Zlatna pravila čišćenja kuhinje

by | avgust 5, 2014

Da li ste znali da u vašem domu ima više različitih bakterija i toksičnih materija nego izvan njega? Ipak, s tim se možete izboriti i učiniti vaš dom zdravim mestom za život!

kuhinja

Trovanje hranom kod kuće je sve češća pojava, a u čak 80 odsto slučajeva uzročnik trovanja pronađen je u kuhinji. Da se to i vama ne bi desilo, primenite jednostavna pravila za održavanje reda i higijene, te izbegnite probleme.

Kuhinja

Zlatno pravilo glasi: skuvana i pripremljena hrana ne sme da dođe u dodir sa sirovom, nepripremljenom hranom. Preostalu hranu stavite što pre u frižider, a proces možete ubrzati tako što ćete posudu prethodno staviti u hladnu vodu.

Ne ostavljajte tečnu i kašastu hranu u kuhinjskim ormanima jer su oni idealno mesto za razvoj bakterija. Sklonite hranu, dezinfikujte ormane i ostavite ih da se osuše.

Kućne ljubimce držite dalje od kuhinje, a nakon svakog dodirivanja životinje, ma koliko ona bila čista i negovana, ruke operite sapunom.

Čuvanje hrane u frižideru

Mnogi nisu sigurni koliko vremena namirnice mogu da se čuvaju u frižideru. Na prosečnoj temperaturi frižidera, dakle na 5 stepeni C, ostaci jela mogu da se održe samo jedan dan.

Mleveno meso i kobasice mogu se čuvati dva dana, piletina i račići najviše tri, masna riba i meso u većim komadima do pet, a nemasna riba do sedam dana. Mleko, sir, puter i jaja ne treba upotrebljavati nakon isteka roka upotrebe.

Plinski šporet

Nažalost, često u novinama čitamo o slučajevima trovanja ugljen-monoksidom. Kako se to ne bi desilo, plinski šporet održavajte čistim jer je najčešći izvor azotnog dioksida i ugljen-monoksida, što može biti smrtonosno u velikim dozama. Proverite da li su dizne prohodne i izbegnite opasnost nakupljanja otrovnih gasova otvaranjem prozora ili korištenjem aspiratora.

Kako čistiti kuhinju

Za čišćenje različitih površina u kuhinji ne upotrebljavajte iste krpe. Ako dasku za seckanje, radnu površinu i pločice brišete istom krpom, proširićete bakterije po celoj kuhinji.

Redovno menjajte kuhinjske krpe i sunđere jer je vlažna kuhinjska krpa najbolje mesto za razmnožavanje bakterija. Ruke je najbolje brisati papirnim ubrusima.

Oprano posuđe nemojte brisati krpom, već ga isperite čistom vrućom vodom i ostavite da se osuši.

Autor: Life Content, M.K.

Tagovi: