Kako da se odviknete od kašnjenja?

by | 17 februara, 2012

Niste osoba koja bi se mogla pohvaliti tačnošću kao svojom vrlinom? Kada se sastajete s prijateljima, oni dolaze barem pet minuta kasnije od dogovorenog vremena jer znaju da ćete sigurno kasniti? Na glasu ste kao osoba koja nikad ne dolazi na vreme? Međutim, dosta vam je tog epiteta i želite da promenite svoje ponašanje? Evo kako da pronađete uzrok vašeg kašnjenja…

Poboljšajte tehniku buđenja

Ako tvrdite da imate problema s alarmom – nije vam zvonio ili možda i jeste, ali ste ga u polusnu ugasili i nastavili da spavate, u tom slučaju treba da razmislite o malo ozbiljnijem pristupu budilniku. Možda zvuči smešno, ali tako stvari stoje. Ako ste svesni da vam jedan alarm nije dovoljan, navijte tri. Tada više nećete imati izgovor da se taj jedan nije oglasio, ili da ste ga prespavali. Onaj poslednji, kojeg odredite da zvoni u vreme kada zaista morate da izađete iz kreveta, neka bude udaljen od kreveta, da biste morali da ustanete da ga ugasite. I rešili ste dve muve jednim udarcem – po alarmu.

Realno sagledajte vreme

Počinjete da paničarite pre izlaska iz kuće jer ne možete da pronađete svoje stvari? Nikad ne znate gde su ključevi, gde je mobilni telefon, a gde je notes s beleškama? I naravno, zbog toga opet kasnite. Taj stres se vrlo lako može sprečiti na vrlo jednostavan način: sve pripremite veče pre! To će vam oduzeti čitavih pet minuta, a značiće vam čitavo bogatstvo pri započinjanju dana. Kada planirate jutarnje obaveze, budite iskreni prema sebi: za frizuru vam treba petnaest minuta, a ne pet, za šminkanje deset, a ne tri… Pokušajte realno da računate vreme koje vam je potrebno za spremanje.

Ne započinjite dan s poslom

Čak i ako ustanete na vreme, i sve uredno pripremite, nešto vam odvuče pažnju, pa opet kasnite? Ako vam već s ranim jutrom vaš telefon počinje zvoniti, ili se odmah bacate na rešavanje mejlova, sigurno ćete opet kasniti. Nemojte se zavaravati da će to potrajati samo minutu. Pametnije je da to ostavite za kasnije, a da pozive počnete da primate dok ste na poslu. Uostalom, tako ćete biti i bolje raspoloženi.

I kada napokon zalupite vrata vašeg stana, na pravom ste putu da ovo jutro provedete bez stresa i stignete na vreme. Biti ćete veseliji, produktivniji, i naravno tačni. Samim tim ljudi će vas početi doživljavati ozbiljnije i imaće više poverenja u vas. To mnogo znači i za posao i za prijateljstvo.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.