Šta li bi o čuvenoj salati rekao Cezar?

by | 18 jula, 2020
Cezar salata, Lepota i zdravlje

Zapravo, čuveni imperator nema nikakve veze sa salatom koja se često pogrešno vezuje za njegovo ime. Cezar salata nastala je mnogo nakon Gaja Julija, a naziv duguje Cezaru Kardiniju, Italijanu koji je emigrirao u Meksiko. Ovaj snalažljivi kuvar i ugostitelj svojim mušterijama je nudio ono što se nije moglo naći na drugim mestima – slasne zalogaje poslužene na zelenoj salati. Prvi recept salate koja naziv duguje baš njemu datira još od dvadesetih godina dvadesetog veka. Od tada do danas, recept se menjao i stekao obožavaoce širom sveta.(Pročitaj: Gaspačo – idealno letnje jelo (za čiju vam pripremu ne treba šporet))

Cezar salata je mnogo više od priloga koji se služi uz glavno jelo. To je kompletan obrok koji svojim čarobnim ukusom neprekidno oduševljava gurmane. Krckava iceberg salata svojim neutralnim ukusom pravi ravnotežu prženoj slaninici i pilećem mesu. Sve je upotpunjeno kremastim prelivom i krutonima. Recept koji vam predstavljamo je nešto drugačiji od onog originalnog, ali garantujemo da će vas ukus ove Cezar salate oduševiti. (Pročitaj: Omiljeni kolač kraljice Viktorije: Isprobajte originalni recept glavnog poslastičara Bakingemske palate (video))

Cezar salata:

Sastojci:
100 g dimljene slanine iseckane na kockice
200 g belog mesa isečenog na trake
50 g izrendanog parmezana
2 čena iseckanog belog luka
2 parčeta hleba isečenog na kockice
iceberg salata (iscepkana na male komade)
tri čeri paradajza (isečen na pola)
isceđen sok polovine limuna
2 kašike pavlake
1 kašičica senfa
2 kašike majoneza
maslinovo ulje
so
biber (po želji)

Priprema:
Kratko propržite slaninu, pa je izvadite iz tiganja. Na masnoći koja ostane u tiganju propržite hleb i beli luk. Hleb treba da postane zlatan i hrskav. Zatim ga izvadite i stavite na ubrus koji će upiti višak masnoće. U tiganju, na malo ulja, ispecite belo meso (posolite ga pred kraj pečenja) i ostavite ga da se ohladi. Ukoliko imate tiganj za grilovanje, piletinu umesto prženja možete grilovati. (Pročitaj: Zbog ovog recepta obožavaćete karfiol (video))

Preliv: pomešajte limunov sok i maslinovo ulje, pa začinite po ukusu. Ravnomerno sipajte preko iceberg salate i dobro promešajte.

U širu činiju ređajte salatu, pa komade mesa i slaninice. Preko sipajte mešavinu majoneza, senfa i pavlake. Na vrh Cezar salate stavite kockice prepečenog hleba, paradajz i parmezan. Uživajte u punoći ukusa, a ugođaj upotpunite čašom sangrije. Prijatno!

lepotaizdravlje.rsGuliver/Getty images

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.