Mitovi o novcu kojih morate da se rešite

by | 8 jula, 2019

1. Ako vam loše ide matiš, loše ćete baratati i novcem

Čak i ako vam stvarno brojke predstavljaju izazov, oslanjanje na roditelje ili partnera da vode računa o vašem budžetu stvarno nije dobra ideja. O budućoj Vi najbolje brine sadašnja Vi, tako da bi zaista trebalo da odvojite vreme da se upoznate sa svojim novcem. Uložite 10 minuta nedeljno da proširite poznavanje finansija, savetuje Džen Imbolt, potpredsednica finansijskih konsultacija u firmi Fidelity Investments. Možete da pratite platformu za ulaganje Ellevest gde ćete dobiti odlične savete za štednju od osnivača platforme Sali Kroček (sve na engleskom).

2. Kreditne kartice uvek vode u dug

Istina je da ljudi koji dugo ignorišu svoj minus mogu da se sunovrate u crnu rupu velikih kamata, ali ako sebe naviknete da trošite odgovorno, nema potrebe da se plašite ove male plastike. Zapravo, korišćenje kreditne kartice može da vam pomogne da napravite dobru kreditnu istoriju što će vam biti potrebno kasnije za, recimo, kupovinu nekretnine ili automobila. Banke danas nude razne pogodnosti – od plaćanja na rate bez kamate do brojnih popusta. Ali, naravno, koristite je samo za plaćanje stvari koje znate da ćete moći da otplatite do kraja meseca.

3. Plaćanje unapred će vas motivisati

Ako iskeširate unapred za teretanu, na primer, to ne znači da ćete dobiti dodatnu želju da odlazite u nju. „Ponekad trošimo novac na stvari za osobu koja bismo voleli da budemo, ne za onu koja zapravo jesmo“, kaže Bobi Rebel, voditeljka podcasta Financial Grownup. Analizirajte svoje troškove da vidite šta vredi da ostane deo vašeg budžeta zavisno od toga koliko vam je to važno i koliko ćete se zaista baviti time.

Frizura koja je uvek u trendu

4. Nema pregovora o prvoj plati

Nedavno istraživanje pokazalo je da je 68 posto žena prihvatilo ponudu za prvu platu bez pregovora, u odnosu na 52 posto muškaraca. Smatrajte ovo svojim novim pravilom: u bilo kom trenutku karijere pitajte za makar 10 posto više od početne ponude – da, čak i ako je u pitanju samo junior pozicija, kaže dr Erika Rašur, profesorka poslovanja i finansija na Univerzitetu Maryville. „Već su vam dali ponudu. Najgore što može da se desi jeste da kažu ne.“

5. Traženje izveštaja Kreditnog biroa utiče na izveštaj

Na osnovu izveštaja Kreditnog biroa banka procenjuje da li je neko podoban klijent. Na to da li će vam biti odobrena pozajmica, kredit ili kartica utiču razni faktori od banke do banke, od osobe do osobe. Uglavnom se gledaju stvari poput toga da li su otplaćene usluge na vreme (do 60 dana kašnjenja otplate se na primer ne prikazuje, ali duže od toga da), ali u suštini sve se na kraju svodi na politiku kuće svake banke ponaosob.

6. Jeftinije je kupovati u radnjama nego na internetu

Namestite Google alert (na primer: ime brenda + rasprodaja čizama) da saznate kada su na sajtovima koje pratite opale cene ili pak čuvajte to što želite u svojoj e-korpi. Prodavac će videti da se nećkate pa možda reši da vam da popust ili besplatno slanje, kaže Rebelova. Možete takođe da skinete aplikaciju Honey app koja automatski primenjuje najbolje popuste i kupone pri vašoj kupovini.

Prevarene ste? Ovo su najvažnije rečenice koje morate da zapamtite

Foto: Getty/Guliver Images

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.