Brzo i lako: Špecle sa sirom

by | 20 marta, 2020
specle recept

Špecle sa sirom ili Käsespätzle, lagani nemački recept za ukusno jelo napravljeno na brzinu

Nemački, švapski ili bavarski tradicionalni recept koji se mora obavezno probati ako putujete u Bavarsku Nemačku. Špecle su njihovo tradicionalno jelo, baš kao što su se i kod nas u Vojvodini odomaćila slična ili ista jela austrougarskog porekla: nasuvo s krompirom ili grenadir marš, ili nasuvo s kupusom ili rezanci s makom. U suštini sve su to vrlo slična, jeftina, obična, svakodnevna i jednostavna jela sa testeninom različitog oblika.

Špecle su slične tarani (recept kako se pravi tarana), a razlika je u tome što se za špecle pravi ređe testo. Ukoliko nemate gde da kupite špecle ili ako baš želite da ih sami pravite pogledajte detaljan recept kako da sami napravite špecle.

Za 500 g gotovih i skuvanih špecli potrebno je:

1 kašika putera,
500 g sitnog sira,
so po ukusu u zavisnosti koliko je slan sir.

Napomena:

Kad već pravite nemačko jelo, naravno da je najbolji tzv. švapski sir, ali koristite onaj koji imate i koji najviše volite, isto kao i za domaće testo sa sirom. So dodajte po potrebi i ukusu u zavisnosti od toga da li je sir slan ili ne.

Priprema:

U dubljem tiganju otopite puter i dodajte skuvane i oceđene špecle. Špecle zapržite da malo porumene. Skinite tiganj sa ringle i dodajte sir. Dobro sve promešajte i poslužite odmah.

Kao obavezan prilog uz špecle je krckavi prženi luk, koji ako nemate gde da kupite u prodavnicama možete napraviti i sami.

Kako da napravite prženi crni luk?

1- 2 glavice crnog (crvenog) luka tanko narežite na kocke. Isečen luk stavite u hladnu vodu i ostavite ih da odstoje nekih 30 minuta da bi bio manje ljut. Iako je crveni luk sladak, ne smeta ako ga ostavite da stoji u vodi, biće još slađi. Crni luk ocedite i posušite papirnim ubrusom. Prosušeni luk uvaljajte u brašno.

Pržite ga u dubokoj masnoći, ili fritezi, na srednjoj temperaturi dok ne požuti i ne postane krckav kao čips. Kada je luk gotov izvadite ga na ubrus da upije masnoću, pa kad se ocedi crni luk pospite preko špecli sa sirom u tanjiru. Uz špecle, naravno najbolje ide čaša hladnog piva i dobro društvo.

Foto: Guliver/Getty

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.