Knjige o Beogradu koje morate pročitati!

by | 22 aprila, 2019

Glavni grad naše zemlje mnogo je više od turističkog grada koji rado posećuju stranci iz svih zemalja, od epicentra dešavanja noćnog života, pa čak i od bogate istorije. „Beograd je metafora, način života, ugao gledanja na stvari“, kao što je jednom napisao Momo Kapor. O Beogradu pišu svi, ne samo Beograđani i zbog toga ovaj grad večno živi u rukama milioni ljudi. Otkrivamo vam tri knjige o prestonici koje morate pročitati!

Magija Beograda, Momo Kapor

Momo Kapor nije rođeni Beograđanin, već Sarajlija, ali je napisao najlepše redove o Beogradu koje sam do sada pročitala. Njegova Magija Beograda je zbirka članaka objavljenih u novinama i časopisima, i svaki od njih posvećen je nekom drugom važnom elementu beogradske istorije, arhitekture, mentaliteta. Tako ćete u ovoj knjizi čitati o Ulici Kralja Petra, o kafanama, o pijacama, ali i o penzionerima, mladim beograđankama i onima koji su iz Beograda otišli, ali ga nose u srcu.

 

Beograd je ljubav, Ana Atanasković
Ovo je emotivni, istorijski i duhovan pogled na grad – ženska strana Beograda. Podsećajući u nekim momentima na manir najboljih književnih pera koji su u prošlosti opisivali autorka donosi i sasvim svež, moderan i nov pristup. Knjiga je simbioza životnih iskustava, mudrosti, beogradskih anegdota i sećanja koja desežu do davnih vremena. Uzburkaže vašu dušu i pokloniti joj najpotrebnije – ljubav.

 

Beograd bez sna, Vladimir Đurić Đura

Ljubavne dogodovštine mladog beogradskog pesnika Barona smeštene su u novotalasni Beograd u periodu 1979–1983. Baron živi u kući sa dedom Borom, predratnim avangardistom, i kao mnogi mladići tog vremena pokušava da se upiše na filmsku režiju na beogradskom FDU. Stvarni likovi iz grupa Idoli, Šarlo akrobata, Film, Partibrejkers, Boa… i beogradski VIP umetnici Baronovo su društvo. Osim njih, gradsku umetničku scenu i žurke nalik na njujorške čine i devojke u koje se glavni junak zaljubljuje i uz koje bi pokušao da se skrasi.

 

Pročitajte i… Wish list: Najlepši planeri za 2018. godinu!

 

Zapratite nas na društvenim mrežama FacebookInstagramYoutube i pridružite nam se na Viber public chatu!Najnovije na portalu Marie Claire

Tagovi:

top

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.