravljenja ledene poslastice – „Đelato univerzitet" (gelato, na italijanskom sladoled).

U blizini Bolonje u centralnoj Italiji svake godine oko 10.000 studenata iz celog sveta pokušava da uđe u tajne proizvodnje vrhunskog italijanskog sladoleda.
Nedeljni kurs sa smeštajem u obližnjem hotelu košta oko 800 evra, a direktor škole je Kaori Ito (31), poreklom Japanac koji živi u Italiji poslednjih sedam godina.
Osim poslastica tradicionalnog ukusa maline, lešnika ili limuna, polaznici škole uče kako da naprave i sladoled neobičnog ukusa divlje mirođije i mortadele.
U školi, kroz, koju će ove godine proći oko 12.000 studenata, postoje i kursevi menadžmenta i marketinga.
Kaori Ito ističe da postoji stereotip da poslastičarnice specijalizovane za pravljenje ledenog slatkiša u svetu drže staromodni italijanski imigranti, ali da se vremena menjaju i da sve više ljudi iz celog sveta pokazuje interesovanje za taj biznis.

Upravo zbog toga, u školi su uvedeni kursevi koji se odvijaju na engleskom i francuskom.
Lučano Ferari (53) profesor na „Univerzitetu za sladoled" objašnjava da su Italijani ranije mahom kupovali sladoled iz inostranstva, ali da sada stranci dolaze u Italiju da bi naučili veštine proizvodnje italijanskog sladoleda, koje kasnije nose u svoje zemlje.
Veruje se da je saldoled, odnosno đelato za kakav danas znamo, pravljen na dvorovima tokom perioda Renesanse za princeze, a da je pionir u njegovom izvozu u svet bio Prokopio Kuto, koji je otvorio svoj kafe u Parizu u 17. veku.
Firmu „Karpiđani" osnovala su dvojica braće 1946. godine. Kompanija ima proizvodnju i u Kini, Španiji i SAD, zapošljava oko 400 radnika i planira da naredne godine otvori muzej sladoleda.
Profil studenata je raznovrstan.

Kevin Koh (25) radi u očevoj kompaniji u Singapuru koja se bavi uvozom voća i namerava da po povrtaku kući postane sladoledžija sa svojom radnjom.
Jasmina Abdel Gani (29) prati kurs zajdno sa suprugom u vidu originalnog odmora u Italiji u želji da nauči kako da impresionira svoje goste na zabavama koje će organizovati kod kuće.
Nur Šnicer (21) iz Izraela želi da otvori prodavnicu sladoleda u Jafi u kojoj će mušterijama ponuditi, kako sam kaže, nešto najbolje što je ikada probao, dok Andera Moreli (37), bivša menadžerka u banci, želi da se preseli na Floridu i tamo otvori radnju u kojoj će u skladu sa navikama Amerikanaca sladoled služiti sa palačinkama i sirupom od javora.


 

Tagovi: