File Velington

by | 8 juna, 2009

Lepota i Zdravlje - recepti - File Velington

Jelo je nastalo sredinom 19. veka, a ime je dobilo po vojvodi od Velingtona, koji se hranio veoma jednostavno. Ipak, njegov kuvar uspeo je da ga „pridobije“ ovim specijalitetom.


POTREBNO JE: (za jednu osobu)

  • 250 g bifteka,
  • začinsko bilje,
  • senf,
  • mešavina začina,
  • ulje (pola maslinovog, pola suncokretovog),
  • 50 g šampinjona,
  • 50 g bukovača,
  • 50 g suve slanine,
  • 50 g crnog luka,
  • 50 g crvenog luka,
  • 1 jaje,
  • 50 g kiselih krastavaca,
  • „tabla“ lisnatog testa,
  • sezonsko povrće,
  • ananas,
  • jabuke

 

PRIPREMA:

Začine utrljati u biftek, preliti uljem i ostaviti u frižideru od sedam do četrnaest dana. Biftek (u jednom komadu) ispeći na roštilju. Ne dodaju se nikakvi začini, jer ih je meso već upilo, dok je bilo u „pacu“.

Od kiselih krastavaca, pečuraka, bukovača, luka, začinskog bilja, senfa i jajeta, napraviti masu. Njome premazati koru od lisnatog testa. Na nju položiti ispečeni biftek, a zatim koru uviti, kao kad se pravi rolat. Peći u rerni 40 minuta, na 200 stepeni. Iseći na komade i servirati uz grilovano povrće, jabuke i ananas.


REČ PLUS:

Biftek okupan mirisnim začinima, a zatim ušuškan u lisnato testo, za mnoge će biti pravo iznenađenje u kojem će poželeti i iznova da uživaju. Ne smemo zanemariti ni prijateljicu bukovaču, jedinstvenu gljivu koja sadrži sve esencijalne amniokiseline, vitamine B1, B2, B5, B6, B7, vitamin P i mnoge minerale, kao i beta-glukan.Energetska vrednost: 2.223 kcal

 

Tekst: Brankica Treskavica; foto: Mladen Sekulić; Nutricionista: Dragana Filipović; Izvor: restoran „Bahus“

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.