Zašto uvek kasnimo?

by | 11 marta, 2015

Previše fokusa u toku jednog dana, loša organizacija vremena, drugi su nas sprečili da stignemo na vreme ili nešto četvrto, razlog je našeg kašnjenja. Gde sebe pronalazite u donjim primerima?

Još samo ovo
Istraživanje je pokazalo kako je ovo jedan od glavnih razloga kašnjenja efekat „još samo ovo“. Ako uvek pokušavate da odgovorite na još samo jedan mail, još samo brzinski da počistite kuhinju ili da pogledate još samo nekoliko scena serije… Pokušajte barem jednom planiranju radnju, pred odlazak, odgoditi za kasnije i vaš je problem rešen.

Premalo sna
Ovaj segment odnosi se na rane jutarnje kad budilnik zazvoni a vi želite da spavate. Tad nastaje problem. „Još samo 5 minuta“ rečenica je s kojom mnogi započinju radni dan, a zbog kojeg svakog jutra jurišaju po kući a ipak na kraju zakasne na posao, na fakultet… Isprobajte ovaj jednostavni trik koji zaista deluje – ustanite kad čujete budilnik. Bar pokušajte da odete na spavanje ranije, ne morate da gledate film koji počinje oko ponoći.

Loša procena vremena
Tamo sam za 5, 10 ili 15 minuta – rečenica je koju vole da izgovare oni koji kasne, a koja najčešće nije tačna. Kada vas neko pita koliko vam treba do posla ili do određenog dela grada, vaš odgovor bi vam mogao razjasniti sve. Loša procena vremena najčešći je razlog zašto kasnimo.

Zaboravnost i rasejanost
Nema ništa iritantnije od paničnog traženja ključeva, novčanika ili mobilnog telefona nekoliko minuta pre nego što krenete iz kuće na posao. Još je gore kada na putu prema dogovorenom mestu shvatite kako ste iste zaboravili da ponesete sa sobom.

S ovim će se složiti mnogi, a razlog je vrlo jednostavan – loša priprema.

Loša organizacija vremena

Jedan od razloga zašto uvek sve radimo u poslednji čas je loša organizacija vremena. Izjava ‘Ništa ne stižem’ najčešće je uzrokovana pretrpavanjem rasporeda ili lošom procenom trajanja određene obaveze.

Pokušajte da sebi organizujete dan, po satnici, relano procenite koliko vam treba vremena za određenu aktivnost.

Tagovi:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.