Kako se prave ražnjići: Pripremite se za 1. maj uz pomoć ovih recepata

by | 30 aprila, 2022
kako se prave ražnjići

Pred prvi maj, ukoliko ste ljubitelj mesa, saznajte kako se prave ražnjići i obradujte drage osobe ovim receptima.

Da bi roštilj bio dobar meso mora biti sveže, a za ražnjiće od svinjetine najbolji izbor je plećka, zatim od piletine karabatak, a junetine but. Za četiri osobe uzima se jedan kilogram mesa, koje god da pripremate.

Meso bi trebalo da je sobne temperature, zato ga izvadite iz frižidera barem dva sata pre pečenja. Da bi ražnjići bili i na oko lepi, meso secite na jednake kockice.

Koliko dugo će se ražnjići peći, zavisi od mnogo toga. Nekad je vatra jača, nekad slabija, nekad je više vlage u vazduhu, nekad su ražnjići deblji, nekad tanji…

Nekoliko minuta nakon što ste ih stavili na vatru, okrenute ih: ako je vatra dovoljno jaka, meso ćemo lako okrenuti, ali ako se lepi za rešetku, sačekajte još malo i nakon minut-dva ponovo probajte. Najbolji način da budete sigurni da su pečeni je da malo rasečete koji komad, do štapića – ako nije sirovo, meso je pečeno, skidajte ga sa žice da se ne sasuši, u suprotnom biće tvrdo i mnogo manje ukusno.

Osnovni recept za ražnjiće svi znamo, međutim varijacija je mnogo: od tri vrste mesa (janjetine, teletine i svinjetine), ražnjići sa mesom i povrćem (paprika, luk, tikvice, šampinjoni, patlidžan), ražnjići sa povrćem bez mesa…

Izdvojili smo 10 najboljih, verujemo da će vam se dopasti.

Kako se prave ražnjići

Egzotični ražnjići

Sastojci:
– 700 g pilećeg belog mes
– 250 g kolutova ananasa iz konzerve
– 200 g tankih listova slanine
– 600 g krompira
– ulje
mešavina začina, kari

Priprema
1. Pileće belo meso iseći na pravougaonike (4×2 cm), a kolutove ananasa na četvrtine.
2. Potom piletinu posuti sa malo karija i mešavine začine po ukusu pa promešati kako bi se začini ravnomerno rasporedili.
3. Svaki komad piletine uviti u list slanine.
4. Na štapiće za ražnjiće nabadati naizmenično uvijenu piletinu i ananas. Ovako pripremljene ražnjiće propržiti na vrelom ulju najpre sa jedne, a potom i sa druge strane dok ne porumene.
5. Krompir očistiti i iseći na štapiće, a zatim ga propržiti na vrelom ulju.
6. Pečene ražnjiće poslužiti uz pomfrit.

Krivudavi ražnjići

Sastojci:
– 500 g pilećeg belog mesa
– 2 mlade tikvice
– 120 g dimljenog kačkavalja
– rendana kora od jednog limuna
– prezli po potrebi
– mešavina začina
– 3 jajeta
– 200 g brašna
– 2 dl ulja
– 200 g majoneza
– origano, biber
– kari

Priprema
1. Pileće belo meso iseći na šire trake, posuti karijem i začinima po ukusu.
2. Mlade tikvice oprati i iseći na listove, a kačkavalj iseći na šnite.
3. Na radnu površinu staviti parče mesa, na njega list tikvice, zatim šnitu sira, pa ponovo list tikvice i završiti parčetom mesa. Potom sve uzdužno nanizati na štapić za ražnjić. Na isti način pripremiti još ražnjića.
4. Sjediniti prezle, rendanu koru limuna i origano.
5. Pripremljene ražnjiće uvaljati u brašno, zatim u umućena jaja i na kraju u pripremljenu smesu od prezli. Pržiti na vrelom ulju sa obe strane dok ne porumene.
6. Pržene ražnjiće poslužiti uz majonez.

Marinirani ražnjići

Sastojci:
– 700 g svinjskog mesa od vrata
– 2 crvene paprike
– 2 žute paprike
– 2 manje tikvice
– 1 dl pavlake
– 1 kašika senfa
– 100 g majoneza
– 2 čena belog luka
– 1/2 kašičice slatke mlevene paprike
– so, biber, ulje

Priprema
1. Svinjsko meso od vrata odvojiti od kostiju i iseći na pravougaonike 4×3 cm.
2. Crvenu i žutu papriku očistiti i iseći na pravougaonike iste veličine kao i meso.
3. Tikvice zajedno sa ljuskom iseći na kolutove debljine 1 cm, a potom ih preseći napola.
4. Sjediniti pavlaku, senf, majonez, pasirani beli luk, mlevenu papriku i začine po ukusu, a zatim dobro izmešati. Preliti preko isečenog mesa i promešati. Ostaviti u frižideru da miruje.
5. Nakon toga uzeti štapiće za ražnjiće i na njih naizmenično ređati kocku mesa, crvenu papriku, meso, žutu papriku, meso, tikvice. Isti postupak oblikovanja ražnjića ponavljati dok se ne utroši materijal.

Mediteranski ražnjići

Sastojci:
– 1 kg fileta oslića
– 2 mesnate paprike
– 150 g šeri paradajza
– 2 manje tikvice
– 1 kašika seckanog peršuna
– 1 limun
– 1 dl maslinovog ulja
– prstohvat belog luka
– mešavina začina
za prilog
– 500 g mlade boranije
– 3 čena belog luka
– 2 kašike balzamiko sirćeta
– 0,5 dl maslinovog ulja
– mešavina začina
– so, biber

Priprema
1. Filete oslića iseći na krupnije kocke.
2. Papriku takođe iseći na krupnije kocke, neoljuštene tikvice iseći na kolutove, šeri paradajz na polovine.
3. Na štapiće za ražnjiće naizmenično ređati filete oslića i povrće dok se ne utroši pripremljen materijal.
4. Posebno sjediniti peršun, sok od limuna, maslinovo ulje, beli luk u prahu i začine po ukusu.
5. Ražnjiće preliti pripremjenom marinadom i ispeći u teflonskom tiganju. Pečene ražnjiće poslužiti uz salatu od boranije.
Prilog:
1. Boraniju obariti u slanoj vodi. Zatim je ocediti od suvišne tečnosti i ostaviti da se ohladi.
2. Beli luk iseći na listove i sjediniti sa boranijom. Dodati balzamiko sirće, maslinovo ulje i začine po ukusu, te polako promešati.

Isprobajte i… Recept za savršene ćevape

Kako se prave ražnjići od piletine

Sastojci:
– 800 g pilećeg belog mesa
– 2 jajeta
– 80 g zelenih maslina bez koštica
– 80 g crnih maslina bez koštica
– 200 g očišćenih pistaća
– 1/2 praziluka
– prezli po potrebi
– 100 g šeri paradajza
– 40 g parmezana
– 150 g krem sira
– mešavina začina, biber

Priprema
1. Pileće belo meso i praziluk samleti dva puta na mašini za mlevenje.
2. Dodati jaja, parmezan i začine po ukusu te postepeno dodavati prezle i mesiti dok se ne dobije smesa pogodna za oblikovanje.
3. Od pripremljene smese nauljenim rukama oblikovati ćuftice veličine oraha.
4. Zatim ćuftice prokuvati u ključaloj vodi, izvaditi i ostaviti da se ohlade.
5. Pistaće, crne i zelene masline sitno iseckati.
6. Pileće ćuftice uvaljati u krem sir pa u seckane pistaće i masline.
7. Na štapiće za ražnjiće ređati naizmenično ćuftice i šeri paradajz dok se ne utroši pripremljeni materijal.

SAVET PLUS:
Ćuftice možete uvaljati i u seckane rotkvice ili zelenu salatu.

Punjeni ražnjići

Sastojci:
– 1 kg svinjskog karea bez kostiju
– 100 g bekon slanine u komadu
– 100 g listova bekon slanine
– 4 kisela krastavca srednje veličine
– 100 g kačkavalja
– 1 crvena paprika
– 1 žuta paprika
– 4 šeri paradajza
– 4 krompira
– 3 dl ulja
– mešavina začina

Priprema
1. Svinjski kare iseći na 16 tankih šnicli, pa svaku šniclu izlupati tučkom za meso i začiniti po ukusu.
2. Bekon slaninu ostaviti u komadu, krastavce i kačkavalj iseći na prutiće, a crvenu papriku na kocke.
3. Na svaku šniclu staviti po štapić krastavca, kačkavalja i slanine. Stranice šnicli preklopiti ka unutra, urolovati i obaviti slaninom. Gotove rolnice nabadati na štap za ražnjiće. Između svake rolnice nabosti kocku žute paprike, a vrh štapa dekorisati šeri paradajzom.
4. Na teflonskom tiganju ugrejati malo ulja, pa peći ražnjiće sa obe strane dok ne porumene.
5. Krompir oguliti, iseći na tanke kolutove i pržiti na zagrejanom ulju dok ne porumeni. Na tacnu za služenje servirati ražnjiće, a kao prilog prženi krompir.
Ražnjići od šarana

Sastojci:
– 2 kg šarana
– 3 jajeta
– 200 g kačkavalja
– 1/2 kašičice mlevene paprike brašno po potrebi
– 3 dl ulja
– 150 g majoneza
– 500 g tikvica
– 1 veći plavi patlidžan
– 1 kašika sirćeta
– 3 kašike maslinovog ulja
– mešavina začina, biber

Priprema
1. Šarana isfiletirati (odvojiti od kostiju) i iseći na kocke 3×3 cm.
2. Zatim svaku kocku oštrim nožem zasecati na 2 mm kako bi se isitnile sitnije kosti.
3. Pripremljeno meso natrljati začinima po ukusu i nabosti na štapiće za ražnjiće.
4. Belanca odvojiti od žumanaca i umutiti u čvrst sneg. Žumanca sjediniti sa rendanim kačkavaljem, mlevenom paprikom i začinima po ukusu.
5. Ražnjiće šarana uvaljati prvo u brašno, potom u žumanca i na kraju u sneg od belanaca.
6. Pripremljene ražnjiće spuštati u vrelo ulje i pržiti dok ne porumene.
7. Tikvice i plavi patlidžan iseći na kolutove i propržiti na vrelom ulju sa obe strane. Potom ih preliti mešavinom sirćeta, maslinovog ulja i začina.
8. Pržene ražnjiće preliti majonezom i poslužiti uz povrće.

Isprobajte i… Marinirane tikvice kao savršen dodatak roštilju

Kako se prave ražnjići s kobasicama

Sastojci:
– 500 g teletine bez kostiju
– 4 kašike senfa
– 150 g listova mesnate slanine
– 200 g polutrajne kobasice
– 0,5 dl ulja
– mešavina začina
– biber
– štapići za ražnjiće
za preliv
– 200 g švapskog sira
– 1 dl neutralne pavlake
– 1/2 kašičice belog luka u prahu
– 1 ljuta papričica
– mešavina začina
– biber

Priprema
1. Teletinu iseći na šnicle, istanjiti ih tučkom za meso i začiniti po ukusu.
2. Šnicle premazati senfom i prekriti listovima mesnate slanine.
3. Na početak svake šnicle staviti polutrajnu kobasicu i urolovati.
4. Rolade iseći na parčad širine 2 cm i nabosti na štapiće za ražnjiće.
5. Pripremljene ražnjiće pržiti na vrelom ulju sa obe strane dok ne porumene. Preliti ih pripremljenim umakom i služiti uz bareno povrće po želji.
Preliv:
1. U odgovarajućoj posudi sjediniti švapski sir, beli luk u prahu i neutralnu pavlaku. Dodati sitno seckanu ljutu papriku i začine po ukusu te dobro izmešati.

Kako se prave ražnjići s paradajzom i oslićem

Sastojci:
– 500 g fileta oslića
– 150 g listova dimljene slanine
– 1 plavi patlidžan
– 1 tikvica
– 1 crvena paprika
– 1 zelena paprika
– 200 g šampinjona
– 1 glavica crvenog luka
– bosiljak
– 0,5 dl maslinovog ulja
– šeri paradajz po potrebi
– mešavina začina, biber

Priprema
1. Filete oslića iseći na kocke, posuti bosiljkom i mešavinom začina.
2. Na svaki list dimljene slanine staviti komad oslića i uviti ga.
3. Plavi patlidžan, tikvicu, crveni luk, crvenu i zelenu papriku očistiti i iseći na krupnije kocke.
4. Drške šampinjona odvojiti od šešira.
5. Na štapiće za ražnjiće naizmenično nabadati pripremljeno povrće i paketiće oslića željenim redosledom. Završiti sa šeri paradajzom.
6. Posebno napraviti marinadu od maslinovog ulja, bosiljka i mešavine začina, te premazati ražnjiće. Peći ih na roštilju dok ne porumene.

Rolovani ražnjići

Sastojci:
– 2 pileća bela mesa srednje veličine
– 1 veza blitve
– 150 g listova slanine
– 2 fileta pečene paprike
– vegeta marinada s belim lukom
– mešavina začina, biber

Priprema
1. Pileće meso uzdužno preseći na pola, kako bi se dobile 4 polovine. Svaku polovinu začiniti po ukusu i preko najlon kese istanjiti tuckom za meso.
2. Drške od blitvi iseći, filete pečene paprike uzdužno preseći napola.
3. Šniclu od belog mesa prekriti listovima slanine, zatim staviti list blitve, na sredinu staviti file pečene paprike i urolati. Na isti način iskoristiti preostali materijal kako bi se dobile 4 rolnice.
4. Rolnice od piletine iseći na parčad.
5. Na štap za ražnjić uzdužno nabadati rolate piletine dok se ne popuni ceo štap. Na isti način iskoristiti preostali materijal.
6. Vegeta marinadu s belim lukom dobro promućkati pre otvaranja i njome preliti oblikovane ražnjiće. Ostaviti ih da miruju u frižideru najmanje 30 min. Potom ih peći na umereno toplom roštilju sa obe strana dok ne porumene.

lepotaizdravlje.rsNadezhda_Nesterova/iStock/Getty Images Plus via Getty Images

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.