Koliko je opasan novi TikTok trend: “Šta jedem u toku dana”?

Šta roditelji treba da znaju o TikTok trendu koji su prihvatili prvenstveno mladi.

by | 17 marta, 2021

TikTokom već danima kruži novi trend: korisnici snimaju šta jedu tokom dana. Iako možda zvuči simpatično, stručnjaci upozoravaju da ove objave mogu biti i opasne!

Ukoliko ste roditelj tinejdžera ili adolescenta, a niste na TikToku, možda niste ni svesni nekih pojava koje mogu imati značajan uticaj na ponašanje i psihu vašeg deteta.

Naime, stručnjaci su zabrinuti zbog novog trenda koji kruži društvenim mrežama. Naime, na TikToku, koji većinski koristi generacija Z (mladi rođeni od kasnih devedesetih do ranih dve hiljade desetih), sve više korisnika objavljuje videe svojih obroka, u okviru trenda “Šta jedem u toku dana”. Navodno, ove objave služe da inspirišu.

TikTok snimci o ishrani: Potencijalna opasnost

Međutim, iako možda zvuči simpatično, stručnjaci kažu da ovi snimci mogu da podstaknu loše navike kada je ishrana u pitanju. Postoji i opravdana bojazan da mogu da izazovu poremećaje u ishrani. (Pročitajte i… Poremećaj ishrane iz ugla onih koji su ga pobedili)

Stručnjaci objašnjavaju da osoba koja pogleda video može osetiti teskobu i grižu savesti zbog obroka koje su pojeli, ukoliko oni nisu tako “besprekorni” ili malih porcija kao na snimcima. To na posletku može da izazove poremećaje u ishrani, poput suzdržavanja od hrane ili, pak, ortoreksiju – nezdravu opsednutost zdravom ishranom.

Osim toga, snimci sa tematikom “Šta jedem u toku dana” mogu kod gledalaca da stvore nerealna očekivanja, što dovodi do poremećaja u ponašanju.

Ljudski organizam veoma je kompleksan i, naravno, ne postoje dva ista. Dakle, svako od nas ima različite, individualne potrebe, koje zavise od niza faktora. Stoga, stručnjaci savetuju da ne pratimo trendove kada je ishrana u pitanju.

Idealan režim ishrane podrazumeva izbalansiran unos hranljivih materija – i makro i mikronutrijenata, kao i dovoljno vode. Uz sve to, savetuje se fizička aktivnost od najmanje 30 minuta dnevno. Ovo je jedina dobitna kombinacija za zdravo telo i um, slažu se stručnjaci.

lepotaizdravlje.rsAmil TOPRAK / iStock / Getty via Guliver

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.