Categories Stil života

L&Z čitaonica: Šta možete naučiti iz interaktivne kontraknjige + poklon!

Šta bi trebalo u svom životu da precrtamo, a šta da dopišemo? Ako osećate potrebu da uzmete olovku u ruke i rešite neke stvari, ali se pitate odakle da krenete, pročitajte intervju s autorkom knjige koja je podigla mnogo prašine, i to ne samo zbog provokativnog naslova, već pre svega zbog kvalitetnog, kreativnog sadržaja i “jednostavnosti za upotrebu”. Vanja Nikolić nam otkriva na koje nas sve načine njena “kontraknjiga” Jebe mi se poziva da se dublje pozabavimo različitim aspektima svog života…

Kako ste došli na ideju da napišete knjigu tako provokativnog naziva?

Iako može tako da deluje, naziv nije bio primaran. Ideja je bila da napišem interaktivnu knjigu, koja će se protiviti pravilima, tražiti od čitaoca da učestvuje, da bude prisutan i da bude autor. Takođe je bio plan da ovo bude samo prva u nizu Kontra knjiga, tako da je samo bilo pitanje koju temu ću odabrati kao prvu.

Završila sam studije knjževnosti, a potom studije dramaturgije. Na prvom fakultetu smo učeni šta je prava ili visoka književnost i jedna ovakva knjiga po tim pravilima ne bi smela nikada da bude objavljena. Upravo moja briga oko toga šta bi ljudi mogli da kažu za jednu ovakvu knjigu iznedrila je temu, a samim tim i naslov. Knjiga je mogla da se zove ne ili neću, ali ja sam osoba koja mora glasno da kaže Jebe mi se da bi čula samu sebe i da bi poverovala u to da mi zaista nije stalo do tuđeg mišljenja ili stava. Zato knjiga nosi provokativan naziv, on je motivacija i inspiracija da se živi svoj život po svojim pravilima.

Šta je njena osnovna poruka?

Da je jedino važno da otkrijemo i upoznamo sopstvena pravila po kojima ćemo živeti, dok ćemo svim ostalim reći ne. Da se ne trudimo da pišemo knjige koje nam se ne dopadaju, samo zato što je neko rekao da tako treba. Ili da se oblačimo kako se ne osećamo. Ili da radimo stvari iza kojih sutra nećemo moći da stanemo. Da budemo svoji!

Lepo je biti fin prema sebi” i Nemoguće je dok se ne dogodi” samo su dva od mnoštva citata iz knjige vrednih pamćenja. Koji je vaš omiljeni?

Svi su mi podjednako važni u nekom kontekstu, ali mi je posebno veseo i drag “Dečaci plaču, muškarci takođe. Devojčice prde, žene takođe“, a važan i inspirativan “Pa, šta?”.

Šta još čitaoci iz nje mogu naučiti? Na koji način ona može da nam promeni život kada stignemo do poslednje stranice?

Pre svega moja ideja nije bila da bilo kome menjam život i to stoji na kraju ove knjige kao naznaka. Ja nisam psiholog ni neko ko je iz profesije koja nudi pomoć ljudima, ja sam dramaturg i autor i vidim sebe kao nekog ko ume na drugačiji način da posmatra svet, iz nekog drugog ugla, da unese kreativnost u svakodnevnicu.

To je ono što sam ponudila, da pokušaju da pristupe knjizi drugačije, ne samo da je čitaju, već da se angažuju, da urade nešto, da budu kreativni i aktivni. Ako to zaista i urade, verujem da će i naučiti nešto, a moguće je i nešto promeniti.

Kako se ova knjiga “koristi”? Jer, ona je interaktivna, što znači da u njoj ima i raznih mesta za razmišljanje i dopisivanje…

Da. Na zadnjoj strani postoji prostor na kome čitalac nakon pričitane knjige može da upiše svoje ime ispod mog. Ovo znači da sa čitaocima delim autorstvo i da je u stvari pola knjige prazno, sa pitanjima koja otvaraju različite teme. Čitaoci su pozvani da se stvarno prepuste svim temema, jer upravo na taj način mogu da dobiju naviše iz knjige.

Ona je interaktivna i tom smislu što nas navodi da je nekome poklonimo, da podelimo iskustvo koje smo kroz nju imali sa nekim, da motivišemo ljude oko sebe i da im ponudimo možda drugačiji pogled na svet.

Šta ste vi naučili pišući ovu knjigu?

Naučila sam da mi je zaista nije važno da budem najpametnija ili najpoznatija, već najsrećnija i da ne prestanem da se igram i zabavljam sa onim što stvaram.

Jebe mi se, iako je specifična po mnogim detaljima, može da se svrsta u “selfhelp” literaturu. Koji su vaši omiljeni autori iz te oblasti? Preporučite nam tri stvarno dobra naslova.

Verujem da svaka knjiga može da nam pomogne i da nas promeni, pa ću zato navesti naslove koji nisu beletristika, a koji su mi važni:

Džozef Kembel, Heroj sa hiljadu lica

Alehandro Hodorovski, Mistični kabare

Gregori Stok, Knjiga pitanja

Kada jasno i glasno kažemo ne stvarima koje nam oduzimaju vreme i energiju, otvara se prostor za ono čemu želimo da kažemo da. Šta je kod vas sledeće ćemu ćete reći da?

Oktobar je vreme za dva velika da u mom životu:

Prvo je nova interaktivna knjiga Plašim se! koja izlazi za sajam knjiga i ovom prilikom vas sve pozivam da 25. oktobra od 18.00 do 19.00 dođete na Arete štand na promociju i potpisivanje knjige.

A drugo je moj lični projekat na kom vredno i posvećeno radim već dve godine i sada je konačno vreme da ga predstavim svetu. U pitanju je personalizovana knjiga za decu u kojoj mališani postaju glavni junaci kroz potragu za slovima svog imena. Za svako slovo je napisana pojedinačna priča i svaka knjiga se sklapa i štampa prema imenu deteta, tek nakon porudžbine. Više informacija možete da pronađete na tackica.com.

U saradnji sa izdavačkom kuća Arete poklanjamo vam Vanjinu knjigu! Napišite nam u komentaru ispod ovog teksta ”Čemu vi želite da kažete ne, a čemu da?”, a odgovor po izboru redakcije dobiće knjigu na poklon.

Dobitnica knjige  je Biljana! Molimo dobitnicu da pošalje adresu, ime i prezime na mejl www.lepotaizdravlje.rs@gmail.com 

Foto: Privatna arhiva

16 komentara

 1. “NE” želim da kažem svemu što me sputava, ograničava da se razvijam kao osoba.
  “NE” želim da kažem svim negativnim ljudima, stvarima, negativnim osećanjima.

  “DA” želim da kažem ljubavi, zagrljajima, osmesima, putovanjima, zdravlju, prijateljima za ceo život.

  “DA” želim da kažem svemu što me čini boljom iz dana u dan!

 2. Kažem NE primitivizmu I malograđanštini, kažem DA kulturi I ljudskosti.
  Kažem NE kada neko kaže ono što misli da ja želim da čujem, kažem DA svakome ko slobodno iznosi svoje mišljenje.
  Kažem NE tome da te vrednuju po količini novca, kažem veliko DA kreativnosti

 3. Ne kazem nevaspitanju,neodgovornosti,neposlusnosti,neljubaznosti i svemu onome sto iritira i dovodi do sekiracije.
  Da kazem svemu sto je pozitivno i sto me uveseljava i budi u meni razpolozenje.

 4. Da- sebi. Svom životu. Svojim željama.
  Ne- svemu onome što me i na sekund tera na premišljanje.
  Nosi se svete, trebalo mi je 40 godina da naučim da NE oslobađa.

 5. Želim da bude DA ‘mantra’ iz autorkinog naslova. A da ovaj put bude istina, a ne da radim što odgovara svima. Ako i za tebe to pravilo važi, i ti se ODVAŽI ! Kažem da- mašti, slobodi i volji, a bez dijete,dan bi mi bio bolji!
  I kažem YES kasici-prasici, za nove cipele u boji jeseni, fanatazijici….
  Kažem NE tuđim bitkama, u noćnim satima telefonskim tipkama, a vrištim NE svakom odustajanju, sumornom malodušnom posustajanju.
  Ne, za kišu misli,ma kakvi problemi stisli !
  I zato se radujem novom danu, za sreću osmehom pravim reklamu. Sreća je stvar izbora, dobro biti mora ! Čini me mudrijom i ova nova bora!

 6. Mojih 7 x NE su:
  – NEznanje
  – NEobrazovanost
  – NEgativnost
  – NEmar
  – NEhumanost
  – NEuspeh
  – NEpoštovanje

  Mojih 7 x DA su:
  – naDAhnuće
  – sloboDA
  – DArežljivost
  – priroDA
  – samopouzDAnje
  – naDA
  – pobeDA

 7. Zelim da kazem NE svima onima koji projektuju svoje živote na mene kao i kako bi trebalo da živim, a da kažem jedno veliko DA sama sebi i svemu onome što ja zapravo želim a ne šta se od mene očekuje.

 8. NE želim da kažem svima onima koji nameću svoja uverenja i uveravaju me da ,,Treba ovako da postupiš”.

  DA želim da kažem radosti i nelogičnosti koja ona nekad nosi, i koja uvek stvori najbolje za mene.

  Puno ljubavi za autorku

 9. NE kažem svojoj prošlosti,
  DA kažem svojoj sadašnjosti.
  Prošlost ne postoji, budućnost je neizvesna. Jedino želim prisutnost u sadašnjem vremenu.

 10. Za svoju dušu,svoj mir, smislila sam jednu kovanicu- šumovanje. To je parče zemlje, šumičak, gde ću da pravim jednu česmu i ”bazu” za beg, za mind detox. Nedaleko odatle,nalazi se nasleđena kućica, šljivik, kruške i ruže.
  Dakle,jasno je da je DA za vazduh, kišu,
  za osluškivanje. Koliko je samo veličanstven mir u prirodi! A svaki šum lekovit. S tim u vezi, NE ide telefonu na svakih nekoliko minuta. Offline je luksuz 2019.

 11. Svemu onome što sadrži mržnju i negativnu energiju moramo reći NE kako bi mogli da se otvorimo za lepe i pozitivne stvari, pružajući ljubav svima oko sebe.

 12. Kako olaksati zivot?
  -Reci “Ne” svemu sto nas rastuzuje,stresira,plasi.Kako ljudima,tako i stvarima.I neobjasnjavati se iza tog “Ne”.Ne pravdati se.Isto tako,dozvoliti drugima da kazu svoje “Ne”.Prihvatiti i tudje granice kao i licne.I onda nam ostaje da kazemo “Da”,svemu onome sto nas veseli,raduje,hrani,od cega rastemo.Pojednostaviti sebi zivot,parolom “Manje je vise” i vremena ce biti na pretek za zabavljanje sa svim nasim “Da”.

 13. Zelim da kazem ne -negativnim ljudima,nervozi,preteranoj brizi,strahu,ispraznim razgovorima,dosadnim knjigama i filmovima a da sreci,zdravlju,uzivanju,ljubavi,neznosti i harmoniji.

 14. Da kažem prijateljstvu I kolegijalnosti, bezuslovnoj ljubavi, sirenju vidika, putovanjima,koja su uvek praznici za oci,a hrana za dusu. Veliko da razbijanju predrasuda, prihvatanju razlicitosti,dobrim knjigama,kolacima, vecerama uz vino,kada se radjaju brojne ideje.
  Ne svemu sto nam steze misli,emocije, stavljajuci ih u oklop I ogranicavajuci nas da vidimo svet lepim mestom gde mozemo da volimo,smejemo se I osecamo!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

TAKOĐE ZANIMLJIVO!

ESTETICA magazin

IDEJE ZA UREĐENJE DOMA